Xiaomi Mi 5, care abia a fost lansat luna trecută, apare în primele review-uri cu aprecieri pozitive. Este un telefon bun și nu văd de ce n-ar fi, dotările sunt excelente. Dar se exagerează maxim cu prețurile, care mai de care anunță că ar 260 de dolari, 300 de dolari, 350 de dolari. Când telefonul costă fix cât modelele competiției, adică pe la 550 de dolari, plus taxe și impozite. 

Xiaomi-mi5-phone-1

Chiar și The Verge, care în general publică informații verificate, zic că e foarte ieftin. Ar putea fi o confuzie cu prețurile wholesale, costul de producție sau costul la vreo promoție Xiaomi despre care nu știm nimic. Vă zic asta pentru că în magazinele online din China, unde sunt cele mai mici prețuri, Mi5 costă la ofertă 480 de dolari. La care se adaugă transport și taxe vamale și ajungi probabil la minim 600 de dolari. Exact ceea ce The Verge scrie că nu e cazul, că n-ai să dai niciodată atât pe el.

Xiaomi Mi5 nu apare încă pe site-ul oficial al companiei. La noi, pe site-urile din zona gri a ecommerce, prețul este 1.700 de lei. Apare și o versiune Mi5 Pro care ar fi mai bine dotată și mai scumpă.

ads

Terminalul în sine nu e rău deloc. Xiaomi au devenit cunoscuți pentru raportul calitate/preț, primele modele fiind chiar foarte ieftine, dar performante. Apoi au intrat în jocul de marketing legat de testele benchmark, depășind Samsung sau HTC. Apoi, au început să mute focusul spre design, spre funcții noi, spre chestii pentru care cer prețuri din ce în ce mai mari. Cam așa au procedat toate companiile chinezești. Astăzi dacă vrei un model performant cu preț bun trebuie să apelezi la noua generație de producători mici, precum Elephone sau Ulefone.

Xiaomi Mi5 are dotări bune. Ecranul este de 5.15 inch, cu rezoluție Full HD (428 ppi), procesor de top, Snapdragon 820, 3GB de RAM, nu are slot de carduri de memorie, dar are stocare internă de 32 sau 64GB. Versiunea de top, Mi5 Pro are 128GB de stocare și 4GB de RAM. Camera foto de pe spate are senzor de 16 megapixeli, iar cea frontală este de 4 megapixeli. Bateria integrată este de 3.0000 mAh, are și tehnologie de încărcare rapidă. Vine cu Android 6.0, iar interfața este MIUI.  Ecranul este acoperit cu Gorilla Glass 4 și are de asemenea USB Type-C.

Cu alte cuvinte, este un telefon de nivelul flagship-urilor marilor branduri. Da, nu costă cât ele, e adevărat. Dar nici nu este atât de ieftin pe cât comentează unii. Aș testa un Xiaomi Mi5 doar să văd dacă este într-adevăr performant și fiabil. Dar deocamdată nu m-am întâlnit cu terminale Xiaomi decât la expoziții sau la prieteni, n-am avut ocazia să testez eu unul.