Deși foarte mulți români au două sau mai multe cartele SIM de la unul sau mai mulți operatori, iar 40% dintre ei au auzit de telefoane mobile Dual SIM, doar 20% dintre participanții la studiu sunt dispuși să afle mai multe informații despre aceste terminale. Probabil și mai puțini sunt dispuși să cumpere un telefon Dual SIM. Studiul este realizat de GfK.

Circa 20% dintre utilizatorii de telefonie mobilă au două sau mai multe cartele SIM pe care le folosesc însă cu telefoane mobile diferite. Aproape 40% din români au auzit de aparatele dual-SIM, cu toate că puţini le şi folosesc. Un sfert dintre utilizatorii de telefonie mobilă din mediul urban şi dintre utilizatorii tineri (20-39 de ani) folosesc mai multe SIM-uri. În Bucureşti întâlnim cea mai ridicată proporţie de persoane care utilizează mai mult de o cartelă SIM pentru serviciul de telefonie mobilă (42%).

Telefoanele dual-SIM sunt relativ cunoscute – 39% dintre români ştiu de existenţa acestora, în special bărbaţii. Prietenii şi cunoscuţii sunt principala sursă de la care românii au aflat de telefoanele dual-SIM, urmată de Internet. La nivel mondial, producătorii mari de telefoane au fost mai puţin preocupaţi să scoată pe piaţă aparate dual-SIM, mai ales că operatorii de telefonie mobilă colaborează adeseori cu producătorii de telefoane pentru a oferi abonaţilor aparate la preţuri promoţionale.

Studiul GfK arată că în România jumătate din populaţie nu şi-a format încă o părere clară despre mobilele dual-SIM. Printre percepţiile pe care şi le-au format până acum românii: o treime dintre cei care știu despre ele cred că telefoanele dual-SIM sunt la fel de bune ca oricare alt aparat. Un sfert dintre cei interogați spun că ştiu că aceste telefoane nu sunt codate în reţeaua unui anumit operator.

Aproximativ 20% dintre români s-au arătat interesaţi să afle mai multe detalii despre această tehnologie.

Datele provin din studiul GfK Omnibus, realizat în luna martie 2010 pe un eşantion de 1082 de respondenţi din mediul urban şi rural. Rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste.