În ciuda recentului scandal Apple/FBI privind criptarea datelor de pe iPhone-ul unui terorist, cei de la WhatsApp au anunțat că vor cripta toate mesajele utilizatorilor, de la text pînă la apelurile realizate prin aplicație.
Cei de la WhatsApp au început să testeze criptarea în 2014, pe mesajele text de pe aplicația Android. De atunci spun că au extins sistemul de criptare „end-to-end”.
Discuția este foarte veche, de pe vremea în care serviciile secrete au atacat dur BlackBerry pentru că sistemul de mesagerie era criptat și nu puteau afla ce discută utilizatorii terminalelor. Astfel, au ajuns să spună că teroriștii și mafioții folosesc serviciul Messenger pentru a pune la cale atentate, crime, răpiri și altele. Nici Blackberry, nici Apple nu au cedat oficial presiunilor autorităților, dar aproape de fiecare dată s-au găsit „alte soluții”, serviciile apelând la hackeri sau la alte sisteme pentru a afla discuțiile.
Unul dintre co-fondatorii WhatsApp, Jan Koum, spune că s-a născut și a trăit în URSS și că el crede cu tărie că utilizatorii trebuie să aibă dreptul la comunicare privată, indiferent de ce spun serviciile. Dar criptarea începe deja să dea bătăi de cap companiei, autoritățile din Brazilia au cerut acces la date și, când au fost refuzați, au arestat un oficial al Facebook, companie care a cumpărat WhatsApp.
Mesajele se criptează înaintea trimiterii cu chei puternice și sunt decodate doar pe device-ul receptorului, așa că nu pot fi interceptate. Pe de altă parte însă, pe Android sau Windows există malware puternic, iar serviciile știu să acceseze și să controleze terminalele de la distanță, deci pot vedea mesajele la final. Dar asta nu înseamnă că inițiativa WhatsApp nu este lăudabilă.
FBI au cerut recent datele de pe un iPhone deținut de un terorist, iar Apple a refuzat să ofere soluții de acces la mesaje. Dar ulterior serviciile americane au anunțat că au rezolvat problema fără Apple, cu ajutorul unei firme de securitate IT din Israel. Apple încearcă acum să afle cum au făcut, dar probabil va primi tot un refuz. Probabil tehnici de inginerie socială, iar utilizatorul s-a dat singur de gol…