Vodafone lansează azi rețeaua 4G în România, în zece orașe, dar nu comercial. Se poate doar testa în magazinele Vodafone din aceste zone. Comercial se va lansa la începutul anului viitor. Inaki Berroeta a deschis conferința reamintind licitația telecom și faptul că Vodafone are spectrul de care avea nevoie.

Inaki Berrota Vodafone Romania
Inaki Berrota Vodafone Romania

Apoi Vittorio Colao, CEO al grupului Vodafone, a mulțumit oficialilor români pentru licitația organizată pentru spectru și a spus că serviciile broadband sunt o șansă pentru dezvoltarea economică și acces la Internet pentru zonele rurale. Suntem a treia țară din Europa în care Vodafone lansează serviciile 4G / LTE.

Serviciul actual 4G/LTE este pe frecvența 1800 MHz, iar viteze maxime atinse sunt de 50Mbps, iar oficialii Vodafone spun că rețeaua din România este una din cele mai performante din Europa datorită folosirii tehnologiilor de ultimă generație și a echipamentelor performante.

Vittorio Colao - Vodafone CEO
Vittorio Colao – CEO Vodafone

A fost și ministrul Comunicațiilor, Dan Nica, care a salutat de asemenea licitația ANCOM și a spus că datorită organizării foarte bune operatorii au plătit un preț mare, cu zâmbetul pe buze. Și el a amintit beneficiile pentru economie și cele sociale ale serviciilor broadband.

ads

Teste 4G

Am văzut un test de upload cu un film, 3G versus 4G. Pe rețeaua LTE a mers cam cu 20MBs deși fiind rețeaua goală era de așteptat. Am văzut streaming de pe Youtube un film Full HD 1080p care s-a văzut perfect pe proiector. Pun filmul pe Youtube imediat.

Testele oficiale sunt aici:

Test de viteză pe modemul 4G Vodafone: