Am testat în detaliu camera foto Huawei Mate 10 Pro și ce face cu Inteligența Artificială încorporată în procesorul HiSilicon Kirin 970, iar mai jos vă povestesc despre experiențele mele. Am o impresie foarte bună despre camera foto din acest model și chiar nu știu ce îmbunătățiri se pot aduce pe viitor.

Am făcut aceste teste în cadrul programului Orange Smartphone Tester, în care vă puteți înscrie și voi. Telefonul este disponibil la ofertă pe site-ul Orange.

Camera foto Huawei Mate 10 Pro

Am testat camera foto în diverse ipostaze, vedeți mai jos cum ies pozele ziua/noaptea și cum funcționează zoom-ul optic 2X. Am testat modul Pro și modul alb-negru, iar rezultatele sunt foarte bune. Personal am avut ocazia să testez și să apreciez prima cameră foto duală Huawei, cea de la P9, realizată în parteneriat cu Leica. Am avut și P10 și am notat atunci că nu se simt îmbunătățiri concrete față de P9, imaginile sunt la fel, funcțiile sunt la fel, pare să fie aceeași cameră foto. Ei bine, situația se schimbă complet în bine cu Huawei Mate 10 Pro.

De data asta am plimbat telefonul prin țară și am încercat să fac poze în diverse situații. Și pe ploaie și pe ceață și pe soare, dar și noaptea. Sincer, sunt perfect mulțumit de cameră și i-aș da o notă peste camera pe care o utilizez eu, respectiv cea de la Galaxy S8+. De altfel, dacă vă uitați la DXOMark, Huawei Mate 10 Pro are 97 de puncte, fix cât iPhone X, este peste S8/S8+ și peste Note 8, iPhone 8 Plus și peste multe altele. E adevărat, rămâne sub Google Pixel 2, dar dacă citiți analizele specialiștilor, vedeți care este motivul, respectiv procesarea diferită implementată la Pixel.

Practic, procesorul Kirin 970 folosește Inteligența Artificială despre care povestim mai jos pentru a recunoaște obiecte și scene, chiar dacă este lumina slabă, astfel că fotografiile ies mai clare, cu contururi mai bune, fără acel zgomot de imagine care deranjează la alte terminale. Camera foto Huawei ia 100 de puncte la fotografie, cu explicația „outstanding still image performance”.

Comparat cu generațiile anterioare, Huawei folosește acum un senzor de 16 megapixeli RGB, plus un senzor de 20 de megapixeli alb-negru pentru a surprinde detaliile de imagine. Combinând informația de la ambele reușește să realizeze fotografii de o calitate foarte bună. Lentilele sunt f/1.6, una dintre cele mai mari deschideri ale diafragmei disponibile pe un smartphone, ceea ce permite captarea de informație și pe lumină slabă. DXOMark laudă de asemenea autofocusul și efectul de bokeh pentru portrete (fundalul este în ceață, focusul pe figură).

Mi-a plăcut și faptul că poziționarea lentilelor este diferită decât cea de la Huawei P10. Practic când întorci telefonul pentru a realiza fotografii, cele două lentile stau acum una lângă alta, la același nivel. La P9/P10 lentilele stăteau una sub alta, ceea ce poate duce la deformarea imaginilor capturate sau poziționarea una în umbră și alta în lumină. Cred că de aceea în noul format notele obținute sunt mai bune.

Ce face Inteligența Artificială

Procesarea AI este integrată direct în Kirin 970, un procesor care include atât recunoașterea și optimizarea imaginilor, dar de asemenea învață din comportamentul utilizatorului, în timp. Deocamdată vorbim de partea foto și ce schimbă unitatea de procesare neurală – Neural Network Processing Unit.

Mai exact, în cazul algoritmului foto tradițional, o imagine este descompusă, iar fiecare parte a acesteia este analizată, fiind supusă apoi unor filtre prin care sunt urmărite trăsăturile comune înregistrate într-o bază de date, până când o potrivire se găsește. Pe de altă parte, Inteligența Artificială “vede” imaginile mult mai aproape de felul în care le vedem noi, percepându-le ca un întreg și ghicindu-le conținutul pe baza unor trăsături cheie, chiar dacă nu se potrivesc întocmai cu ceea ce există în baza de date, ca de exemplu atunci când recunoaștem o pisică într-o imagine cu o pisică persană, când ne uitam la un film cu tigri sau când ne uităm la un desen naiv realizat de un copil. Huawei Mate 10 Pro este capabil să recunoască 2000 de imagini cu o viteză de două ori mai rapidă decât cel mai rapid smartphone existent în momentul de față.

Prin intermediul Inteligenței Artificiale, telefonul este capabil să recunoască obiectele din cadru și să ajusteze toți parametrii procesului de fotografiere la subiect, pentru a reda scena perfectă. Astfel, chiar si începătorii în fotografie reușesc să realizeze imagini de calitate profesională. Mai mult, datorită rețelelor neurale, performanța în materie de Autofocus este mult îmbunătățită, făcând posibilă surprinderea de imagini ale subiecților în mișcare, întrucât ele pot anticipa unde subiectul va fi în următorul moment.

Pe viitor, va fi capabil să recunoască obiecte și să îți spună ce sunt sau să sugereze diverse lucruri, de exemplu, rețete pentru a găti mâncarea sau altele asemenea. Altă funcție de viitor va fi traducerea de text din diverse limbi, disponibilă și dacă faceți poze, ca la aplicațiile Google. În plus, telefonul va învăța obiceiurile utilizatorului și de asemenea, tehnologia AI va analiza utilizarea smartphone pentru a crește autonomia în timp.

Efectul de zoom 2X

Alte poze