Samsung a prezentat oficial primele informații privind Exynos 990, procesorul de următoare generație, care va fi folosit în 2020 la flagship-ul Galaxy S11. Au dezmințit zvonul că va fi pe 5 nanometri, din păcate rămânem și anul viitor pe 7 nanometri, dar va folosi tehnologia EUV (extreme ultra-violet).

Exynos 990 va avea arhitectura octa-core similară cu cea de la Exynos 9825, respectiv 2 nuclee realizate custom de Samsung, 2 nuclee ARM Cortex-A76 și 4 nuclee economice ARM Cortex-A55. Procesorul de top de anul viitor va avea un accelerator grafic Arm Mali-G77 GPU, primul care aduce o arhitectură nou, Valhalla, care crește performanța grafică cu 20 de procente. De asemenea va fi lansat împreună cu un modem 5G, Exynos Modem 5123, optimizat pentru rețele de următoarea generație și pentru aplicațiile AI (inteligență artificială).

Conform datelor Samsung, performanța va crește doar cu 10 procente, dar consumul de energie va scădea cu peste 20 de procente. Procesarea AI va fi susținută de un procesor neural dual-core (NPU) și de asemenea are un nou procesor de imagine DSP (digital signal processor) care poate realiza 10 mii de miliarde de operațiuni pe secundă. Evident, tehnologia va fi folosită pentru recunoaștere facială mai bună, pentru recunoașterea și optimizarea scenelor în fotografie și așa mai departe. Noul DSP suportă pînă la șase senzori foto diferiți, dintre care trei pot lucra în mod simultan pentru a capta imagini de un nivel profesional. Este compatibil cu noul senzor de 108 megapixeli lansat de Samsung.

Exynos Modem 5123 este de asemenea primul modem realizat pe 7 nanometri cu tehnica EUV, este compatibil cu toate tipurile de rețele 5G de la 6 GHz pînă la frecvenețe microwave, dar de asemenea este compatibil cu rețelele 2G/3G/4G existente deja. Pe tehnologia de ultimă generație folosește tehnica 8-carrier aggregation (8-ca) care va permite viteze de download de 5,1 Gbps pe 6 GHz, 7,35Gbps pe rețele micowave, 3Gbps pe rețele 4G care suportă tehnologia 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation).

Exynos 990 permite de asemenea integrarea de module de memorie ultra-rapide LPDDR5, cu rate de transfer de 5.5Gbps, iar în plus are un driver video pentru ecrane cu rate de refresh de 120Hz, pentru acțiune mai fluidă în jocurile video.

Noul procesor și noul modem vor intra în producția de serie pînă la finalul acestui an.

Via: PhoneArena