Samsung Z – primul smartphone cu sistemul de operare Tizen – a fost prezentat oficial și va fi lansat comercial în Rusia. Tizen este un sistem de operare dezvoltat de Intel, la care s-a lucrat mult împreună cu Nokia sub numele de Meego, dar la care finlandezii au renunțat în favoarea Windows Phone. Tizen este bazat pe Linux ca și Android, iar Samsung și Intel speră acum că vor lansa o nouă modă. Tizen a fost adaptat să semene cu interfața dezvoltată de Samsung, așa că nu va fi o noutate absolută pe piață.

Samsung Z
Samsung Z

Samsung Z va fi lansat și alte țări, iar acest lucru înseamnă că ar putea ajunge ulterior și la noi, dacă nu la vreun operator, măcar în magazinele care importă telefoane.

Samsung Z

Samsung nu a învățat nimic din eșecul Nokia, din căderea Blackbery sau eșecul Motorola. Deseori crearea unui nou sistem de operare, a unor noi experimente, a unor noi nișe, nu este deloc eficientă și nu aduce niciun succes. Samsung a câștigat tocmai datorită faptului că a ascultat și a răspuns la ceea ce utilizatorii cereau – terminale performante care să aibă deja un ecosistem dezvoltat, cel mai popular ecosistem din lume, Android.

Pe de altă parte, e adevărat, folosind doar Android Samsung devine dependent de Google, de noile versiuni ale sistemului, de suportul tehnic și actualizările oferite – și s-a văzut că această dependență nu este deloc bună, ba din contră – în cazul Motorola a fost fatală aproape.

Astfel compania a venit cu această nouă idee – să facă un ecosistem nou, terminale diferite, sub propriul control. Nu mă îndoiesc că Tizen este un OS bun, rapid, stabil. Mă îndoiesc însă că vei avea aplicațiile dorite, mă îndoiesc că vei avea suport tehnic la nivel local, că va merita banii.

Samsung Z are un display de 4,8 inch (1280 x 720), Super-AMOLED, procesor quad-core la 2,3 GHZ, accelerator grafic avansat, cameră foto de 8 megapixeli pe spate și una de 2 megapixeli pe ecran pentru chat și poze selfie. Din acest punct de vedere este comparabil cu alte modele de pe piață și , probabil, va fi mai ieftin.

Cei de la Samsung spun că Tizen este mai rapid, pornește mai repede, are multi-tasking, are un browser mai rapid. Interfața este gândită pentru acces rapid la toate aplicațiile și include opțiuni de personalizare.

Samsung Z va fi prezentat la Tizen Developer Conference, care începe săptămâna asta la San Francisco. Abia aștept să vedem primele detalii legate de aplicații și interfață.