Odată cu Helio P20 de la Umi Plus Extreme, Mediatek a lansat vârful său de gamă, Helio X30. Este un procesor cu zece nuclee (10-core), iar el asigură suport pentru pînă la 8GB de RAM.

mediatek-helio-x30-810x298_c

Deocamdată cel mai puternic device cu Android, Nvidia Shield are procesor quad-core și 3GB de RAM. Companiile chineze au lansat telefoane cu 6GB de RAM, dar se pare că pe viitor merg și mai departe. La ora actuală mai este disponibil la acest nivel doar un procesor tot de la Mediatek, Helio X20, modelul anterior de vârf de gamă. Ceilalți mari jucători au făcut pași înapoi, Qualcomm a revenit la quad-core, iar Exynos nu a depășit octa-core. Anul acesta și Apple A10 trece la quad-core, de unde bănuies că rămâne cea mai eficientă combinație, două nuclee de putere și două care să economisească energie.

Acum, Helio X30 are în componența sa două nuclee de ultimă generație, Cortex A73 la 2.8GHz, 4 nuclee sunt Cortex A53 la 2.3 GHz și alte patru nuclee din generația nouă, Cortex-A35 la 2.0 Ghz. În termenii lor, puterea de procesare crește cu 43%, iar consumul de energie este redus cu 53% comparat cu Helio X20.

Noul procesor suportă nu doar 8GB de RAM, ci și camere foto de 28 de megapixeli. Ca accelerator grafic nu mai folosesc Mali-T880 GPU, de data asta au integrat soluția PowerVR 7XT, care promite o creștere de performanță de 4x, dar și o reducere de consum de 58% comparat cu soluția concurentă menționată anterior.

Procesorul este construit pe tehnologia de 10 nanometri, ceea ce înseamnă o dimensiune mult redusă, dar și consum mai mic și amprentă termică redusă. Suportă tehnologia 4G LTE Carrier Aggregation 3X (cat 10).

Via