Surface Phone, un flagship care să relanseze competiția cu iPhone și Galaxy S, ar putea ieși în 2016 din laboratoarele Microsoft. Deși Lumia are mulți fani, unii dintre ei foarte vocali, cota Windows Phone rămâne undeva sub 2% la nivel global, fiind pe un trend negativ. Ea a crescut doar cu terminalele foarte-foarte ieftine, pe care utilizatorii le cumpărau crezând că sunt cu Android.

surface phone

Se spune de asemenea că Microsoft lucrează la adaptarea Windows 10 să funcționeze cu procesoare ARM. Tentativa de Windows RT, care mergea cu astfel de procesoare, s-a dovedit un eșec tocmai pentru că nu rula aplicațiile Windows. Așa că inginerii Microsoft experimentează. Procesoarele ARM sunt cele utilizate tradițional la smartphone-uri (Snapdragon, Exynos, Mediatek etc). Totuși, este posibil ca Surface Phone să vină cu noi procesoare de la Intel, care este interesat să cucerească zona mobilă.

Știrea despre Surface Phone a apărut în diverse zvonuri în ultimii doi ani, apoi apărea un nou terminal Lumia și se părea că despre ăla fusese vorba. Totuși, sursele vorbesc despre un terminal complet diferit. Cel din poză este doar un concept de design realizat de un fan. Într-adevăr, un oficial Microsoft a declarat la un moment dat că au nevoie de echivalentul tabletei Surface pe zona de smartphone, pentru a putea spera în relansare. Chestia pe care Microsoft nu o înțelege este că nu este Apple. Oricâte modele excelente de smarthpone ar lansa, ele nu se vor vinde singure. Fără software, fără aplicații, fără marketing, telefoanele nu o să se vândă. Chiar dacă le fac pe toate 99 de dolari, tot nu o să se vândă. Oamenii au nevoie de asta: să găsească toate aplicațiile pe care le au pe Android sau iOS. Nu o parte, ci toate. Să știe că găsesc mereu jocuri și aplicații gratuite. Să știe că alți oameni folosesc telefoane Microsoft, nu doar angajații și prietenii lor.

ads

Un Surface Phone bine făcut, cu soft fără bug-uri, cu autonomie mare, cu toate celelalte avantaje ale unui Lumia, s-ar putea să aibă succes. Asta așteaptă și fanii Microsoft și presa de tehnologie și bloggerii IT. Un nou hit, pentru că au tehnologia necesară, au tot ce trebuie, dar se grăbesc. Lansează produsele înainte să fie gata și apoi se miră de eșec.

Sursele zic că lansarea Surface Phone ar putea fi la Mobile World Congress 2016, în februarie. O să fiu la Barcelona și dacă este lansat acolo, vă scriu. De asemenea, se spune că ar putea fi lansat la Build, conferința anuală Microsoft, care este în aprilie. Acolo nu cred că o să merg, acolo merg doar cei care laudă constant Microsoft :).

Oficialii Microsoft au sugerat că ar fi un astfel de prototip în lucru… Analiștii zic că ar putea lua design-ul tabletei Surface, că ar putea fi metalic, că ar fi diferit de Lumia.  Ar putea fi mai targetat spre zona business, cum a fost lansată și tableta Surface, care s-a dovedit un succes neașteptat al Microsoft. Pentru că au acoperit o nișă căutată de oamenii de afaceri, unde produsele concurente erau rare și cam slabe. Iar combinația de design, performanțe, portabilitate și preț a făcut din Surface un hit. Dar da, vorbim de un sistem de operare complet, performanțe mari, preț mare. Poate că așa ceva ar trebui și pe zona de smartphone. Un smartphone care să concureze iPhone și Galaxy S, să fie în același timp arătos, bine făcut, performant și cu acces la orice vrea utilizatorul. Cine știe, poate chiar vedem un Surface Phone în 2016. Dacă nu, mă tem că va fi ultima șansă pentru eforturile mobile ale Microsoft.