Samsung Z1 este oficial de azi al doilea smartphone Tizen lansat de compania sud-coreeană, după modelul Samsung Z de anul trecut. Acum noua versiune a fost lansată oficial în India, anult recut lansaseră Z doar în Rusia.

Samsung Z1  - Tizen
Samsung Z1 – Tizen

Sursa foto.

Conform oficialilor citați s-ar putea să fie cel mai ieftin smartphone Samsung de pînă acum. Sud-coreenii ar putea lua modelul Microsoft, de a subvenționa terminalele pentru a obține vânzări mai mari și pentru a crește numărul de utilizatori Tizen.

Are dotările tehnice comparabile cu cele mai ieftine terminale smarthone de pe piață: procesor dual-core la 1,2 GHz, 768 MB de RAM, stocare de 4GB plus carduri de memorie, cameră foto de 3 megapixeli pe spate. Are versiune dual-SIM, evident, iar versiunea de Tizen este acum 2.3.

Prețul este comparabil și el cu dispozitivele Lumia prezentate azi, cam 78 de euro ar veni în Europa. Doar că nu știm oficial dacă vor aduce acest model de telefon pe piața de la noi.

Sunt curios dacă pe Tizen ai acces la vreo aplicație cunoscută sau sunt toate făcute la viteză, fără fucțiile standard. Conform Samsung, la ora actuală sunt cam 1.000 de aplicații în magazinul Tizen. După părerea mea nu au nicio șansă să aibă vreun succes cu această abordare.

Samsung a anunțat anul acesta că va folosi Tizen și la televizoare. Pînă acum sistemul de operare a fost folosit la ceasurile smart și de asemenea la camere foto. Probabil avantajul Samsung este că nu trebuie să plătească alte taxe pentru folosirea acestui OS. Dar cheltuie o grămadă pe partea de dezvoltare software și suport tehnic.