Am testat Asus ROG Strix XG27UQ, un monitor de gaming ajustabil, cu rezoluție 4K și rată de refresh 144Hz. Bine făcut și cu iluminare inteligentă dispune de multe opțiuni de conectare și tehnologii de imagine interesante. Rămâne însă un model destul de scump.

Asus ROG Strix XG27UQ

Pro și contra Asus ROG Strix XG27UQ

Avantaje:

  • format compact și plat;
  • ușor de rotit sau așezat în poziția corectă;
  • iluminare RGB pentru gameri;
  • rata de refresh 144hz;
  • timp de răspuns 1ms;
  • rezoluție maximă;
  • Nvidia G-Sync;

Dezavantaje:

  • are un preț destul de mare;

Detalii tehnice

Ecran: 27.0″(68.47cm), 16:9, IPS, 3840×2160 px, anti-glare
Brightness: 350 /400 cd/㎡
Contrast: 1000 :1 (Typical)
Unghi de vizualiare: 178°
Iluminare: Aura Sync
Culori: △E
Protecție ochi: Da
Porturi: HDMI(v2.0) x2, DisplayPort 1.4×2, 3.5mm Mini-Jack, 1xUSB3.0 Type-B, 2xUSB3.0
Greutate: 7.5kg monitorul / 10.7kg pachetul
Preț: 4.500 de lei

ads

Mai multe detalii tehnice găsiți pe site-ul Asus.

Review Asus ROG Strix XG27UQ

Ca toate produsele ROG, monitorul de gaming este impresionant de la prima vedere. Modul de realizare este specific accesoriilor Republic of Gamers, instalarea este intuitivă, extrem de simplă, trebuie doar conectat la priză și la cablul video și totul funcționează perfect.

Este un monitor de gaming 4K, cu diagonala de 27 de inch, timp de răspuns de 1 milisecundă și tehnologii de imagine avansate. De asemenea, la capitolul conectivitate stă foarte bine. Formatul este clasic, cu raport 16:9, rezoluția maximă fiind 3840×2160 pixeli. Rata de refresh este 144Hz pentru mișcări mai fluente în jocurile video de tip shooter. Include HDR cu diverse moduri speciale, fiind certificat DisplayHDR 400.

Această certificare aduce imagine 8-bit (disponibilă doar pe cele mai bune ecrane de astăzi), tehnologie de gestionare a luminozității care crește contrastul dinamic, o luminozitate maximă de 400 cd/m2, mult peste un monitor obișnuit. Este de asemenea certificat DSC (Display Stream Compression) care permite comprimarea imaginilor pentru a fi transmise mai rapid de la procesorul de imagine către ecran (detalii).

Combinat cu timpul de răspuns de 1 milisecundă și rata de refresh 144Hz, toate aceste tehnologii permit o afișare mai fluentă a imaginilor din jocurile de acțiune. Este în plus compatibil cu Nvidia G-Sync, care asigură redarea scenelor fără întreruperi.

La toate aceste lucruri, monitorul Asus ROG Strix XG27UQ aduce câteva tehnologii proprii companiei taiwaneze. Shadow Boost asigură o claritate mai mare pentru scenele întunecate, evită zonele iluminate care strică contrastul sau permit unui inamic să se ascundă. Extreme Low Motion Blur este o tehnologie Asus care asigură că imaginile în mișcare sunt redate corect și fără blur. Game Visual are setări diferite pentru șapte tipuri de jocuri, ajustând contrastul sau luminozitatea în funcție de preferințe. De asemenea, Game Plus oferă informații suplimentare pentru gamerii profesioniști. Precum FPS-urile la care rulează jocul, alinierea scenei, timer de la începerea misiunii și altele asemenea.

Fiind un monitor premium, Asus XG27UQ oferă tehnologie pentru protecția ochilor, Ultra-low Blue Light, care oprește lumina albastră. Aceasta cauzează probleme de vedere, dar și probleme de somn care duc în timp la oboseală cronică. Tehnologia flicker-free permite de asemenea eliminarea acelor variații de lumină care nu sunt vizibile, dar obosesc privirea în timp.

Monitorul Asus oferă conectivitate sporită, extra-porturi USB, mufă de căști dedicată, conectivitate DisplayPort, dar și HDMI. Pe spate are un branding destul de masiv cu logo-ul Republic of Gamers, are este iluminat cu Aura Sync. Cu softul special dezvoltat de Asus puteți avea lumini similare și sincronizate cu cele din jocul favorit. Incluziv o semnătură personalizată, care poate fi legată de caracterul special sau echipa de gaming din care faci parte.

Concluzii

Asus ROG Strix XG27UQ este un monitor de gaming puternic, bine dotat, cu tehnologii de imagine foarte bune. Este dedicat mai ales profesioniștilor din zona de gaming și aduce multe avantaje. De asemenea, poate fi folosit în setup cu mai multe monitoare, chiar și poziționat vertical, se rotește automat pe suport. Rezoluția mare, rata de refresh bună combinată cu timp de răspuns mic și tehnologia Nvidia G-Sync constituie un avantaj în jocurile de acțiune. Dar rămâne un model relativ scump la 4.500 de lei.

Galerie foto