YouTube prezintă o nouă secțiune de topuri muzicale, YT Charts, disponibilă în România (alături de alte 43 de țări). Cei interesați vor găsi aici 4 topuri: tendințe, topul melodiilor, topul videoclipurilor muzicale și topul artiștilor.

Topul Trending este actualizat de mai multe ori pe zi pentru a oferi o imagine unică și în timp real asupra celei mai noi muzici preferate de fani. Topul oferă astfel o informații despre piesele la care fanii reacționează în fiecare moment. Evident, fiind vorba de România, vă dați seama ce piese sunt în topul ascultărilor pe Youtube fără să vă mai spun eu.

Topurile prezintă cele mai ascultate piese de pe YouTube, adunând la un loc diversele formate. Aici este reflectat numărul de vizualizări ale unei piese de pe YouTube, combinând toate versiunile oficiale ale unei piese – incluzând videoclipul oficial, melodia utilizată în conținutul generat de alți utilizatori și video-uri cu versuri (karaoke). Topul melodiilor este actualizat săptămânal, duminica.

Topul artiștilor cuprinde cei mai populari artiști de pe YouTube, acesta se calculează pe baza numărului total de vizualizări pe care un artist le înregistrează pe întreaga lui discografie, incluzând aici videoclipuri oficiale, piese utilizate în conținut generat de alți utilizatori, înregistrări oficiale din concerte, remixuri, video-uri cu versuri, piese de pe albume, și
colaborări. Topul artiștilor este actualizat săptămânal, duminica.

Topul videoclipurilor muzicale prezintă cele mai vizionate videoclipuri la nivel de clip. Sunt ierarhizate videoclipurile muzicale de pe YouTube, în funcție de numărul de vizualizări. Topul videoclipurilor muzicale este actualizat săptămânal, duminica. Detalii complete despre cum se calculează topurile YouTube se află aici.

La ora actuală, Youtube este principala platformă pentru cei care ascultă muzică online fără să plătească drepturi de autor. Este folosit în special de tineri, dar nu numai. În schimb aceste topuri reflectă exact aceleași tendințe și vizualizări pe care le știm de câțiva ani. În top se află Dani Mocanu, Florin Salam, dar și Inna, Andra sau Carla’s Dreams. Fără mari suprize, zic.