Am testat Asus TUF Gaming A15 (FA506II-1BBQ), un laptop de gaming din noua generație, rezistent și bine făcut, bazat pe noile procesoare AMD și grafică Nvidia, care va veni la un preț bun. Am fost printre primii care au avut ocazia să testeze Renoir Ryzen 4000.

Asus TUF Gaming A15 (FA506II-1BBQ) (15)

Pro și contra Asus TUF A15
Avantaje:

  • design modern;
  • rezistență maximă;
  • standarde militare MIL-STD-810H;
  • performanțe bune;
  • preț avantajos;

Dezavantaje:

  • rămâne masiv;
  • ;

Detalii tehnice Asus TUF Gaming A15 (FA506II-1BBQ)

Ecran: 17.3″ Full HD, 120Hz, 250 nit
Procesor: AMD Ryzen 5 4600H (octa-core)
GPU: nVidia GeForce GTX 1650 Ti 4GB
Memorie: 16 GB RAM
Stocare: 1 TB SSD
Dimensiuni: 256 x 59 x 24.9  mm
Greutate: 2.6  Kg
Baterie: 90Wh
OS: Windows 10
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, WiFi ac, USB 2.0, HDMI, RJ-45, Audio Out/Microfon, USB 3.2, USB 3.2 Type C Gen 2
Preț: 4.200-4.800 lei

Despre brandul TUF

Asus a lansat brandul TUF ca o demonstrație de forță (TUF = the ultimate force), produse cu focus pe rezistență. La început au fost doar plăci de bază și accesorii, dar la IFA Berlin în 2018 au apărut primele laptopuri TUF. Sunt dispozitive puternice, rezistente și accesibile ca preț. Asta spre deosebire de ROG (Republic of Gamers) este brandul de gaming al Asus care aduce performanță maximă și cele mai puternice tehnologii, dar la un preț premium.

ads

Asus a descoperit de mult timp că seria de gaming are un impact foarte mare în industrie. Că inclusiv profesioniștii caută dispozitive de gaming pentru că sunt mai puternice și poți să fi mai productiv. Iar acum cu laptopurile TUF vizează oamenii din companii care au nevoie de laptopuri rezistente. Dar sunt atractive și pentru gamerii care în mod normal călătoresc des și au nevoie de putere, dar și rezistență.

Noua generație de laptopuri Asus TUF A15 aduce noile procesoare AMD Ryzen 5 sau 7 în combinație cu plăci video Nvidia GTX din cele mai noi generații. Specificațiile tehnice sunt bune, iar prețul în jurul a 1000 de euro este atractiv pentru acest segment.

Despre AMD Ryzen 5

Concurența dintre Intel și AMD durează de foarte mult timp, dar acum câțiva ani Intel părea să domine industria de la distanță și nimeni nu părea să le conteste supremația. Și totuși, în timp relativ scurt, AMD a reușit să revină spectaculos. Dintr-un brand low-cost, investind mai mult în inginerie și reușind serii de produse performante și cu preț bun, compania americană a schimbat complet piața. Ryzen s-a dovedit un brand inspirat, care chiar a marcat renașterea companiei.

Seria AMD Ryzen Mobile 4000, cu numele de cod Renoir, a circulat pe net de la finalul anului trecut și au apărut detaliile în martie 2020. Sunt procesoare octa-core cu grafică disretă, realizate pentru laptopuri performante. Conform testelor benchmark, A15 bate la scor laptopuri dedicate de gaming cu Core i7 și Nvidia RTX 2060, cu un nivel de preț aproape dublu.

Ryzen 5 4600H a depășit la diferență mică chiar și produsele Ryzen 7 4800H, care teoretic ar trebui să fie peste. Cu alte cuvinte, raportul calitate/preț este excelent pentru Asus TUF A15.

Despre GTX 1650 Ti

Nvidia a detaliat recent lansarea GTX 1650 Ti cu memoria mai rapidă GDDR6. Este o placă grafică de nivel mid-range, care este performantă, dar nu include Ray Tracing și alte tehnologii de pe GTX 20X0. Noua arhitectură Turing permite o creștere a performanței de 50% și o o reducere a consumului de energie de 40% comparat cu generația anterioară. Este produsă pe 12 nanometri, cu un consum de 50W, mai mare decât la varianta Max-Q.

Performanța GTX 1650 Ti Mobile este peste a versiunii anterioare GTX 1050 Ti Mobile. Are procesorul grafic TU117, versiunea N18P-G61, cu tehnologie DirectX 12. Toate jocurile video moderne vor funcționa ok pe acest laptop. Noul GPU are 1024 de unități de procesare, la 1.350MHz, care poate crește la 1.485MHz. În orice caz, la acest nivel de preț, performanța va fi mai mult decât decentă.

Review Asus TUF Gaming A15

Mi-a plăcut mult design-ul laptopului, solid și rezistent, care a trecut de teste la standarde militare. Este adevărat, are o linie de design mai dură, diferită de laptopurile ROG, dar arată destul de bine. Rămâne un laptop masiv, nu este foarte greu, dar este gros. Tastatura iluminată cu un sistem RGB personalizabil conferă laptopului un aspect clar de gaming.

La ora la care am testat eu acest model, driverele finale pentru GPU nu erau finalizate, iar principalele teste benchmark nu au recunoscut nici CPU, nici GPU, nereușind astfel să fac teste de performanță concludente. Totuși, un benchmak general pe care îl folosesc la toate laptopurile testate, Novabench, conferă acestui laptop un scor general foarte bun. Scurl mediu din ultimele trei luni pe acest test a fost de 1.796 de puncte, iar laptopul testat azi a scos 2.770 de puncte (spre comparație un ROG Strix Scar 3 a scos 2.620 de puncte).

Ecranul mare cu rata de refresh 120Hz este suficient de bun pentru majoritatea jocurilor. Desigur, Asus a început să treacă la ecrane cu 244Hz și chiar 300Hz, dar acestea vin la pachet cu un cost mai mare. Rata de refresh mare asigură o mișcare mai fluentă în jocuri, importantă mai ales în shootere.

De asmenea, mi-a plăcut că are foarte multe opțiuni de conectivitate. Sunt disponibile multe porturi USB, avem tehnologia de conectare din generația 3.2, mai rapidă, dar și USB Type-C, HDMI, RJ-45 și mufele pentru căști / microfon. Stă destul de bine la toate capitolele. Laptopul include una dintre cele mai mari baterii disponibile pe un laptop la ora actuală, 90W, cu un încărcător puternic de 150W.

Altă veste bună pentru pasionații de gaming este că schimbarea modulelor de memorie RAM sau a unităților SSD a fost simplificată datorită carcasei cu sistem de deschidere foarte ușor, care îți oferă accesul rapid la conectori. Poți îndepărta șuruburile din partea de jos a carcasei cu ajutorul unei șurubelnițe obișnuite pentru a realiză modificările dorite. Un șurub special activat prin apăsare ridica un colț al panoului din partea de jos, ușurând astfel separarea acestuia.

Softul unic al Asus Armoury Crațe unifică funcțiile de control ale sistemului și iluminării pentru a îți facilita accesul rapid, printr-o singură aplicație. Opțiunile sale de personalizare extinse îți permit să modifici efectele estetice, să optimizezi profilurile pentru jocuri și să ajustezi setările audio în funcție de preferințe. Cu opțiunea de Profiluri / Scenarii de Utilizare, poți defini și customiza setări preferate ce ajustează într-o manieră automată performanțele și alte setări atunci când îți lansezi aplicațiile și jocurile favorite.

Concluzii

Asus TUF Gaming A15 (FA506II-1BBQ) este cel mai accesibil laptop de gaming care ofer și performanțe, nu doar un aspect de gaming. Este foarte bine dotat, iese bine în testele de performanță, iar cu cele mai recente drivere stă cu siguranță mai bine decât în testele mele. AMD a lansat procesoare Ryzen 5 noi, cu performanțe foarte bune, iar Nvidia RTX 1650 Ti este o alternativă mai accesibilă pentru modelele de top, fără să piardă prea mult la performanță. Fiind sub 1.000 de euro are un raport calitate/preț foarte bun. Un sistem similar a trecut prin testele benchmark cu rezultate peste laptopurile de gaming cu Core i7 și Nvidia RTX 2060, ceea ce mi se pare excelent.

Galerie foto