Huawei a scos la testare un nou chipset, Kirin 950, iar primele rezultate arată că depășește cele mai puternice dispozitive ale competiției: Exyos 7420 sau Snapdragon 810. Desigur, el apare după ce astfel de informații „pe surse” au arătat că Qualcomm pregătește un Snapdragon 820 care este și el mai puternic decât ce oferă concurența.

kirin 950

Huawei tocmai a anunțat că a vândut pînă acum 15 milioane de terminale smartphone cu procesoare Kirin. Politica lor este să folosească în terminalele vârf de gamă procesoare de top Kirin și nu alt hardware. Kirin este un procesor bazat pe arhitectura ARM, dar realizat în laboratoarele Huawei.

Kirin 950 este un procesor octa-core, cu nuclee Cortex A72 pentru performanță și A53 pentru autonomie. Patru sunt la 2,3GHz, frecvență de desktop deja, iar patru nuclee sunt la 1,8 Ghz. Performanțele lui cresc cu 40% comparat cu generația 930 de la Honor 7, dar consumul de energie se reduce cu pînă la 60%, iar acest lucru se va traduce în autonomie mai mare.

Procesorul grafic este Mali880, iar primele scoruri din testele de performanță sunt impresionante. În Antutu, cel mai popular test Android la ora actuală, scorul a fost 83.000 de puncte (S6 Edge+ scotea cam 72.000). De asemenea scorul în Geekbench a fost de 1.710 puncte single-core și 6.245 în multi-core, peste S6 Edge+ (1.480 la single-core, dar 4.990 la multi-core).

Oricum, Huawei devine un jucător tot mai important, însă trebuie notat faptul că terminalele companiei chineze au devenit în ultima perioadă mai scumpe, orientându-se spre nivelul de preț Samsung sau LG, nu spre ceea ce oferă rivalii din China. Nu știu dacă pe termen mai lung această strategie va fi pozitivă. Dar știu că tot mai multă lume alege terminale Huawei în loc de branduri mai cunoscute.