De fapt, o idee de afacere pentru oricine cu bani interesat de afaceri online. Scandalurile dintre cabliști și grupurile media, gen Dolce vs ProTv sau RCS vs Discovery și de asemenea succesul nevisat al ilegaliștilor de la Vplay ne arată un model de business care ar putea fi de succes în online-ul românesc, în câțiva ani. Ar putea fi soluția pentru Voyo sau pentru Seenow să aibă cu adevărat succes. Nu e greu de intuit la ce mă refer…

Discovery TV live

Voyo este promovat peste tot pe canalele media ale grupului și are ceva succes, dar nu am auzit multă lume să fie entuziasmată de serviciul online. Seenow are succes pentru baza de filme, animații, filme româmești și altele, dar de asemenea nu cred că are mulți abonați, doar utilizatori ocazionali.

ads

Eu cred că dacă Voyo sau Seenow ar adăuga posturile TV dorite de utilizatori, să zicem pachetul de canale Discovery, posturile de știri și seriale, ceva de sport, s-ar concretiza un nou concurent pentru operatorii CATV. Nu pot concura operatorii de satelit pentru că depind de infrastructura de Internet. Dar în marile orașe oamenii ar renunța la cablu pentru un abonament la astfel de serviciu: posturi TV din toate genurile + filme + seriale + documentare. Cei care au Smart TV le-ar putea vedea toate direct online, iar cei care nu au doar conectează un laptop sau o tabletă la televizor și au tot cele trebuie.

Cred că ăsta e modelul de business care s-ar putea concretiza în următorii ani. Dar Voyo pune focus doar pe canalele Pro și serialele Pro, Seenow au puține în ofertă, iar Vplay nu va putea continua la nesfârșit, la un moment dat vreun mogul de la Hollywood le va aduce FBI-ul pe cap și am văzut arestări spectaculoase când vine vorba de piraterie.

Dar poate peste câțiva ani…