Am testat un Acer Nitro 5, pentru mine a fost primul laptop de gaming testat cu procesor AMD, respectiv AMD Ryzen 7 3700H și placa grafică Radeon RX 560X. Are dotări bune și performanțe peste medie. Am rulat pe el principalele teste hardware și are scoruri mari.

Detalii tehnice

Display: 15.6 inch Full HD LCD
Procesor: AMD Ryzen 7 3700H
GPU: Radeon RX 560X
Memorie: 16 GB RAM
Stocare: 512 GB SSD
Conectiviate: LAN, HDMI, 4xUSB 3.1, 3.5 mm jack
OS: Windows 10 Pro
Baterie: 3574 mAh (4-cell)
Preț: 5.500-5.900 lei

Pro și contra Nitro 5

Avantaje:

  • dotări hardware puternice;
  • rezultate bune în testele hardware;
  • autonomie peste medie (7 ore);
  • portabilitate crescută;

Dezavantaje:

  • ecranul are margini groase;
  • Touchpad nu foarte precis;
  • concurenți serioși la acest nivel de preț;

Experiența cu Acer Nitro 5

Este un laptop puternic, cu design nou, mai serios, precum și performanțe bune. Pentru prima mea interacțiune cu AMD Ryzen pot să spun că am rămas plăcut impresionat. N-am mai avut demult laptopuri cu AMD, de pe vremea când procesoarele era mult mai slabe decât principalul rival, Intel. Acum pot să spun că se mișcă cel puțin la fel de bine ca unul cu Core i7 / 16GB de RAM și SSD. Chiar nu simți diferența. Nu știu exact cum este prețul Ryzen 7 versus Core i7, dar cred că merită luat dacă aveți vreodată îndoieli.

Laptopurile de gaming nu sunt făcute pentru cei care caută cele mai mari performanțe, ci pentru utilizatorii care călătoresc des și au nevoie de un sistem bun de luat pe drum, cu care să acceseze jocurile favorite și să meargă totul bine. Aici cred că se încadrează și Nitro 5, este un laptop nu foarte greu, nu foarte mare, dar cu performanțe bune în jocuri.

Ecranul de 15.6 inch este formatul favorizat acum de cumpărători, nici prea mare, dar nici mic, este FullHD cum preferă toți gamerii, iar panelul 1920×1080 pixeli este realizat de AU Optronics. Are un contrast de maxim 1250:1 și luminozitate maximă 300 cd/m2.

Acer a instalat Windows 10 Pro pe acest laptop, platforma cea mai recomandată pentru jocuri pentru că este mai stabilă decât versiunea Home. Setările pentru gaming se pot face din aplicația NitroSense, de unde puteți face overclocking, puteți crește viteza ventilatoarelor, se poate activa CoolBoost și așa mai departe. Toate setările de acest gen vă pot ajuta să obțineți scoruri mai bune în jocurile favorite.

Procesorul AMD Ryzen 7 3700H este quad-core (8-threads), cu nucleele la 2.3 GHz, poate atinge la nevoie 4.0 GHz, pentru performanțe maxime. Include o placă video integrată AMD Radeon RX Vega 10. În plus, are placa grafică dedicată Radeon RX 560X, cu 4GB de memorie video. Cum spuneam, performanțele sunt foarte bune.

Laptopul testat a venit cu un SSD de 512GB, destul de performant. Sistemul de răcire este foarte bun, dacă nu folosiți laptopul intens nici nu se aude prea tare, dacă este nevoie de răcire intensă știe să reducă rapid temperatura, nu am avut probleme din partea asta.

Bateria este destul de bună, în utilizare minimală poate ține 7 ore, dacă aveți și activități online scade la 5.5 ore, iar în gaming este evident că se consumă mult mai rapid energia. Aproximativ 3.5 ore maximum.

Există versiuni Acer Nitro 5 mai accesibile, dotate cu Ryzen 5, 8GB RAM și SSD de 256GB, dar și variante cu procesor Intel și grafică Nvidia. Aici fiecare alege după buget și preferințele personale. Cel mai ieftin model din serie este vreo 3.100 de lei. Modelul testat este însă mai bine dotat și prețul său este cam 5.800 de lei. Dar și scorurile sunt pe măsura dotărilor.

Concluzii

Acer Nitro 5 este un dispozitiv gândit pentru gaming, dar poate fi folosit și pentru alte aplicații intensive. Este un laptop arătos, destul de portabil și bine dotat. Puteți munci și învăța cu ajutorul lui, puteți face programare și editare foto/video, dar aveți și un sistem pentru jocuri video atunci când vă relaxați.

Galerie foto