Harmony OS, sistemul de operare alternativ dezvoltat de Huawei, este pregătit să concureze ecosistemele dezvoltate de Apple cu iOS și Google cu Android. Cel puțin așa au declarat oficialii companiei, în contextul înăspririi sancțiunilor americane.
De când s-au anunțat sancțiunile americane, Huawei a spus că are pregătit sistemul de operare Harmony ca o alternativă la Android. Deocamdată, compania chineză preferă să utilizeze Android Open Source, o platformă deschisă pe care o poate utiliza oricine. Dar telefoanele nu au avut serviciile Google și duceau lipsă de aplicații. Pe măsură ce Huawei populează cu aplicații propriul magazin, App Gallery, continuă de asemenea să dezvolte HarmonyOS.
De la ceasuri și TV ar putea ajunge la smartphone?
Anul trecut, oficialii companiei încă declarau că Harmony OS este dezvoltat pentru ceasuri smart și televizoare. La momentul prezentării sistemului de operare, ei erau convinși că nu va fi necesară implementarea lui pe terminale smartphone, tablete sau laptopuri. Dar era pregătită o extindere a sistemului de operare către alte dispozitive inteligente. Însă recent, după noile interdicții legate de componentele hardware, declarațiile par să se modificat.
Eric Tan, vicepreședintele Huawei pe servicii de Cloud pentru consumer, a declarat că Harmony OS poate deveni un ecosistem care să concureze Android și iOS. „Avem încrederea că platforma va fi una de top la nivel global”, a precizat el.
Este foarte adevărat că Huawei poate avea mare succes cu un OS alternativ în China, dar înglobând platformele social media și soluțiile populare din China. Și este foarte plauzibil să aibă deja toate altenativele la aplicațiile americane. Dar este greu de crezut că un astfel de OS ar avea succes și în alte țări. Probabil, Huawei a luat deja contact cu toți marii dezvoltatori software pentru a aduce aplicațiile în App Gallery. Iar ei promit că portarea pe Harmony OS nu va fi dificilă.
Dar chiar și așa, cu toate aplicațiile, tot va fi greu să concureze Android sau iOS. Cel mai bun exemplu este eșecul Microsoft și Nokia de a genera un al treilea ecosistem. Cu toată forța celor două branduri, cu toți banii din lume, răspunsul pieței a fost negativ. La fel a pățit și Blackberry cu propriul sistem de operare, care chiar era stabil, rapid și interesant și putea integra aplicații Android. Degeaba.
Huawei lucrează acum cu 1.4 milioane de dezvoltatori de software din întreaga lume, o cifră mai mult decât dublă comparat cu 2019. Să nu uităm însă că și pe partea de software există Proprietate Intelectuală americană și aici se vor aplica probabil noi sancțiuni. Posibil ca Google, Facebook sau alte companii mari să nu primească dreptul de a furniza aplicații sau serviicii pe telefoanele Huawei. Sigur, vor fi multe copiate sau portate neoficial, dar tot vor exista probleme.
Se pare însă că Huawei nu are altă soluție, cel puțin pînă nu rezolvă cu acuzațiile aduse de americani.