Una din întrebările primite zilele astea foarte des: ce telefon să-mi iau, Galaxy S8 sau iPhone 7? Încerc să vă răspund comparând telefoanele, platformele, prețurile. Trag o concluzie subiectivă la finalul acestui articol.

Citește înainte să cumperi

Ar trebui să parcurgeți articolele astea:
review Galaxy S8;
review Galaxy S8 Plus;
review iPhone 7 Plus;
părere privind iPhone 7;

Detalii tehnice

DetaliiGalaxy S8Galaxy S8+iPhone 7iPhone 7 Plus
Ecran5.8 inch, 2960x14406.2 inch, 2960x1440
4.7 inch , 1334 x750 pixeli 5.5 inch, Full HD
Procesor Snapdragon 835 / Exynos 8895 Snapdragon 835 / Exynos 8895Apple A10 FusionApple A10 Fusion
RAM4GB RAM4GB RAM 2 GB RAM3 GB RAM
GPUAdreno 540 / Mali-G71 MP20Adreno 540 / Mali-G71 MP20PowerVR Series7XT PlusPowerVR Series7XT Plus
Stocare64 GB64 GB32/128/256 GB32/128/256 GB
OSAndroid 7.0Android 7.0iOS 10.0.1 actualizat 10.3.2iOS 10.0.1 actualizat 10.3.2
Camera foto12 mpx 12 mpx 12 mpxDual-12 mpx
Selfie8 mpx front8 mpx front7 mpx7 mpx
Baterie3000 mAh3500 mAh1960 mAh2900 mAh
Preț3.599 lei3.999 lei3.299,99 lei3.849,99 lei

Eu am folosit iPhone 7, am fost dezamăgit de iPhone 7 Plus și acum am trecut la Galaxy S8+, dar practic, mi-a plăcut mai mult Galaxy S8. Modelul compact este mai finuț, mai plăcut de ținut, dar la fel de performant. Deși în general am fost un fan al terminalelor cu ecran mai mare, se pare că 2017 m-a convins că modelele mai compacte sunt mai interesante. Dar să fim înțeleși, modelele compacte nu sunt mici, nu vorbim de vreun iPhone SE pe care îl pierzi prin buzunare. Să trecem în revistă avantajele fiecăruia.

Avantajele Galaxy S8

Galaxy S8 este la ora actuală cam cel mai puternic și interesant model de smartphone cu Android. L-am comparat și cu LG G6, stă un pic mai bine, fiind totuși mai scump. Ecranul curbat cu margini subțiri este imbatabil. Eu personal n-am văzut niciun alt model atât de interesant pe partea de design. Sigur că și LG G6 are margini subțiri. Niște chinezi au făcut display-uri curbate și există niște telefoane cu ecran Edge, dar care nu se compară cu cel de la S8. De asemenea, camera foto de pe Galaxy S8 și camera de selfie-uri sunt foarte bune. Un pic peste iPhone 7, dacă ne uităm la calitatea imaginii, claritate și detalii. Sigur că ai cameră excelentă pe iPhone 7, nu neg asta, chiar este bună. Unii laudă camera 7 Plus, am văzut multe păreri pozitive, dar în practică nu mi-a plăcut. Poate fi și chestie de software, poate modelul ajuns la mine nu era actualizat.

Autonomia mi se pare mult mai bună pe S8 comparat cu iPhone 7 și 7 Plus. Pe de altă parte, deși m-am certat cu cineva pe Youtube pe tema asta, trebuie să reamintesc că S8 are mici momente de lag. Momente în care tastatura nu apare sau scrie cu întârziere. De asemenea, mi s-a făcut ecranul alb complet, a rămas așa 10 secunde, apoi s-a restarat. Nu au reușit să descopăr din ce cauză, doar încercam să sun pe cineva, derulam prin contacte când a făcut așa.

Eu personal dintre S8 și S8+ prefer modelul compact. Cel mare este destul de masiv și stă incomod în buzunar. Dar ecranul mare aduce și o baterie mare, poate de-aici și autonomie ceva mai bună.

Recapitulez, ca avantaje S8 văd eu design-ul, autonomia, camera foto.

Avantajele iPhone 7

Am folosit iPhone 7 timp de peste 6 luni și l-am învățat în cele mai mici amănunte. Îmi place iOS că este mai rapid, fără mari bug-uri, mai simplu de utilizat. Detaliem mai jos platformele. Și la ora actuală, iPhone 7 și 7 Plus sunt cele mai performante telefoane din punct de vedere al hardware-ului, deși s-au lansat procesoare noi, dotări tehnice noi și așa mai departe. Telefoanele cu Android au ajuns la 6 GB de RAM și scot scoruri de performanță sub iPhone. Trebuie să fii orb să spui că iPhone e o porcărie și că cei care îl laudă sunt fanboy. iPhone chiar este un telefon super-performant și cu dotări foarte bune. Din păcate însă, Apple nu mai reușește să surprindă cu lucruri noi. Au pierdut intuiția lui Steve Jobs, care avea un al șaselea simț privind ceea ce vrea consumatorul. Este un telefon ok și cam atât.

La capitolul design, nu strălucește, este mai degrabă comun, mai ales că multe firme copiază desing-ul fără probleme. Ca autonomie stă mediocru, mi-era frică să ies din casă cu 40% baterie, îmi luam totdeauna baterie externă și cablul. Mă deranjează faptul că există încă probleme de acces la poze și filme, ori trebuie iTunes ori alt soft, care să copieze rapid. Nu merge prea bine conectarea pe USB fără aplicații, ca orice telefon normal.

Cea mai mare problemă pentru iPhone rămâne prețul, destul de mare, fac rar reduceri la modelele de top.

Android versus iOS, pe scurt

Aici este una dintre cele mai grele probleme pentru orice utilizator. Eu folosesc atât iOS cât și Android pentru a testa diverse aplicații și pentru a descoperi noi funcții și setări. Pot să vă spun sincer că aș alege iOS aproape de fiecare dată, deși Android a evoluat foarte bine, este mult mai bun acum. Pe scurt, aș scoate în evidență următoarele:
iOS este mai rapid. Fie că e vorba de pornirea telefonului sau de încărcarea aplicațiilor, de interfață sau schimbarea între aplicații, se mișcă mai repede și nu pierzi timp. Sigur, pe Galaxy S8 diferența este mică, aproape insesizabilă, dar uneori se simte. Probabil pe alte telefoane se simte mai tare. Poate că pe unele nu se simte deloc, depinde.
iOS este mai sigur. Chiar dacă mulți spun că nu este așa, sunt infinit mai puțini viruși pentru iOS, aplicațiile din AppStore sunt mai bine verificate, doar jailbreak permite infectarea terminalului dacă nu sunteți atenți. În rest, sunt șanse mari să vă infectați pe Android.
iOS te ține captiv. Odată ce ai folosit măcar o dată cardul să cumperi ceva, muzică, filme, jocuri, bunuri din joc, devine foarte greu să mai renunți la iOS și să treci la Android. De-asta Apple va vinde orice telefon va lansa. De-asta căderea Apple va fi infinit mai grea decât a Android/Google.
Android este mai permisiv. Dacă ești pasionat de tehnologie, poți face aproximativ ce vrei cu ambele platforme. Dar dacă ești utilizator obișnuit, Android e mai permisiv. Poți rearanja totul mai rapid. Poți schimba ce vrei tu destul de ușor. Poți găsi aplicații pentru orice. La iOS încă mai sunt nișe unde toate aplicațiile sunt cu bani. Puține, dar mai sunt.

Concluzii

Așa cum spuneam și pe Youtube, este foarte greu de spus dacă unul este mai bun sau nu. Depinde foarte mult de preferințele personale. Depinde foarte mult de utilizare, de tipul de aplicații folosite, de tipul de conținut accesat. Dacă ați avut pînă acum Android, rămâneți pe Android. Am cunoscuți care au trecut pe iOS și s-au întors înapoi – bani cheltuiți și timp pierdut. Dacă ați avut iOS, mergeți tot pe iOS, părerea mea. Este greu să schimbi ceva cu care ești obișnuit cu ceva complet nou. Meniuri diferite, setări diferite, aplicații diferite. Dacă ar fi să aleg ce telefon să-mi cumpăr, aș alege un iPhone cu ecran EDGE. Să vedem dacă următul iPhone va avea ceva de gen sau măcar un ecran cu margini subțiri. Dacă sunteți fani Android, atunci Galaxy S8 e alegerea.