Nokia a trezentat oficial astăzi super-telefonul N8, cel mai nou smartphone finlandez care îmbină accesul la reţelele sociale preferate şicu divertismentul noii generații: clipuri video și filme la rezoluție HD, acces la Web TV, transfer de date la viteză maximă, cameră foto de 12 megapixeli și sunetul Dolby Digital Plus.

Nokia N8

Nokia N8 va fi disponibil pe anumite pieţe din al treilea trimestru al anului 2010, la un preţ estimativ de 370 de euro, fără taxele şi subvenţiile aplicabile. Nokia N8 oferă aplicaţia Ovi Maps cu navigaţie globală auto şi pietonală gratuită, care ghidează utilizatorii către destinaţii şi puncte de interes din peste 70 de ţări.

Symbian^3 – primele detalii concrete

Nokia N8 este bazat pe Symbian ^3, cea mai nouă ediţie a platformei software pentru smartphone-uri, care devine open-source și aduce optimizări importante, suport pentru gesturi (multi touch: scrolling prin atingere şi zoom prin ciupire). Nokia N8 oferă teme de fundal personalizabile, care pot fi încărcate cu aplicaţii şi widget-uri.

Noua arhitectură video 2D şi 3D de pe această platformă beneficiază la maxim de accelerarea hardware a Nokia N8 pentru a oferi o interfaţă cu utilizatorul mai rapidă şi mai intuitivă. De asemenea, Symbian^3 introduce noi standarde în ceea ce priveşte performanţa, oferind o gestionare optimă a memoriei, care permite rularea mai multor aplicaţii simultan pentru o experienţă de multi-tasking mai rapidă.

Qt pentru dezvoltatori

Nokia N8 este primul terminal Nokia integrat cu Qt, mediul destinat dezvoltării de software care simplifică acest proces şi permite implementarea aplicaţiilor create pe Symbian şi alte platforme software. De asemenea, Nokia a pus la dispoziţia utilizatorilor kit-ul Nokia Qt SDK, un kit de dezvoltare software puternic şi uşor de utilizat, în variantă beta, pentru a permite dezvoltatorilor să descopere potenţialul Qt.