Am avut ocazia să testez Acer Switch 5, o tabletă cu Windows 10 puternică, destul de bună pentru a fi folosită ca laptop, dar cu mici probleme. Citisem despre acest model la Radu, am văzut apoi ceva și pe Go4IT.


Mai multe detalii găsiți pe site-ul producătorului. Atenție, acest model diferă complet de Acer Swift 5 sau de Spin 5, chiar dacă numele par asemănătoare.

Pro și contra Switch 5

Mi-a plăcut la acest model:
– ecranul foarte bun, calitativ;
– putere de procesare mare;
– autonomie decentă;
– moduri de lucru diferite;
– tastatură iluminată deși e tabletă;

Rămâne de discutat:
– ecranul lucește;
– este grea pentru o tabletă;
– preț destul de mare;

Experiența cu tableta Acer

Nu trebuie uitat că Switch 5 este o tabletă. El este poziționat ca un competitor Microsoft Surface, nu ca un laptop, nici ca ultrabook, nici la portabil. Da, are putere hardware și are o husă cu tastatură destul de ok, chiar cu taste iluminate, care se văd bine pe întuneric. Are și un stylus, care nu a ajuns la mine, dar e ok, știm ce putem face cu el. Poate fi folosit și pe post de tabletă, dar și pe post de laptop, însă nu poți scrie cu el în brațe, cum faci cu un laptop normal.

Are nevoie de o suprafață plană pe care să stea, are un sistem de suport interesant, dar nu este practic pentru toată lumea. De asemenea, este o tabletă destul de groasă, e adevărat că are multe opțiuni pentru conectivitate, dar există dispozitive mai ușoare, mai subțiri, care fac practic același lucru. De asemenea, având 1,3 kilograme cu tot cu husă, poate fi înlocuit cu un laptop normal, cu care puteți lucra în brațe, nu doar pe masă.

Atlfel, are un display foarte bun, de 12 inch, IPS cu rezoluție 2160 x 1440 pixeli, destul de luminos și având culori foarte bune. Procesorul este puternic, Intel Core i5-7200U, un procesor dual-core cu 4 threads, care atinge 2.5GHz și poate ajunge cu tehnologia Turbo Boost la 3.1GHz, cu 3MB cache. Practic este un procesor de laptop (e adevărat că din seria U), dar vă descurcați în orice aplicație. Din păcate este fără placă grafică dedicată, are Intel Graphics 620, cunucleele la 300MHz, dar poate trece de 1GHz atunci când este nevoie. De-asta are scoruri bune în testele de performanță și se va descurca decent cu jocurile obișnuite.

Doar jocurile video indensive și aplicațiile care necesită resurse vor pune probleme unui astfel de dispozitiv. Modelul testat venea cu 8GB de RAM și cu stocare SSD de 256GB. Totul într-o carcasă robustă, metalică, cu finisaje premium, dar care se simte extrem de solid în mână. Practic, un device de folosit intensiv, fără probleme. Tastatura este ok, cu butoane mari și spațiu între taste, poți scrie fluent pe ea, doar că evident că mai înghesuie din butoane și trebuie să folosești Fn și combinațiile pentru a obține toate comenzile. Touchpad-ul este mare și destul de ușor de controlat, vă faceți treaba cu el.

Pentru a ține tableta în poziția unui laptop, cei de la Acer au montat un picior retractabil, care este interesant, dar și una dintre potențialele probleme ale acestei tablete. Pe orice masă stă bine, dar nu poți lucra cu laptopul în brațe și sincer mă tem că la un moment dat apuci tableta de el și rămâi cu mânerul în mână. Nu pare sensibil, dar există șansa să se desprindă și să îți cadă dispozitivul pe ecran.

Tableta are o mufă USB clasică, perfectă pentru periferice, o mufă USB Type-C pentru conectarea la ecrane mari (cu un adaptor), precum și mufă de căști. Are un slot pentru carduri de memorie MicroSD, mai merită menționat de asemenea că pe butonul de pornire există un senzor de amprentă și puteți securiza tableta astfel, ca un telefon.

Dotările hardware sunt suficient de bune pentru a lucra pe dispozitiv ca pe orice laptop normal. Sigur, nu vor merge jocurile video la cel mai mare frame-rate, dar veți fi surprinși câte jocuri de pe Steam, Origin sau Uplay vor merge pe combinația Core i5/8GB RAM/SSD. Windows 10 este destul de ok cu resursele dacă nu te înnebunește de cap cu actualizări forțate.

Nu am găsit acest model la magazinele din România, dar se pare că ungurii au produsul pe stoc. Firma care livrează și la noi are un istoric larg de țepe, așa că nu vă recomand să luați de la ei. Prețurile acolo sunt de la 5.100 de lei și pînă spre 7.000 de lei în funcție de configurație. Se poate pune Core i7, mai mult RAM, SSD de 512GB și așa mai departe. După toate aparențele prețul din România va fi mai mare.

Concluzii

Acer Switch 5 este o tabletă cu Windows 10 care are dotări de laptop, dar un format 2-în-1 flexibil. Are dotări bune și veți putea face aproape orice pe ea, chiar și Photoshop sau editare video, dacă aveți răbdare. Puteți lucra și ca tabletă și ca un laptop normal, deci avantaje există, autonomia este decentă, dar de nivelul orelor, nu ajunge ca alte produse la peste 10 ore. Rămâne să aflăm prețul din România, deocmadată nu am găsit acest model la principalii retaileri.

Galerie foto