Telekom anunță azi lansarea versiunii de realitate virtuală (VR) a jocului Sea Hero Quest, cu ajutorul căruia îi puteți ajuta pe cercetători să lupte împotriva demenței.

Telekom Romania, în parteneriat cu Gateway VR Studio, lansează astăzi varianta VR – se poate juca utilizând echipamentele Samsung (ochelarii Gear VR și telefoanele Samsung Galaxy S8 și S8+). Jocul își propune să valorifice puterea VR-ului pentru a avansa în cercetarea privind demența. Proiectul a fost inițiat și condus de către Deutsche Telekom în parteneriat cu University College London, University of East Anglia și cu Centrul de Cercetare al Alzheimerului din Marea Britanie. Jocul a fost realizat în parteneriat cu designeri independenți de jocuri video de la Glitchers.

Sea Hero Quest, în prima variantă, a fost decărcat de aproape 3 milioane de ori (cel mai mare studiu anterior adunase doar 599 de voluntari), generând echivalentul a peste 12.000 de ani de cercetare în laborator și stabilind prima valoare globală de referință în ceea ce privește orientarea în spațiu. Astfel, a fost realizat cel mai amplu studiu al demenței de acest gen din istorie. Constatările preliminare din analiza setului de date au fost prezentate la conferința de prestigiu Neuroscience 2016 din San Diego, jocul fiind acum testat pentru utilizare într-un mediu clinic.

Doar două minute în care o persoană joacă Sea Hero Quest VR înseamnă echivalentul datelor obținute în 5 ore de cercetare în laborator. Sea Hero Quest VR le oferă oamenilor de știință oportunitatea de a valida comparativ datele obținute prin intermediul aceleiași aplicații pentru mobil. Aceștia speră să continue să extragă informații care au la bază numărul mare de date deja colectate, prin utilizarea celor mai noi tehnologii de VR, pentru a avea o perspectivă mai bună asupra comportamentelor umane de orientare în spațiu.

Datele colectate anterior cu ajutorul Sea Hero Quest pentru mobil puteau determina orientarea jucătorului într-un interval de 22.5°. Varianta VR a jocului a limitat acest interval la 1.5°, oferind oamenilor de știință date de navigație de 15 ori mai precise.

Moștenirea jocului ‘Sea Hero Quest’ dezvoltat de către Deutsche Telekom este un exemplu relevant al angajamentului companiei față de inovația în tehnologie și a implicării sale în ceea ce privește responsabilitatea digitală. Inițiativa ne arată cum digitalizarea, în special serviciile în cloud, pot veni în ajutorul științei. Datele colectate de către Sea Hero Quest sunt stocate într-un server T-Systems securizat din Germania, iar toate analizele conduse de către echipa UCL / UEA sunt efectuate pe seturi de date complet anonime.