A trecut ceva vreme de când vă povesteam experienţa unui coleg, care trecând pe la Drobeta Turnu Severin a fost taxat la telefonul mobil la preţuri de roaming, deşi era în ţară. Iată că informaţiile ANCOM confirmă aceste probleme.

ANCOM desfasoara in aceste zile o misiune de monitorizare la granitele tarii pentru a verifica primirea mesajelor scurte care trebuie sa avertizeze utilizatorii despre intrarea in roaming a telefonului mobil. Intrucat, in unele cazuri, specialistii Autoritatii au sesizat sosirea cu intarziere a acestor mesaje, ANCOM atrage atentia celor care au activat serviciul de roaming si locuiesc sau calatoresc in zonele de granita ale tarii ca, desi se afla pe teritoriul Romaniei, este posibil ca telefonul lor mobil sau dispozitivul de conectare la servicii mobile de date sa se conecteze automat la retele de telefonie mobila din tarile vecine si astfel sa utilizeze serviciile operatorilor la tarife de roaming, acestea fiind, de regula, mult mai ridicate decat in cazul utilizarii telefoanelor in retelele operatorilor din Romania.

Utilizatorii nu sunt intotdeauna avertizati imediat prin SMS despre faptul ca telefonul li s-a conectat la o retea a unui operator dintr-o tara vecina, pentru ca uneori exista intarzieri in receptionarea mesajului SMS transmis. In plus, numai operatorii din statele membre ale Uniunii Europene au obligatia sa-si informeze utilizatorii prin transmiterea unui SMS in cazul in care acestia intra in roaming. De aceea, utilizatorii trebuie sa acorde mai multa atentie retelei in care este conectat telefonul mobil, mai ales in zonele de granita cu Serbia, Republica Moldova si Ucraina.

Autoritatea avertizeaza utilizatorii care calatoresc sau locuiesc langa granitele tarii ca exista posibilitatea intrarii neintentionate in roaming, in cazul in care selectarea retelei este setata pe modul „automat”, atunci cand terminalul nu este deservit de reteaua de origine („nu are semnal”). Daca se intampla acest lucru, utilizatorul plateste convorbirile initiate la pret de roaming, platind de asemenea si pentru convorbirile pe care le primeste.

ads

Pentru a evita aceste situatii, ANCOM recomanda utilizatorilor de servicii de telefonie mobila sa configureze in meniul telefonului optiunea de selectare manuala a retelei, pentru ca telefonul sa nu mai utilizeze automat retelele operatorilor din tarile vecine. De asemenea, utilizatorii pot solicita operatorului ca activarea serviciului de roaming sa se faca numai la cerere. Atenti trebuie sa fie mai ales utilizatorii de cartele preplatite, care au activat serviciul de roaming in mod automat. Daca niciuna dintre aceste optiuni nu este convenabila la un moment dat, este bine ca utilizatorii aflati in zona de granita sa verifice reteaua in care se afla telefonul inainte de a utiliza aparatul.