Am văzut în seara asta Blackbery KeyOne, după vizita la Nokia, probabil sunt nostalgic acum. Dar este chiar primul smartphone interesant lansat după Blackberry Z10, un dispozitiv solid, construit premium, pe care te poți baza. Asta trebuiau ei să facă demult, dar e bine că au făcut-o totuși.

blackberry keyone

Nostalgie după Blackberry

Prin 2002 și 2004 când am fost în US și toată lumea avea Blackberry. De la secretare, la mid-management, la CEO – toată lumea folosea Blackberry. Eu pe vremea aia aveam un Sony Ericsson P1i, folosit tocmai pentru că avea tastatura Qwerty. Pentru că totul se muta de la apel și voce, către comunicare text și mesaje, accesam e-mailul. Dar descopeream șocat că americanii foloseau exclusiv Blackberry. În 2009 când am fost iar în SUA, toată lumea avea iPhone. Absolut, de la secretară, la mid-management, la șefii de companie. Atât de mult se schimbase telefonia mobilă. Eu aveam Blackberry.

A fost practic primul dispozitiv mobil pe care am scris articole pe blog. A fost ca și cum aveam un laptop în miniatură. Am folosit Blackberry vreo doi ani, nu mai știu cât. Eram printre cei care nu vroiam să aud de touchscreen. Ziceam că e unealta diavolului… Pînă când am pus mâna pe HTC Magic și apoi… iPhone 4. Da, e adevărat, nu am văzut iPhone 1 sau 3G, am văzut la un coleg 3GS și am râs de el. Mi se părea aiurea să scrii pe ecran. Apoi a venitHTC cu al său Magic și Legend, iar iPhone 4 a fost primul smartphone de vis. Și toate aceste păreri au dispărut brusc. Înainte spuneam că nu ai nevoie de ecran mare și touch, apoi spuneam că e prea mic.

Mi-am dorit ca Blackberry să revină, să intre pe touchscreen. Mi-am dorit la fel de mult să revină ca și în cazul Nokia. Dar ei au greșit, au pus pe Blackberry Storm un feedback haptic, când apăsai pe ecran aveai senzația că display-ul se desprinde și cade jos. Vibra foarte tare la fiecare apăsare. Nu știu dacă se dezactiva, dar multă lume nu știa oricum asta. Utilizatorii au fost dezamăgiți. O parte au zis că vor Qwerty la loc. Alții au migrat pe iPhone, pe Galaxy S, pe HTC.

Blackberry nu a schimbat tastatura Qwerty ani de zile. Cea din 2002 era și în 2012. Foarte bizar, nu au evoluat deloc. Acum, în 2017 au o tastatură Qwerty care merită toată lauda.

Video


Experiența cu Blackberry KeyOne

Blackberry KeyOne este foarte bine realizat, acum este făcut de chinezii de la TCL, cei care produc și telefoanele Alcatel pe care le găsiți astăzi în magazine. Cu atenție la calitate, finisaje, funcții și fără să coste foarte mult. Nu e cazul Blackberry, care este scump pentru ce oferă. Dar vreau să zic că este scump, dar merită.

Dincolo de realizare, tastatura e genială. Pe lângă faptul că poți scrie comod, suportă gesturi și short-cut-uri. Apeși pe F se deschide Facebook. Apeși pe G se deschide Gmail. Se pot personaliza toate tastele cu scurtături. Cum vedeți în video, se poate face swipe pe tastatură. Stânga – dreapta, sus-jos și chiar gesturi. De asemenea, tastata de Space ascumde și un scanner de amprentă pentru deblocare rapidă. Mi-a plăcut foarte tare.

Cum scriam la lansare, ecranul este de 4.5 inch, cu rezoluția neobișnuită de 1620×1080 pixeli, să zicem Full HD la această dimensiune. Procesorul este Snapdragon 625, bine că au ales o variantă mai bună decât Snapdragon 430, dar păcat mare că nu au mers măcar pe 820, sau în cel mai rău caz ar fi putut alege 810. Ceva de top, de vârf de gamă, pentru cei din business. Totuși, Snapdragon 625 este relativ ok comparat cu celelalte variante mai economice.

Camera foto de pe spate este de 12 megapixeli și cea frontală are 8 megapixeli. Bateria integrată are 3.505 mAh, un alt aspect pozitiv. Cu un ecran relativ mic, procesor mai economic, poate că autonomia se va dovedi bună. Oficialii companiei au vorbit și despre securitate de nivel maxim, precum și despre alte funcții business. Dar repet, pentru nostalgicii Blackberry, este o lansare binevenită.

Galerie foto Blackberry KeyOne