Avira a lansat recent și în România Antivirus Pro, una din versiunile cu plată ale aplicației de securitate care oferă o tehnologie nouă anti-malware și acces nelimitat la servicii precum Avira Protection Cloud și Avira URL Cloud. Avira este unul din cei mai populari furnizori de aplicații antivirus free, dar pe baza informațiilor adunate a realizat versiuni avansate, cu plată, precum Antivirus Pro sau Internet Security Suite.
Cu ocazia lansării versiunii Pro, Avira vă oferă cinci licențe antivirus pentru un an de zile, dacă lăsați un comentariu cu întrebări privind Avira Antivirus Pro (detalii la final).
Deși citisem despre lansarea Antivirus Pro, am vrut să văd cum se descurcă noua versiune a aplicației, dar nu am găsit niciun review serios, nici măcar la nivel internațional. Așa că le-am cerut celor de la Avira o licență pentru test, am descărcat versiunea Pro de pe site-ul lor și am trecut la treabă. Sunt câteva lucruri demne de notat, dar sunt și diferențe față de alte produse.
Sumarul articolului:
Pro și contra Avira Antivirus Pro
Mi-a plăcut foarte mult:
– este o aplicație foarte bine făcută, rapidă și fără impact asupra performanței PC-ului;
– oferă protecție mai bună decât orice antivirus free;
– protejează față de aplicațiile malware și se actualizează în timp real;
– blochează automat site-urile infectate;
– compară orice fișier suspect cu sample-uri malware din cloud-ul Avira;
Rămâne de discutat:
– foarte mulți oameni consideră că antivirusul nu mai este necesar (povestim despre asta);
– prețul este de 24 de euro pe an – unii fac alegerea după preț, alții după brand;
Experiența în utilizare
Avira a prezentat noul Antivirus Pro ca fiind „cel mai rapid motor de scanare anti-malware din lume”. Nu am testat chiar toate soluțiile antivirus de pe piață, dar comparat cu cele testate de mine, este foarte rapid. Dacă instalarea s-a încheiat în 30 de secunde, actualizarea a durat circa 10 secunde, iar scanarea completă a sistemului nu a durat 5 minute. Asta spune multe despre aplicație și optimizările realizate de specialiștii Avira. Licența pentru Avira Antivirus Pro îți oferă acces și la aplicația de securitate pentru Android dezvoltată de specialiștii companiei germane. Pe lângă protecție, aceasta oferă posibilitatea de a localiza telefonul pierdut sau furat, iar cei care sunt stresați cu mesaje comerciale pot bloca atât numere de telefon, cât și numerele scurte de SMS.
Avira Antivirus Pro protejează sistemul în timp real, identifică și elimină virușii, troienii și aplicațiile spyware fără să te bată la cap prea tare. Motorul de scanare se activează automat la introducerea de stick-uri USB, hard-discuri externe și alte medii de stocare. Sunt scanate fișierele descărcate de pe Internet, attachment-urile de la e-mail și toate celelalte în căutarea de eventuale amenințări. De asemenea site-urile vizitate sunt scanate automat, iar redirecționările spre pagini infectate sunt blocate automat. Monitorizează continuu sistemul de operare Windows și de asemenea scanează regulat pentru a elimina orice amenințare apărută pe nepusă masă. Nu lipsește nici modul de lucru pentru Gaming, care elimină orice activitate suplimentară pe perioada accesării jocurilor.
Soluția Cloud accelerează accesul la informații, pentru că toate semnăturile suspecte nu mai sunt stocate pe computerul utilizatorului, ci în cloud, iar scannerul compară fișierele suspecte cu codurile malware din Cloud.
Soluția Avira Antivirus Pro vine cu acces gratuit la suport tehnic din partea specialiștilor companiei în cazul în care s-a întâmplat ceva în timpul cât PC-ul a fost protejat de antivirus. Pentru cei care vor și mai mult, există Avira Internet Security Suite, care oferă în plus criptarea datelor, precum și soluții pentru optimizarea PC-ului pentru o funcționare mai bună.
Avira Antivirus Pro funcționează pe Windows 8, 7 sau Windows XP, versiuni de 32 sau 64 de biți. Are cerințe minime pentru funcționare, procesor de 1GHz, 1GB de RAM, spațiu pe disc de peste 158MB.
Module de securitate
Avira Antivirus Pro include scannerul antivirus normal, dar și protecție real-time. Nu include un firewall, dar raportează faptul că Windows Firewall este activ și ai diverse opțiuni pe care le poți controla legat de asta. Are protecție pentru e-mail în caz că folosiți Outlook sau alte aplicații instalate pe PC. De asemenea include protecție pentru rețele sociale dedicată celor care își lasă copiii să acceseze Facebook și altele asemenea.
În interfața aplicației mai aveți acces la fișierele suspecte plasate în carantină (dacă este cazul), puteți programa orele și zilele în care poate face scanări complete ale sistemului, plus alte câteva funcții suplimentare: scanarea zonei de boot, actualizări și altele asemenea. Meniurile sunt simple, ușor de folosit, fără opțiuni sau sub-meniuri dificil de accesat.
Avira pentru Android
Mi-am instalat Avira Antivirus Pro și pentru smartphone. Aplicația arată complet diferit, cu excepția logo-ului. Pe de altă parte nu este mai complicată sau mai greu de utilizat. Permite scanarea și protecția antivirus/anti-malware, o soluție de localizare și blocare în caz că telefonul este furat, precum și tehnologia care permite blocarea apelurilor și a SMS-urilor nedorite. Abia aștept să am ocazia să testez această funcție.
Localizarea telefonului este încă o funcție relativ inutilă – nu te poți duce peste hoți să-ți recuperezi terminalul, poliția nici nu vrea să audă, iar tu singur… riști. Dar pe de altă parte te poate ajuta dacă ți-au făcut colegii o glumă sau ai uitat telefonul undeva unde ai fost – la bancă, la casieria unui magazin și așa mai departe. Îți dă încă o mică șansă în plus să îl găsești. Pe de altă parte poți șterge conținutul telefonului de la distanță – dacă se conectează la Internet după ce ai dat tu comanda. În general și hoții știu să șteargă cât de cât datele. Este posibil ca ei să nu treacă de protecția Avira, dar pe de altă parte e posibil să încerce root-area telefonului și modificarea sistem-ului de operare pentru a scăpa de aplicație.
Concurs
Avira România și Computerblog vă oferă cinci licențe pentru un an de zile pentru Avira Antivirus Pro, dacă urmați pașii de mai jos:
– lăsați un comentariu aici privind produsul Antivirus Pro pentru Windows sau Antivirus Pro pentru Android, care vă atrage mai mult;
– întrebările trebuie să fie legate de aspectele tehnice sau practice prezentate în articol – citiți bine articolul;
– cele mai bune întrebări câștigă;
Concursul este activ pînă pe 22 iulie, ora 23-59. De asemenea, câștigătorii vor fi anunțați în cursul zilei de 23 iulie.
Am folosit intotdeauna calculatorul neprotejat, din cauza ca baiatul meu se plangea de faptul ca orice antivirus ii incetinea jocurile. Acum si-a cumparat un calculator mult mai bun (special creat pentru jocuri) si chiar nu as vrea sa il vad plin de virusi, cu windows-ul schimbat in fiecare luna. 🙂
De ce spui ca tot mai multa lume considera ca nu este nevoie de antivirus? Prin blogosfera am intalnit numai persoane care il recomanda insistent. Oare nu citesc ce trebuie? 🙂
 
Avira gratuit il folosesc atunci cand instalez de la zero pentru cunoscuti, un sistem. Foarte bun, aproape la fel de bun ca cele pe bani, gen Kaspersky. Intrebarea mea este, de ce virusul cu Politia Romana a trecut ca prin branza prin el, desi nu e un virus atat de nou? Avira pro ar fi fost mai destept, in cazul asta?
 
Personal cred ca utilizatorii sunt mai nevoiti Antivirus Pro pentru windows deoarece pe pc avem mult mai multe date importante decat pe un smartphone sau tableta, dar binenteles ca nici pe acestea nu trebuie sa le lasam la o parte.
Am folosit si voi folosi in continuare solutiile celor de la Avira pentru a nu ramane imuni in fata virusilor, pentru ca orcata atentie am avea pe unde navigam si instalam, la un moment dat tot „dam click acolo unde nu trebuie” (ma refer la siteuri nesigure) si cateodata suntem nevoiti sa instalam si „crack-uri” sau „softuri” de pe siteurile de torente, pentru ca nu putem cumpara toate licentele software de care avem nevoie si binenteles ca de cele mai multe ori acele softuri de pe siteurile pirat sunt in mare masura cu malware, trojani, worms, pshihing si multe altele. De aceea este nevoie sa folosim software antivirus de cea mai buna calitate, asa cum dealtfel ofera si Avira.
Nu ai exagerat deloc cand ai mentinat ca „Avira Antivirus Pro cel mai rapid motor de scanare anti-malware din lume” si am simtit asta pe pielea mea, pentru ca eu am testet cele mai de seama suite antivirus, si am ramas uluit cat de repede si eficient scaneaza acest antivirus. Deasemenea Antivirus Pro se updateaza cum ai zice peste. Algoritmi de scanare sunt foarte inteligenti si eficienti, nu consuma destule resurse si gaseste malware-ul fara probleme chiar si in cele mai ascunse arhive, pentru acest lucru recomand ca la setings sa setati motorul de scanare in timp real si scanare la cerere pe „high”, preinstalat vine pe medium, cel putin la versiunea Security Suite.
Imi place ca Antivirus Pro are un system eficiet si flexibil de parental control, foarte simplu de setat in comparative cu alte suite antivirus.
De asemenea apreciez acest antivirus pentru ca foloseste o metoda „bruit force” de fiecare data cand gaseste un malware, pe care il pune in carantina imediat ce il detecta.
Imi place ca consuma foarte putin din processor, dar nu imi place, sau doar mi se pare mie, este ca consuma destul de multa memorie Ram in timpul scanarii, dar asta nu este o problema pentru ca s-a dus vremea cand ultilizatori foloseasu 1-2 GB/Ram, acuma cu toti folosim de la 4 GB/Ram in sus si nu mai avem nici o problema.
Si voi sunteti de parere ca Anviritus Pro consuma multa memorie Ram?
 
este mai bun ca AVAST ?
 
Care este diferenta intre Avira Antivirus versiunea Pro (cu bani) si versiunea FREE?
Si pentru Android si pentru Windows?
In ziua de azi, raportat la salariile noastre (home useri, nu corporatii) oare nu merita sa folosim versiunile free si apoi sa le re-instalam sau sa trecem pe alt antivirus?
Pentru mai multe calculatoare / licente se acorda discount? Sau se pot combina 2 Win + 1 Android pentru o reducere de pret?
Multumesc
 
Si eu folosesc de foarte mult timp avira, este foarte bun. Eu folosesc versiunea free. Este umpic cam scump pentru salariile noastre sa ne permitem programul cumparat.
 
De muuulti ani tot folosesc pentru protectie solutii free- din cand in cand le rotesc.
Acum a ajuns la rand Avira . Nu stiu cat de mult m-ar ajuta versiunea PRO pentru ca am cam uitat ce inseamna sa ai calculatorul virusat.
Avira pentru Android pare interesant, dar folosesc deocamdata altceva care are cam tot si e free.
 
De ce as alege produsul Avira in locul celorlalte de pe piata?
Ce imi aduce nou?
Cu ce este diferit fata de alte produse de gen?
 
Eu folosesc avast! Premier si nu l-as schimba cu altul pentru nimic in lume.
 
Eu unul aleg avira pentru ca este gratis si este destul de bun fata de altele.
 
S-au mai anuntat castigatorii?
 
Cei cinci castigatori sunt :
Vienela
iFlorin
Pintilie Marian
Andrei
Stefan Suceveanu
Au castigat fiecare o licenta Avira Antivirus Suite, valabila pentru un user, 12 luni.