Apple pregătește un iPhone cu display de 4.8 inchi, spun surse citate de presa chineză, care susține că americanii au comandat deja componente pentru acest terminal. Modelul de 4.8″ (zis, iPhone Math) este diferit de iPhone 5S, care ar fi un mic update față de anul anterior. De asemenea, se zvonește că lansarea va fi (iar) în iunie. Anul trecut și eu aș fi zis că un astfel de zvon e o prostie, dar, orice om cu scaun la cap a observat că zvonurile despre Apple s-au adeverit, deci provin din interior. Acum să ne gândim cât de reale pot fi aceste noi informații.

iPhone 4.8

iPhone Math n-are cum să fie un nume real, comercial, folosit de Apple. Mai degrabă este o eroare de traducere din limba chineză. Probabil cuvântul folosit pentru Math are și alte sensuri în chineză, iar cei din presa americană n-au verificat. Cnet spune că a găsit Math în engleză folosit în textul original chinezesc. Atunci eroarea o fi a celor care au furnizat informația, băieți din fabrică, nu le prea au cu engleza…

Un display cu diagonala de 4.8 inchi poate fi real. De ce? Păi nu trebuie să vă mai spun eu că Galaxy S3 are display de 4,8 inchi și este cel mai bine vândut smartphone în afară de iPhone. Cred că noua conducere Apple, sub Tim Cook, va merge pe ideea contracarării rivalilor, spre deosebire de Steve Jobs, care nu ar fi acceptat asta niciodata. Steve nu ar fi aprobat nici iPad mini, un compromis pentru calitatea produselor Apple. Nici eliminarea Google Maps nu ar fi aprobat-o în lipsa unui serviciu mai bun.

Ar putea lansa Apple două sau chiar trei terminale smartphone? Un 5S care continuă seria, un iPhone ieftin pentru mase și un terminal de top? Acum doi ani nu ar fi făcut asta niciodată. Dar să nu uităm că anul trecut a lansat iPad 3 și apoi la scurt timp după a venit cu iPad 4 și iPad mini, făcând varză în gama de tablete vândute. Tind să cred că așa vor proceda și cu iPhone.

Zvonurile vorbesc și despre un model mai avansat, cu o cameră foto de 12 megapixeli.

Mai mulți analiști au vorbit recent despre necesitatea unui model mai accesibil, iar vreo doi au subliniat că Apple are nevoie de un smartphone cu display mare care să concureze Galaxy S și Note.

Lansarea în iunie? Așa cum v-am mai scris de câteva ori, Apple lansa de obicei terminalele iPhone noi în iunie. Pînă la iPhone 4 inclusiv toate lansările erau în iunie. Dar modelul s-a vândut cu mult peste așteptările lor și au putut amâna lansarea anul următor datorită volumelor mari de vânzări. iPhone 4S s-a lansat în octombrie, iar iPhone 5 s-a lansat tot în octombrie, dar mai târziu. Ei bine, problema este că vânzările i5 n-au fost atât de mari.

Au fost zeci de studii care reconfirmă faptul că terminalele Android au bătut de departe iPhone în vânzări. iOS 6 a dezamăgit, mulți n-au făcut upgrade, mulți fani au rămas la i4S și tot așa. Samsung lansează noua generație de terminale în primăvară. Deci, lansarea în iunie ar putea reveni pe agenda Apple.