Steve Jobs, legendarul fondator Apple – adorat, renegat si apoi reinstalat ca director executiv – a anuntat la MacWorld telefonul mobil iPhone, care va revolutiona nu numai modul de utilizare al celularului, dar si industria de profil. Din pacate, nu este un telefon 3G cum se asteptau analistii.


Sursa foto.

Este de fapt, dupa cum ar spune Nokia, un computer multimedia. Ruleaza pe sistemul de operare Apple OS X, are un ecran color de mari dimensiuni (diagonala 3,5 inci sau aproape 9 centimetri), dar totul intr-o carcasa de 1 centrimetru grosime.

Telefonul Apple are hard-disc de 4 sau 8 GB, pentru muzica, camera foto digitala de 2 megapixeli, tehnologie Bluetooth pentru transfer de date, precum si WiFi. Pentru Internet au fost semnate parteneriate cu Yahoo si Google, iar magazinul online de muzica iTunes este perfect compatibil. Bateria tine 5 ore in convorbile continua sau vizionarea de clipuri video, 16 ore ascultand muzica pe player.

ads

Telefonul cu hard disc de 4 GB va costa 499 de dolari, dar cu un abonament pe 2 ani la un operator (in State cu Cingular Wireless). Iar cel de 8GB costa 599 dolari. Va ajunge in Europa in trimestrul patru 2007 (octombrie-decembrie).

iPhone ar putea fi upgradat la 3G

Popularul telefon Apple iPhone ar putea fi transformat in terminal 3G doar printr-un unpgrade de software, scrie John Markoff in The New York Times. El sustine ca terminalul are tehnologia necesara, dar trebuie modificata platforma software pentru a permite utilizarea retelelor 3G. Conform articolului acestuia, Apple asteapta sa vada rezultatele de piata pentru a trece la versiunea 3G a telefonului mobil.

Steve Jobs, seful Apple, nu a vorbit deloc despre o strategie pentru lansarea unui telefon 3G. El a spus doar ca nu ar dori deloc ca telefonul sau sa fie ca un computer, pentru ca acesta se poate bloca atunci cand sunt efectuate mai multe actiuni simultane, in ciuda avansului tehnologiei. Apple nu s-a hotarat inca nici daca va include in terminal tehnologia VoIP pentru apeluri pe Net, gen Skype.