Samsung Z – primul smartphone cu sistemul de operare Tizen – a fost prezentat oficial și va fi lansat comercial în Rusia. Tizen este un sistem de operare dezvoltat de Intel, la care s-a lucrat mult împreună cu Nokia sub numele de Meego, dar la care finlandezii au renunțat în favoarea Windows Phone. Tizen este bazat pe Linux ca și Android, iar Samsung și Intel speră acum că vor lansa o nouă modă. Tizen a fost adaptat să semene cu interfața dezvoltată de Samsung, așa că nu va fi o noutate absolută pe piață.
Samsung Z va fi lansat și alte țări, iar acest lucru înseamnă că ar putea ajunge ulterior și la noi, dacă nu la vreun operator, măcar în magazinele care importă telefoane.
Samsung Z
Samsung nu a învățat nimic din eșecul Nokia, din căderea Blackbery sau eșecul Motorola. Deseori crearea unui nou sistem de operare, a unor noi experimente, a unor noi nișe, nu este deloc eficientă și nu aduce niciun succes. Samsung a câștigat tocmai datorită faptului că a ascultat și a răspuns la ceea ce utilizatorii cereau – terminale performante care să aibă deja un ecosistem dezvoltat, cel mai popular ecosistem din lume, Android.
Pe de altă parte, e adevărat, folosind doar Android Samsung devine dependent de Google, de noile versiuni ale sistemului, de suportul tehnic și actualizările oferite – și s-a văzut că această dependență nu este deloc bună, ba din contră – în cazul Motorola a fost fatală aproape.
Astfel compania a venit cu această nouă idee – să facă un ecosistem nou, terminale diferite, sub propriul control. Nu mă îndoiesc că Tizen este un OS bun, rapid, stabil. Mă îndoiesc însă că vei avea aplicațiile dorite, mă îndoiesc că vei avea suport tehnic la nivel local, că va merita banii.
Samsung Z are un display de 4,8 inch (1280 x 720), Super-AMOLED, procesor quad-core la 2,3 GHZ, accelerator grafic avansat, cameră foto de 8 megapixeli pe spate și una de 2 megapixeli pe ecran pentru chat și poze selfie. Din acest punct de vedere este comparabil cu alte modele de pe piață și , probabil, va fi mai ieftin.
Cei de la Samsung spun că Tizen este mai rapid, pornește mai repede, are multi-tasking, are un browser mai rapid. Interfața este gândită pentru acces rapid la toate aplicațiile și include opțiuni de personalizare.
Samsung Z va fi prezentat la Tizen Developer Conference, care începe săptămâna asta la San Francisco. Abia aștept să vedem primele detalii legate de aplicații și interfață.
E destul de greu sa intri acum cu un nou SO … pana cand se vor dezvolta aplicatii sufiente va mai dura.
 
Si s-au dus direct si pe un telefon cu specificatii de top. Cum ai spus si tu, lipsa aplicatiilor ii va trage tare in jos.
 
In acest moment Samsung experimenteaza din nou versiunea mai veche (2011) a softului Tizen pe anumite terminale, la fel ca si in 2012 cand au experimentat pe terminalele Wave, sistemul propriu de operare Bada. Nu ii inteleg de ce nu incearca sa dezvolte&imbunatateasca aplicatiile sistemului Andorid dar vor sa impuna pe piata un nou sistem care nu este al lor ‘la propriu’!
Si totusi, piata le ofera raspunsul ca sistemul Android e cel mai folosit si totusi……
Mai cunosc o firma care tot asa o tine cu sistemul lor si nu accepta altceva.
 
Nu vad de ce nu ar prinde la public, are specificatii de top, arata bine, dar dupa parerea mea nu o sa faca valuri pe piata, lumea este dependenta de Android si iOS. Samsung trebuie sa investeasca mult in marketing si promovare, dar mai ales la dezvoltarea aplicatiilor pentru platforma lor.
 
Interesant. La prima vedere nu observi mare diferenta intre Samsung-urile cu Android si Samsung-ul cu Tizen. Cred ca nici la a doua.
Departajarea se face in acest moment la aplicatii, ecosistemul Android are deja cativa ani de cand se tot maturizeaza si a ajuns intr-un punct in care este greu sa il mai ameninti. Vor avea cei de la Samsung sa preia modelul Blackberry sau, mai aproape de subiect, Sailfish si sa scoata impreuna cu urmatorul Z si un emulator de aplicatii Android? Daca suedezii de la Jolla au reusit sa integreze aplicatiile Android in Salfish nu cred ca pentru inginerii Samsung ar fi o problema prea mare, tehnic vorbind. Sa nu uitam ca Sailfish si Tizen au pornit tot de la MeeGO si impart acelasi kernel (Linux).
Probabil nu s-au apropiat de acest aspect ca sa nu ii calce prea tare pe coada pe cei de la Google.
Foarte prost ales numele, exista deja o serie de Z-uri pe piata (Sony-urile). De ce nu T de la Tizen?
 
Referitor la partea de aplicatii..mai precis la partea de dezvoltare de aplicatii ..Tizen Store are deja un program prin care incurajeaza dezvoltatorii de aplicatii sa li se alature.
Tizen pare un OS bun,rapid si destul de eficient si poate cu timpul o sa prinda la public .
 
Am programat un pic prin varianta wearable a lui Tizen, aveam nevoie de o aplicatie pentru Samsung Gear 2 Neo si, negasind-o, am fost nevoit sa o scriu singur. Simplute treburile, e o combinatie HTML + JS insotita de ceva API-uri mai low-level.
SDK-ul mare (pentru telefoane) nu l-am folosit pana acum dar din am citit are doua componente: dezvoltare de web-apps (similare cu cele de pe ceasuri) si native apps. Este o miscare inteligenta din partea Samsung, web apps-urile sunt usor de scris si iti „umpli” market-ul cu chestii mici si necesare. Pe de alta parte nu totul se poate scrie in HTML+JS si e bine ca exista si acces la sistemul de operare propriu-zis, nu doar la un runtime web.
A fost foarte tare cand am descoperit ca smartwatch-ul (Gear 2 Neo) desi are Tizen la bord foloseste tot instrumentele Android de debugging (adb binary) 😀
 
Poate prinde la pubic in rusia … nu contest!
Daca prin acest sistem de operare, nu ve-i putea folosi la Google Play…. ce faci? iti cumperi telefonul? … nu.
Iar de renuntat nu vor renunta la Android, atata timp cat este cel mai predominant sistem pe piata.
 
@iflorin: Cei de la Samsung, s-au vazut cel mai mare producator de telefoane si au impresia ca totul depinde de ei. Cu o nebunie de moment, ar putea renunta la Android…
 
@Gorby
Nu va renunta Samsung la Android prea curand,n-au cum sa isi taie creanga de sub picioare. Asta ar insemna decaderea si scaderea drastica a profitului daca ar renunta la Android. Cel putin in urmatorii 5 ani, te asigur ca Samsung va folosi in continuare Android pe cel putin un smartphone.
 
Au cei de la Samsung in potofoliu inclusiv telefoane cu Windows Phone, desi nu le cumpara mai nimeni. Printre cele 20-30 modele pe care le lanseaza anul vor avea loc si pentru Android.
E greu sa impuna Tizen-ul fara acces la ecosistemul de aplicatii Android. Cred ca mai degraba vor sa obtina o mai buna pozitie de negociere cu Google-ul. Sa le arate ca la nevoie se descurca si fara ei.
 
Pai asta urmareste Samsung, sa nu mai depinda asa mult de Google. Tizen-ul are oricum cam aceeasi baza ca Android-ul, dar nu e facut de Google si asta cu siguranta va trimite Tizen-ul in istorie.
 
@Gorby e interesanta istoria Tizen-ului, deja a fost ingropat de vreo doua ori, ultima data de Nokia (pe atunci sub o ala denumire).
Iar Samsung-ul a ingropat Bada ca sa poate sa scoata Tizen-ului pe piata 🙂
Oricum, avand in vedere ca l-au pus si pe televizoare e posibil sa reziste ceva timp, a cam gasit o nisa in care nu s-a impus inca nimic (incearca Google-ul sa impuna Android-ul si pe setbox-uri, iar LG-ul sa puna WebOS-ul pe smartTV-uri dar inca nu a prins nimic)