MediaTek Helio M70 este primul chipset 5G produs de compania chineză și încorporează noile nuclee ARM Cortex-A77 și GPU Mali G-77. Are tehnologii de ultimă generație și este gândit pentru telefoane flagship mai ieftine, de la brandurile mai mici.

mediatek 5g m70

Nucleele de mare putere trec la următoarea arhitectură, sunt realizate tot pe 7 nanometri, oferă mai multă putere, dar consumă mai multă energie decât Cortex-A76 care este folosit la Snapdragon 855 și Kirin 980. ARM spune că performanța Cortex-A77 este cu 20% mai mare decât a generației A76, o compară practic cu nucleele folosite de Intel al procesoarele pentru laptop-uri.

Acceleratorul grafic aduce o nouă arhitectură, botezată Valhalla, care aduce o creștere de performanță de 40 de procente. Aici consumul de energie scade cu aproape 30% comparat cu generația anterioară, fiind produs pe o nouă tehnologie mai compactă. Astfel și dimensiunea este cu 30% mai mică.

MediaTek Helio M70 are un modem 5G care va suporta și tehnologiile ulterioare pînă spre 6G, spun taiwanezii, dar de asemenea este compatibil cu 2G / 3G / 4G. Deci nu veți avea probleme de utilizare indiferent de rețea. Oppo și Vivo sunt cei mai mari clienți MediaTek și urmează să lanseze telefoane noi compatibile 5G în următorul an. Nu exclud nici vreun Allview cu astfel de procesor.

Modem-ul 5G realizat de MediaTek suportă viteze de download de până la 4.7 Gbps, precum și upload de pînă la 2.5 Gbps, conform testelor companiei. De asemenea va suporta video 4K la 60 fps și senzori de imagine de pînă la 80 de megapixeli.

Noul chipset MediaTek Helio M70 va fi gata pentru integrarea în telefoane noi din trimestrul trei al 2019 (iulie-septembrie), deci primele telefoane 5G cu acest procesor și modem vor fi gata abia la toamnă. Este posibil ca lansarea comercială pentru produse să întârzie pînă la începutul anului 2020.

Taiwanezii au vorbit și despre procesarea AI, există un nou procesor dedicat Inteligenței artificiale, care permite analiza imaginilor pentru partea de fotografie și alte aplicații AI.

Sursa: MediaTek via GSMArena