Xiaomi Mi 11 a fost prezentat oficial în China pe 28 decembrie 2020. Probabil va avea parte de un eveniment global, la care sper să vedem și un Mi 11 Pro. Deocamdată sunt lucruri bune, dar și unele lucruri dezamăgitoare.

Update: preț de 3.375 lei în România pentru varianta 8GB/128GB. Pentru mai multă stocare, Mi11 are un preț de circa 3.650 lei (8GB/356GB). Varianta de top, 12GB de RAM și 256 GB are un preț de 4.200 lei.


Detalii oficiale Xiaomi Mi 11

Ecran: 6.81” AMOLED, WQHD+, 120 Hz, 900nits, HDR 10+
Procesor: Snapdragon 888
GPU: Adreno 660
Memorie: 8/12 GB RAM
Stocare: 128/256 GB
Camera: 108+13+5 megapixeli
Selfie: 20 megapixeli
Baterie: 4.600 mAh + 55W wired and 50W wireless fast charging
OS: Android 10
Tehnologii: WiFi 6, Bluetooth 5.2, USB Type-C, NFC
Preț: de la 2.500 lei (făcând conversia din yuani)

Noutăți versus dezamăgiri

Avantaje:

 • Snapdragon 888;
 • ecran de foarte bună calitate;
 • camera de 108 megapixeli;
 • preț relativ ok (sigur vine mai scump la noi);
 • memorie și stocare rapidă;
 • WiFi 6;

Dezavantaje majore:

 • pierde șansa de a veni cu Android 11 din fabrică (!);
 • baterie relativ mică prin comparație cu rivalii;
 • doar cameră wide și ultra-wide, lipsește zoom de tot;
 • același senzor principal, aceleași module foto inutile;
 • vine fără încărcător în cutie;

Pe scurt, aștept cu interes lansarea unui Xiaomi MI 11 Pro. Nu există informații în acest sens, nu clare. Dar există posibilitatea ca acesta să fie adevăratul vârf de gamă pe care îl așteaptă fanii și care să corecteze toate aceste probleme. Deocamdată nu avem informații despre lansarea europeană Mi 11 și nici o dată clară pentru momentul în care va veni la review.

mi 11 specs

Merită sau nu Xiaomi Mi 11?

Mă mir că au devansat lansarea Mi 11, dar am înțeles ideea: au vrut neapărat să fie primul telefon cu procesor Snapdragon 888. Este clar unul dintre cele mai puternice procesoare de anul acesta, deci este normal să vedem interes crescut pentru el. Cu cât ajunge mai rapid pe piață, se va vinde în mai multe exemplare. Până ies și ceilalți competitori mai durează. Probabil vom vedea câteva anunțuri irelevante pe la CES. Posibil LG sau Sony să profite de ocazie pentru a prezenta noi dispozitive. Pe 14 ianuarie vine S21 și flagship-urile Samsung care au și variantă cu Snapdragon 888. Apoi prin februarie sau martie apar și rivalii gen OnePlus, Vivo, Oppo, Realme și celelalte branduri. Este o reușită pentru Xiaomi că s-au mișcat atât de rapid.

Însă făcând asta, au ratat multe trenduri. Toate noile dispozitive Snapdragon 888 vor veni cu Android 11 din cutie. Este posibil ca Xiaomi să ofere actualizarea la Android 11, dar după cum știm, în unele cazuri, aceste actualizări merg prost. Telefonul merge mai greu sau face poze mai slabe și așa mai departe.

Tot așa, grăbind lansarea, au ratat șansa de a oferi alte atuuri. Au pus repede aceelași modul de cameră foto de 108 megapixeli, ca să sune bine. Au lăsat celelate camere foto inutilizabile. Mă rog, sunt ok, dar departe de ceea ce ar trebui să fie. Nu au deloc zoom optic. Camera Macro aia este o prostie, nu am văzut pe nimeni să o folosească. La camera selfie nu au lucrat deloc, este aceeași cu același funcții.

Xiaomi Mi 11

Cea mai mare greșeală mi se pare bateria. Mi 10T Pro vine cu 5.000 mAh, cu ecran FHD+ și ține destul de puțin în utilizarea de zi cu zi. La un procesor mai puternic, ecran WQHD+, Xiaomi alege o baterie mai mică, de 4.600 mAh. Ok, au ținut la aspect, să fie foarte subțire. Dar telefonul va ține 10 ore cu indulgență. Iar fanii se vor plânge peste tot. Apoi dăm actualizări cu moduri Power Saving mai agresive ca să rezolvăm +/- o oră suplimentară.

Iar cea mai mare problemă a Xiaomi va rămâne diferența de preț. La lansarea în China prețul modelului de bază era de circa 2.500 de lei, apoi model cu 8GB RAM și 256GB la 2.650 de lei și modelul de top cu 12 GB RAm și 256GB la un preț de 2.890 lei (transformând din yuani). Dar telefoanele ajung apoi în magazine la prețuri mult mai mari. Cel puțin la lansarea comercială vor avea prețuri mari.

Cum spuneam, la ora actuală nu avem informații clare. Tind să cred că Xiaomi va avea un eveniment online pentru lansarea Mi 11 și în Europa. Poate termină și MI 11 Pro până atunci. Rămâne de văzut. Deocamdată este ok, dar ușor dezamăgitor.