Nokia G42 5G, noua variantă a telefonului reparabil Nokia G22, a fost lansată astăzi oficial.

Nokia G42 5G

Nokia G42 5G

HMD Global, producătorul telefoanelor Nokia, a anunțat astăzi un nou telefon care poate fi reparat acasă, Nokia G42 5G. E disponibil pe culorile „So Grey” (gri) si „So Purple” (lavandă).

Nokia G42 5G este proiectat cu opțiunea de reparare QuickFix, astfel încât să îți poți înlocui singur ecranul spart, portul de încărcare îndoit și bateria veche. Poți face toate aceste lucruri cu ajutorul unor instrucțiuni de reparare care îți arată pas cu pas procesul, și folosind piese de schimb la prețuri accesibile, toate dezvoltate în colaborare cu iFixit.

Inspirat de Culoarea anului 2023 – Digital Lavender, care este aleasă de experții în previziuni ale tendințelor globale de la WSGN, Nokia G42 5G se lansează în culoarea „So Purple” (lavandă). Este primul smartphone Nokia cu opțiune de reparare self-service și conexiune 5G, astfel încât să poți face poze, să trimiți fișiere, să faci cumpărături online, streaming, totul în ritmul tău. În plus, spatele este fabricat în proporție de 65% din materiale reciclate și telefonul are un ambalaj mixt, certificat FSC®.
Lars Silberbauer, Chief Marketing Officer al HMD Global, a declarat: „Se poate spune fără urmă de îndoială că Purple (movul) are un moment de glorie anul acesta. Nu numai că Nokia G42 5G arată foarte bine, dar este și o continuare firească a drumului pe care îl croim spre reparabilitate, ce este acum fundamentală în modul în care ne proiectăm smartphone-urile”.

Kyle Wiens, CEO, iFixit: „Sunt încântat să văd cum parteneriatul nostru cu HMD Global înclină balanța în favoarea opțiunii de a-ți repara singur telefonul. Nu este vorba doar despre furnizarea de piese. Vrem să cultivăm spiritul DIY în rândul consumatorilor și să arătăm că era reparațiilor de tip self-service a început”.

Telefonul vine cu un procesor Qualcomm Snapdragon 480+ 5G. Are suficientă memorie RAM și poți adăuga prin vRAM (virtual RAM) până la 5 GB. Interacțiunea cu ecranul este și ea îmbunătățită, printr-o rată de reîmprospătare de 90 Hz.

Camera de 50 MP funcționează pe baza unora dintre cei mai performanți algoritmi AI. Face fotografii clare, chiar și în condiții dificile. Modul Portret te pune „în cea mai bună lumină”, în timp ce modul de Noapte produce fotografii de calitate după lăsarea întunericului, care pot fi vizualizate pe ecranul HD+ de 6,56 inch. Și când înregistrezi un clip video, funcția audio OZO 3D îți va asigura un sunet pe măsura imaginii superioare.

Cu o autonomie de până la 3 zile, bateria telefonului Nokia G42 5G își va păstra 80% din capacitatea sa inițială, chiar și după 800 de cicluri complete de încărcare – ceea ce înseamnă aproximativ patru ani.

La fel ca toate telefoanele produse de Nokia, G42 5G are la bază durabilitatea, așa că fost testat riguros pentru a rezista la loviturile de zi cu zi, având un ecran Gorilla Glass 3. De asemenea, telefonul rămâne actual, cu 3 ani de actualizări de securitate lunare și 2 ani de actualizări ale sistemului de operare.

Cu Android 13 ai mai mult control asupra informațiilor pe care aplicațiile le pot accesa, inclusiv anumite fotografii sau videoclipuri și istoricul din clipboard. Cu până la 3 ani de update-uri de securitate lunare5, nu mai ai de ce să îți faci griji că nu ești „la zi” cu protecția.

Noul dispozitiv are certificare IP52, ceea ce înseamnă că rezistă jeturilor de apă înclinate pe verticală până la 15°.

Nokia G42 5G este disponibil în România, în configurația cu spațiu de stocare de 128 GB și 6 GB de RAM, începând de la 1.199 lei.