Am avut ocazia să testez drona Evolio iFly Pro, un model semi-profesional lansat în gama de drone accesibile Evolio. Eu m-am întâlnit cu acest model înaintea tuturor, dar am testat drona și pe aerodrom. Acum pun cap la cap în acest articol câteva impresii personale după ce am testat mai multe modele de drone, pe diferite niveluri de preț.


0006
Reamintesc problemele privind pilotarea dronelor în România. Deși s-au făcut niște delimitări între dronele de mici și mari dimensiuni, din punct de vedere legal, dacă drona are cameră trebuie urmați toți pașii de înregistrare. De la 1 februarie 2016 au apărut niște modificări, semnalate aici. Pentru test am folosit drona fără cameră (are sub 1kg, nu necesită nici permis, nici autorizație de zbor). Imaginile din aer provin de la testarea efectuată pe aerodromul Ilfoveni.

Pro și contra Evolio iFly Pro

Atuurile acestul model:
– este realizată similar cu dronele profesioniste, inclusiv stabilizarea altitudinii și funcțiile smart;
– include elice de schimb și protecții pentru elice;
– se poate monta pe ea orice cameră, inclusiv GoPro;
– are un preț de 399 lei (o găsiți și la eMAG);
– este stabilă atâta timp cât nu bate foarte tare vântul;

Rămâne de discutat:
– autonomia este de 9-10 minute, iar pentru încărcare ai nevoie de 2-3 ore;
– nu include GPS, care ar fi dus la creștrea prețului chiar și de 3 ori;

Unboxing Evolio iFly Pro

Drona are o cutie destul mare, iar piesele sunt aliniate, pentru a fi ușor de găsit. Corpul principal al dronei este separat de picioare, suportul de cameră, bateria și protecțiile pentru elice. Are montat primul set de elice, dar găsiți în cutie și unele de schimb, în caz că se lovesc și se rup. Trebuie să urmăriți și protecțiile pentru elice, eu am reușit să pierd una pe câmp – când drona ateriza a lovit un dâmb sau vreun tufiș și protecția a căzut. Elicea a fost ok, dar am pierdut suportul respectiv.

Bateria are un încărcător separat și cred că este interesant să ai 2-3 baterii suplimentare, pe care să le încarci full și să le ai la tine atunci când pornești plimbare. Drona este ușor de montat, iar tot ce ai nevoie în afară de cutie sunt bateriile AA, ai nevoie de 6 pentru telecomandă.

Funcțiile smart Evolio iFly Pro sunt interesante. Pentru a porni drona pornești motorul și apoi pur și simplu o arunci în aer (throw to launch). Scurtezi timpul și îi permiți să zboare mai mult comparat cu decolarea clasică, de jos. Evolio iFly Pro poate zbura până la 150 de metri față de telecomandă.

Pentru zbor, drona dispune de un stabilizator gyro pe șase axe și o funcție smart pentru controlul altitudinii – poate să stea pe un plafon fix mai mult timp. Tehnologia rezolvă și una din cele mai mari probleme ale dronelor: funcția „headless mode” permite îndreptarea aparatului în orice direcție, indiferent de poziția ei față de centrul de comandă. Nu mai trebuie să depistezi tu care e „capul” și să orientezi manual drona unde vrei.

Evolio iFly Pro poate realiza de asemenea întoarceri la 360 de grade, garantând astfel realizarea unor imagini spectaculoase.

0021

Experiența de utilizare

Cum am spus și la articolele anterioare, nu sunt un mare specialist în drone. Am testat 4-5 modele de drone, profesioniste sau semi-profesioniste, cele pentru copii, elicoptere și alte jucării cu telecomandă. În general, ceea ce diferențiază o jucărie de o dronă profesionsită este ușurința controlului. Dispozitivele avansate fac totul mult mai ușor pentru utilizator, de-aia și costă foarte mult. Dar, în schimb, pentru unii utilizatori prețul de mii de euro este inacceptabil. Tocmai de aceea, românii caută alternative cu preț bun.

Evolio iFly Pro este un produs semi-profesional, dar ca preț este imbatabil. Cei care au răbdare să piloteze corect și vor folosi o cameră bună vor avea imagini bune, spectaculoase. Trebuie să vă spun că drona este un pic sensibilă la vând și dacă afară bate vântul mai tare, ea poate fi ușor scoasă de pe traseu. Dar dacă sunteți pe fază, se poate ateriza ușor sau puteți activa comanda de întoarcere.

Drona poate fi controlată din aplicația Evolio iFly, care comunică de asemenea cu camera video Evolio cu WiFi, pentru a prelua imaginile din dronă. Sunt convins că utilizatorii avansați vor renunța la telecomanda clasică pentru smartphone.

Concluzii

Evolio iFly Pro nu este un competitor pentru dronele pro de la DJI say Typhoon, ci este o dronă accesibilă tuturor. Pentru fanii Evolio, camera iSmart este foarte bună, veți obține imagini bune. Pentru cei care folosesc GoPro, drona Evolio este o alternativă foarte bună din punct de vedere al prețului. Drona zboară bine, este ușor de controlat și probabil că înveți să faci cu ea tot ce puteai face cu un dispozitiv mai avansat. Reamintesc la final și prețul de 399 lei (o găsiți și la eMAG).

Video

Vedeți aici un tutorial ce poți face cu drona:


Galerie foto