Avira a lansat recent și în România Antivirus Pro, una din versiunile cu plată ale aplicației de securitate care oferă o tehnologie nouă anti-malware și acces nelimitat la servicii precum Avira Protection Cloud și Avira URL Cloud. Avira este unul din cei mai populari furnizori de aplicații antivirus free, dar pe baza informațiilor adunate a realizat versiuni avansate, cu plată, precum Antivirus Pro sau Internet Security Suite.
Cu ocazia lansării versiunii Pro, Avira vă oferă cinci licențe antivirus pentru un an de zile, dacă lăsați un comentariu cu întrebări privind Avira Antivirus Pro (detalii la final).

Avira Antivirus Pro
Avira Antivirus Pro

 

Deși citisem despre lansarea Antivirus Pro, am vrut să văd cum se descurcă noua versiune a aplicației, dar nu am găsit niciun review serios, nici măcar la nivel internațional. Așa că le-am cerut celor de la Avira o licență pentru test, am descărcat versiunea Pro de pe site-ul lor și am trecut la treabă. Sunt câteva lucruri demne de notat, dar sunt și diferențe față de alte produse.

ads

 

Pro și contra Avira Antivirus Pro

Mi-a plăcut foarte mult:
– este o aplicație foarte bine făcută, rapidă și fără impact asupra performanței PC-ului;
– oferă protecție mai bună decât orice antivirus free;
– protejează față de aplicațiile malware și se actualizează în timp real;
– blochează automat site-urile infectate;
– compară orice fișier suspect cu sample-uri malware din cloud-ul Avira;

Rămâne de discutat:
– foarte mulți oameni consideră că antivirusul nu mai este necesar (povestim despre asta);
– prețul este de 24 de euro pe an – unii fac alegerea după preț, alții după brand;

 

Experiența în utilizare

Avira a prezentat noul Antivirus Pro ca fiind „cel mai rapid motor de scanare anti-malware din lume”. Nu am testat chiar toate soluțiile antivirus de pe piață, dar comparat cu cele testate de mine, este foarte rapid. Dacă instalarea s-a încheiat în 30 de secunde, actualizarea a durat circa 10 secunde, iar scanarea completă a sistemului nu a durat 5 minute. Asta spune multe despre aplicație și optimizările realizate de specialiștii Avira. Licența pentru Avira Antivirus Pro îți oferă acces și la aplicația de securitate pentru Android dezvoltată de specialiștii companiei germane. Pe lângă protecție, aceasta oferă posibilitatea de a localiza telefonul pierdut sau furat, iar cei care sunt stresați cu mesaje comerciale pot bloca atât numere de telefon, cât și numerele scurte de SMS.

Avira Antivirus Pro protejează sistemul în timp real, identifică și elimină virușii, troienii și aplicațiile spyware fără să te bată la cap prea tare. Motorul de scanare se activează automat la introducerea de stick-uri USB, hard-discuri externe și alte medii de stocare. Sunt scanate fișierele descărcate de pe Internet, attachment-urile de la e-mail și toate celelalte în căutarea de eventuale amenințări. De asemenea site-urile vizitate sunt scanate automat, iar redirecționările spre pagini infectate sunt blocate automat. Monitorizează continuu sistemul de operare Windows și de asemenea scanează regulat pentru a elimina orice amenințare apărută pe nepusă masă. Nu lipsește nici modul de lucru pentru Gaming, care elimină orice activitate suplimentară pe perioada accesării jocurilor.

Soluția Cloud accelerează accesul la informații, pentru că toate semnăturile suspecte nu mai sunt stocate pe computerul utilizatorului, ci în cloud, iar scannerul compară fișierele suspecte cu codurile malware din Cloud.

Soluția Avira Antivirus Pro vine cu acces gratuit la suport tehnic din partea specialiștilor companiei în cazul în care s-a întâmplat ceva în timpul cât PC-ul a fost protejat de antivirus. Pentru cei care vor și mai mult, există Avira Internet Security Suite, care oferă în plus criptarea datelor, precum și soluții pentru optimizarea PC-ului pentru o funcționare mai bună.

Avira Antivirus Pro funcționează pe Windows 8, 7 sau Windows XP, versiuni de 32 sau 64 de biți. Are cerințe minime pentru funcționare, procesor de 1GHz, 1GB de RAM, spațiu pe disc de peste 158MB.

Avira Antivirus Pro - setari principale
Avira Antivirus Pro – setari principale

 

Module de securitate

Avira Antivirus Pro include scannerul antivirus normal, dar și protecție real-time. Nu include un firewall, dar raportează faptul că Windows Firewall este activ și ai diverse opțiuni pe care le poți controla legat de asta. Are protecție pentru e-mail în caz că folosiți Outlook sau alte aplicații instalate pe PC. De asemenea include protecție pentru rețele sociale dedicată celor care își lasă copiii să acceseze Facebook și altele asemenea.

În interfața aplicației mai aveți acces la fișierele suspecte plasate în carantină (dacă este cazul), puteți programa orele și zilele în care poate face scanări complete ale sistemului, plus alte câteva funcții suplimentare: scanarea zonei de boot, actualizări și altele asemenea. Meniurile sunt simple, ușor de folosit, fără opțiuni sau sub-meniuri dificil de accesat.

 

Avira pentru Android
Avira pentru Android

Avira pentru Android

Mi-am instalat Avira Antivirus Pro și pentru smartphone. Aplicația arată complet diferit, cu excepția logo-ului. Pe de altă parte nu este mai complicată sau mai greu de utilizat. Permite scanarea și protecția antivirus/anti-malware, o soluție de localizare și blocare în caz că telefonul este furat, precum și tehnologia care permite blocarea apelurilor și a SMS-urilor nedorite. Abia aștept să am ocazia să testez această funcție.

Localizarea telefonului este încă o funcție relativ inutilă – nu te poți duce peste hoți să-ți recuperezi terminalul, poliția nici nu vrea să audă, iar tu singur… riști. Dar pe de altă parte te poate ajuta dacă ți-au făcut colegii o glumă sau ai uitat telefonul undeva unde ai fost – la bancă, la casieria unui magazin și așa mai departe. Îți dă încă o mică șansă în plus să îl găsești. Pe de altă parte poți șterge conținutul telefonului de la distanță – dacă se conectează la Internet după ce ai dat tu comanda. În general și hoții știu să șteargă cât de cât datele. Este posibil ca ei să nu treacă de protecția Avira, dar pe de altă parte e posibil să încerce root-area telefonului și modificarea sistem-ului de operare pentru a scăpa de aplicație.

Concurs

Avira România și Computerblog vă oferă cinci licențe pentru un an de zile pentru Avira Antivirus Pro, dacă urmați pașii de mai jos:

– lăsați un comentariu aici privind produsul Antivirus Pro pentru Windows sau Antivirus Pro pentru Android, care vă atrage mai mult;

– întrebările trebuie să fie legate de aspectele tehnice sau practice prezentate în articol – citiți bine articolul;

– cele mai bune întrebări câștigă;

Concursul este activ pînă pe 22 iulie, ora 23-59. De asemenea, câștigătorii vor fi anunțați în cursul zilei de 23 iulie.

Galerie foto