Asus Zenfone AR este un smartphone puternic, cu design bun, primul terminal compatibil și cu Google Tango, dar și cu Daytime. Tehnologia AR și VR devine tot mai răspândintă, dar pentru a procesa grafica ai nevoie de hardware capabil. Este greu de făcut un astfel de smartphone fără să fie tabletă sau cărămidă.
L-am văzut la Mobile World Congress 2017, în februarie. Telefonul este în România la un preț foarte mare, 4.300 de lei. Detalii tehnice complete pe site-ul Asus.

Asus Zenfone AR

Tango este un set de senzori și un software de realitate augmentată de la Google, care permite generarea de imagini virtuale peste realitatea din jur. Daydream este platforma mobilă de la Google pentru realitate virtuală ce suportă aplicațiile Daydream VR.

Întâlnire cu Asus Zenfone AR

V-am scris despre terminal încă de la lansare.

Aș fi vrut să văd telefonul folosind ambele tehnologii ale momentului sau să fac un test de performanță pe el, dar din păcate acest lucru nu a fost posibil. Nu se puteau conecta la net, iar fără cont Google nu merge aplicația respectivă. Abia aștept să vină la teste și pe piața locală, atunci am să îl pun la treabă.

Mi-a plăcut că este foarte compact și bine realizat, din punct de vedere al design-ului stă foarte bine. Zenfone AR ZS571KL (GSmarena) are procesorul Snapdragon 821 cu 6 sau 8 GB de RAM, iar stocarea este de 64/128 sau 256GB. Desigur că versiunea de top va avea cele mai bune performanțe. Mi-a plăcut că are interfața simplă și fără prea multe artificii, iar aplicațiile oferite de Asus, care sunt utile, chiar dacă au mai fost criticate uneori, au fost mutate într-un folder, ca să nu mai deranjeze.

Ecranul este de 5.7 inch cu rezoluție 2K, respectiv 2560×1440 pixeli, de asta mă miram că este atât de compact. Pare de 5.2 ca dimensiune.
Camera foto de pe spate este de 23 de megapixeli cu stabilizare optică integrată, este făcută special pentru tehnologia AR (augmented reality). Camera foto frontală este de 8 megapixeli.

Bateria integrată este de 3.300 mAh, va fi suficientă pentru utilizarea normală, dacă folosiți intensiv terminalul sigur că va trebui reîncărcat. Totul va depinde cu acest model de nivelul de preț la care va ajunge la noi. Încă nu am informații oficiale în acest sens.

Asus Zenfone AR în România

Asus ZenFone AR, smartphone-ul de top pe care eu l-am testat deja, se pregătește acum de lansarea comercială. A fost recent prezentat la evenimentul The Edge of Beyond din cadrul Computex Taiwan.

Asus Zenfone AR este cel mai subțire și cel mai ușor telefon compatibil cu tehnologiile Tango și Daydream. Este primul smartphone anunțat cu 8GB de RAM, iar dotările hardware sunt foarte bune pentru a suporta tehnologiile de top. Dacă am auzit corect, nici nu va fi un telefon scump. Lansarea comercială ar fi pe 14 iunie, dacă informațiile sunt corecte.

Cei de la Google au realizat o platformă specială pentru realitatea virtuală – DayDream. Va permite experiențe VR de calitate mai bună, ca grafică și ca interacțiune, dar numai pe terminalele Android N. Vor exista niște specificații speciale pentru DayDream, iar telefoanele vor fi marcate ca fiind capabile DayDream sau nu. La fel pentru realitatea augmentată – Augmented Reality, AR. Platforma se cheamă Tango.

Performanța Asus ZenFone AR este atinsă printr-o tehnologie nouă, Asus TriCam, un sistem cu trei camere constând într-o cameră principală de 23MP, o cameră de urmărire a mișcărilor și un senzor de profunzime. Față de sistemele cu trei camere de pe alte dispozitive, designul sistemului Asus TriCam reduce amprenta camerelor pe telefon, permițând dispozitivului să fie mai ușor și mai subțire.

ZenFone AR beneficiază de procesorul Qualcomm Snapdragon 821 optimizat pentru Tango și este primul telefon din lume cu 8GB de memorie RAM. Performanțele ridicate și camerele inovatoare lucrează în conjuncție cu Tango pentru a oferi o experiență AR convingătoare direct pe telefonul mobil. Un superb ecran Super AMOLED WQHD de 5.7 inci și difuzoarele cu cinci magneți fac aplicațiile VR, jocurile și filmele mult mai imersive. Sistemul de operare Android 7.0 Nougat le permite utilizatorilor să pună în valoare telefonul prin caracteristicile sale multitasking și celelalte îmbunătățiri aduse.

Cum vi se pare Zenfone AR? Eu zic că este peste modelul Deluxe.

Galerie foto