Google Pixel 3a – presupus model mid-range care urma să fie mai accesibil – s-ar putea lansa oficial mâine, odată cu lansarea conferinței anuale Google I/O 2019. Au fos foarte multe zvonuri despre Pixel Lite, care ulterior a fost redenumit 3a, dar nu știm exact dacă ele sunt date de surse de încredere sau nu. Însă toate publicațiile serioase au relatat despre acest model, așa că merită să discutăm despre el.

google pixel 3a si xl

Întâi, să vă spun de ce cred eu că informația are o bază reală. Google a început foarte bine în zona de terminale smartphone, cei care au folosit produsele știu că totdeauna au fost terminale de top. Însă, Nexus era un program de popularizare, care să aducă tehnologii de top la prețuri accesibile și totdeauna avea preț mai bun decât modelele concurente. Practic, aici au fost deschizători de drum. Dar Google, care nu trăiește din veniturile realizate din vânzarea de telefoane, a decis că vrea să ia modelul Apple.

Google a treut la brandul Pixel și a început să lanseze doar modele foarte scumpe. Și aici a avut succes. Dezvoltatorii Android au nevoie de telefoanele Google și ele au fost destul de bune dacă le comparăm cu rivalii, iar dezvoltatorii de software au bani să cumpere Pixel oricât de scump l-ar face Google. Și deci, încep să facă profit din vânzarea de telefoane, ceea ce urmăreau de la început. Dar, o mare parte din fanii Android cumpărau Nexus, ca model de top accesibil. Și cum acest model a dispărut, mulți s-au reorientat. Spre OnePlus, spre Xiaomi, spre alte modele accesibile, dar cu specificații de top. Iar acum chiar și Android curat găsești pe telefoane Motorola sau Nokia.

Pe scurt, Google are nevoie de mid-range, iar pe viitor se pare că marea bătălie a vânzărilor va fi pe zona mid-range. Oamenii nu mai cumpără telefoane ieftine, că au probleme, deseori costă reparațiile mai mult decât telefonul. Dar nici nu vor să dea 1.000 de euro pe un smartphone. Deci vor modele mid-range bune. Iar Pixel 3a are șanse să convingă, deși arată cam modest, specificațiile sunt modeste. Să vedem ce prețuri vor avea.

Se pare că Google Pixel 3a va avea o versiune de top botezată conform tradiției Pixel 3a XL. Să vedem dacă se confirmă și acest zvon.

Detalii tehnice Google Pixel 3a

Display: 5.6 inch / 6 inch IPS LCD, 18:9, 2160×1080 pixeli
Procesor: Snapdragon 670 / Snapdragon 710
GPU: Adreno 615 / Adreno 616
RAM: 4 GB
Stocare: 64 / 128 GB
Camera foto: 12 mpx
Selfie: 8 mpx
OS: Android 9 Pie
Baterie: 3000 MAh / 3.700 mAh
Preț: 500 / 600 dolari

Zvonuri despre Pixel 3a

Zvonurile privind Pixel 3a sunt oarecum confirmate de prezența telefoanelor în magazine. Best Buy a fost primul care a listat acest telefon, cu ambele sale variante, 3a și 3a XL. Iar lansarea ar trebui teoretic să aibă loc la deschiderea Google I/O mâine.

Conform ZDnet, prețul modelului de bază ar trebui să fie de circa 500 de dolari, iar de obicei Google are modelul de top cu 100 de dolari mai scump, deci ar fi 600 de dolari pentru XL.

Google are un teasing pe pagina de magazin (nu e accesibilă din România), în care lansarea Pixel 3a este anunțată pentru 7 mai, deși nu se spune clar. Ei menționează doar că e un produs nou din familia Pixel, „on May 7, meet our new hero”. Pe de altă parte, magazinul online Flipkart are un teasing care ar putea avea legătură cu Pixel, iar aici lansarea ar fi pe 8 mai. Dar este posibil ca telefonul să fie disponibil comercial din 8 mai, s-a mai întâmplat asta.

Specificațiile Pixel 3a sunt de asemenea pe surse, iar unele publicații menționează ecrane OLED, altele spun că vor fi IPS LCD. Modelul entry ar avea Snapdragon 670, iar cel de top Snapdragon 710. Sau poate că ambele au unul dintre modele, de obicei, telefoanele Pixel au aceleași specificații. Nu lipsesc 4GB de RAM și 64 sau 128GB de stocare internă, tot fără carduri de memorie. Camera de pe spate este tot unică, cu senzor de 12.2 megapixeli, iar cea frontală este de 8 megapixeli. Telefoanele vin cu Android 9 Pie și vor avea actualizări pe viitor probabil.

Nu prea văd acum care sunt avantajele lor specifice, aș zice că doar experiența unui OS curat. La preț se vor lupta cu zeci de alte modele ieftine și performante, de la Pocophone F1 de anul trecut, LG G7 care e la preț bun acum și până la noile modele mid-range, Samsung are zeci în seriile A și M, Huawei are Mate 20 Lite și P30 Lite și multe alte modele ieftine, iar curând urmează să vedem noul OnePlus, care ar putea fi accesibil și performant. Xiaomi Mi9 care este un smartphone excelent, urmează probabil să fie redus pentru a concura cu aceste modele, iar aici vorbim de procesoare mult mai puternice, camere foto mai bune.

Așa că nu văd posibil un succes comercial pentru Pixel 3a. Sau poate Google au alte surprize pentru această serie, poate servicii speciale pentru aceste modele, poate altceva. Oricum, sigur Google au și baza lor de fani, care vor aprecia modele Pixel mai accesibile. Sau cei care au Pixel 3 și XL vor cumpăra copiilor modelele 3a și astfel vânzări tot vor face.

Revin cu informații, o să urmăresc evenimentul online mâine și vedem ce se lansează oficial.