Scriam săptămâna trecută că lansarea Galaxy S8 va fi o problemă pentru sud-coreeni, iar valul de zvonuri continuă însă rapid, în același sens, negativ din punctul meu de vedere. Încerc să le iau pe rând și să vă explic unde văd eu problema.

1) Fără mufă de căști. Acest zvon a fost lansat la scurt timp după ce Apple a lansat oficial iPhone 7 și au scos mufa de căști. Am noul iPhone de circa 3 luni, cred că a fost o decizie proastă, dar te descurci fără mufă. Însă să copiezi o decizie proastă mi se pare infantil de-a dreptul. Toți fanii Samsung au râs de fanii iPhone că trebuie să umble cu adaptoare, toți au spus „ha! noi la Samsung avem”. Când colo, ce să vezi.

2) Ecran Edge-to-edge și fără buton Home. Sigur, a fost o serie de articole că ăsta e viitorul în design și că iPhone 7S sau iPhone 8 vor avea ecran așa. Păi și Samsung ce să facă, au decis să implementeze asta fără discuție, direct la Galaxy S8. Eu până acum nu am văzut niciun smartphone fără buton Home care să fie decent. Butoanele pe ecran nu merg, iar noul Home de la iPhone 7 îmi confirmă strict asta. La 6 și la 6S butonul fizic mergea fără erori, la 7 dă erori din 2 în 3 încercări. Sigur, te poți obișnui cu asta, poți supraviețui cu ea. Dar nimeni nu o să iubească un device așa.

Problema cu ecranul peste tot este semnalată de toată lumea: ecranele se vor sparge mai ușor, mai des. După ce dai 4.000 de lei pe un telefon, trebuie să mai plătești o groază și la schimbarea ecranului, pentru că oricum nu se înlocuiește doar sticla, ci sunt module cu piese lipite acolo, costă cât jumătate de telefon.

3) Dimensiune crescută a ecranelor. În loc de modelele clasice de 5 inch și 5.5 inch, se pare că anul următor vom vedea un Samsung Galaxy S8 cu ecran de 5.7 inch și 6.2 inch. Pentru mulți ani am fost fanul ecranelor mari și de la lansarea Note am mers pe ecrane de 5.5 – 5.7 inch. La ora actuală mi se pare 5.5 cea mai bună variantă, iar toate modelele de 6.0 sau 6.4 inch testate de mine erau nefolosibile. Practic vorbim de o adevărată tabletă – nu încape în buzunar și așa mai departe. Sigur, dacă ai o mână cât lopata, merge și 6 inch. Iar foarte mulți utilizatori de telefoane consideră 5 inch dimensiunea bună.

Există și vești bune, cum ar fi adoptarea USB Type-C 3.1, care asigură transfer mai rapid de date și încărcare mai rapidă. De asemenea, noul ecran deși despre tot 2K (2560×1440 pixeli), deci nu ajung la rezoluție 4K, este o tehnologie care redă mai bine culorile, AMOLED RGB.