Am testat telefonul Nokia N97 timp de o săptămână şi mai bine, atât ca telefon personal, cât şi ca unealtă pentru activităţi online şi, de ce nu, aplicaţii de business. Cred că este vizibil oricui că super-telefonul finlandez este adresat în mod special segmentului pasionaţilor de Internet şi al celor care au afaceri, dar au nevoie de soluţii mobile. O notă foarte bună pentru tastatura Nokia, cea mai bună din ultima vreme şi am testat o mulţime de telefoane mobile cu tastatură Qwerty slide în ultima vreme.

Chiar şi joystick-ul, deşi incomod pe stânga, este util pe browser şi pe aplicaţii unde ai nevoie să te mişti rapid.

Ecranul foarte mare, touch cu răspuns din vibraţii, cu imagine clară, are doar marea lipsă a Nokia, gesturile.

Mi se par foarte utile aplicaţiile de tip Widget şi mai ales că poţi pune tu ce anume vrei acolo. O chestie care nu aparţine Nokia, dar este de lăudat la N97 care se vrea un super telefon. Camera foto de 5 megapixeli face fotografii foarte bune, dar ar fi meritat un 8 megapixeli doar de dragul de a menţine standardul.

Conectarea la Facebook şi GMail a fost instantă şi totul a decurs uşor şi rapid. Nu am pierdut vremea deloc, asta iubesc eu la telefoanele Nokia. N-am timp frate de erorile voastre! Widgeturile se actualizează constant, ai mail nou, mesaj pe Facebook, gata, pac-pac.

Rămân un ignorant în privinţa sistemului de GPS Nokia şi cer în mod special un curs de utilizare organizat pentru doritori. Nu pot să găsesc pe Nokia Maps nici măcar Sinaia, darmite o destinaţie pentru care am nevoie de GPS (!). Deşi văd peste tot laude la adresa sistemului, ceea ce mă lasă nedumerit total.

Cât despre Office, zău c-am vrut să mă joc cu el, dar îmi cere să cumpăr licenţă, ceea ce ar fi cam mult pentru un test.