Am testat Acer Predator Helio 300 (2019), versiunea nouă pentru modelul testat anul trecut. Numele de cod corect este Helios 300 PH315-52-73ZX și are dotări excelente, dar cu un preț destul de echilibrat.
Sumarul articolului:
Pro și contra Helios 300
Avantaje:
- performanțe bune pentru gaming;
- design nou și agresiv;
- stocare masivă;
- ecran cu rată de refresh 144Hz
- Nvidia 2060RTX
- răcire foarte eficientă;
Dezavantaje:
- autonomia nu e cea mai bună;
- este destul de masiv, nu tocmai portabil;
Dotările hardware
Display: 15.6 inch FHD 144 Hz
Procesor: Core i7 Coffee Lake 2.2GHz
GPU: Nvidia 2060RTX
RAM: 32GB
Stocare: 1TB SSD + 2TB HDD
Baterie: 4 celule (59WHr)
Preț: 7.900 lei
Toate detaliile seriei de laptop-uri le găsiți pe pagina Acer.
Experiența cu Helios 300
Am tot testat anul acesta sisteme de gaming și observ două tendințe majore: întâi creșterea performanțelor pentru sistemele laptop, sigur, rămân în continuare afectate de dimensiuni și componentele în general low-power, dar sunt clar tot mai puternice. A doua tendință stă în democratizarea prețului, apar sisteme tot mai performante, dar spre 1.500 de euro, cum este și cazul lui Helios 300. Desigur, nu este un laptop pentru profesioniști, acolo merge mai degrabă Triton, dar este un laptop dedicat pentru gameri, pentru muncă, pentru divertisment, puternic și accesibil în același timp. Există desigur și versiuni mai accesibile, dar scad corespunzător dotările și performanțele
Modelul testat nu avea dotările de top cu care sunt obișnuiți gamerii pro, dar are suficientă putere pentru majoritatea task-urilor. Procesorul este Core-i7 Coffee Lake, iar placa grafică dedicată este Nvidia Geforce RTX2060, suficientă pentru majoritatea jocurilor video, stocare pe SSD de 1TB și încă un HDD de 2TB pentru fișierele necesare jocurilor. Una peste alta un sistem complet, performant, pe care nu trebuie să-l schimbi prea curând.
Deisgn-ul continuă tema obișnuită a laptopurilor de Predator, cu logo-ul luminos pe fundal negru, are și tastatura iluminată RGB și tot ce trebuie. Pe spate se văd evacuările, mi s-a părut că răcirea este mai eficientă decât la modelele tesate anterior, iar conectivitatea rămâne la fel de variată. Carcasa este metalică și trasmite senzația de produs premium, solid, care rezistă bine. Tastatura este confortabilă, cu butoane mari și bine definite, cu destul spațiu ca să nu apăsați greșit.
Vine cu Acer PredatorSense, un soft de control care permite să oferiți mai multă putere procesorului, controlează sistemul de răcire, monitorizează temperatura și permite chiar setarea GPU-ului pentru performanțe maxime. În general răcirea contează foarte mult pentru performanțele care pot fi atinse, iar un bun control pentru răcire vă asigură că nu vă veți lovi de throttling, blocarea procesorului sau a GPU din cauza încălzirii.
Evident, având dotări de gaming nu stă extraordinar la autonomie, dar de fapt nici nu este el gândit pentru a lucra mult pe drum. Cel mult să poți da join la un party atunci când călătorești, dar și așa tot mai bine este să fi lângă o priză atunci când o faci. Oricum, ține 3 ore și jumătate, deci aveți timp chiar și fără priză. Nu duce mai mult, ar fi fost nevoie de o baterie mai mare, ceea ce făcea laptopul mai greu și voluminos.
Opțiunile de conectivitate rămân foarte bune, pe stânga sunt două porturi USB 3.0, portul LAN și mufa de căști, iar pe dreapta avem mufă HDMI pentru un display mai mare, DisplayPort, încă un USB 3.0 și mufă USB Type-C 3.1. Tot mai multe telefoane vin la pachet cu cabluri care sunt USB-C la ambele capete, iar de asemenea alte accesorii externe precum HDD-urile portabile au astfel de mufe pentru a fi compatibile cu modele smartphone, interfața permite transferul rapid de date, deci este un format convenabil și care va crește în popularitate.
Cum spuneam este un ecran Full HD, dar au ales un display cu rata de refresh 144Hz, cu timp de răspuns real 3ms, așa că totul se va mișca fluent în jocuri. Trebuie menționat și Windows 10 Pro, un OS care și-a dovedit viteza și stabilitatea.
Performanța hardware
Am rulat mai multe teste pe noul Acer Predator Helios 300 și rezultatele sunt foarte bune. Deocamdată nu am efectiv timp pentru sesiuni de gaming pe laptopuri, este posibil ca pe viitor să facem și așa ceva.
Procesorul Intel Core i7-8750H @ 2.20GHz nu este cel mai performant pentru laptopuri, dar rămâne un model de top. Are șase nuclee, poate atinge la nevoie 4.10 GHz, are 9MB SmartCache și este destul de puternic pentru majoritatea task-urilor intense. Procesorul grafic Nvidia RTX2060 rămâne mid-range și este de 2GB, se descurcă decent, dar nu ține pasul cu modelele de top (2070, 2080 etc). Poate fi dus la 1.2Ghz pentru performanțe mai bune, dar cum spuneam, cu ventilatoarele la maxim pentru răcire.
Concluzii
Acer Predator Helios 300 este un laptop de gaming performant, rezistent, bine făcut. Are un design spectaculos și vei fi remarcat oriunde îl scoți din rucsac. Are specificații bune și un preț relativ decent pentru acest segment, modelul testat bate spre 1.500 de euro, dar are dotări de top. Altfel, nu este un laptop pentru profesioniști, ei au nevoie de specificațiile mai avansate, dar vor scoate din buzunar și un preț cel puțin dublu.