Nu sunt un specialist în drone și nu mă descurc bine nici cu elicoptere sau mașini cu telecomandă. Pur și simplu nu am îndemânarea necesară. V-am scris însă primul despre dronele Evolio, iar ieri am fost să le și testăm.

0007

Am testat pînă acum dronele DJI, în deplasarea cu F64, am văzut drone Typhoon și am avut la teste mini-dronele Parrot. Sunt distractive, sunt interesante, cu cele profesionale poți face o treabă foarte bună, dar sunt și enervante. Atâta tehnologie și pot zbura doar 10-15 minute? Cele mici abia trec de 5 minute, iar apoi trebuie să aștepți după încărcarea bateriei.

Dronele Evolio nu sunt o excepție, doar iFry Pro are o autonomie mai mare. Cea mai distractivă dronă este evident, cea mică, dar ea poate fi pierdută cel mai simplu. A doua ca mărime este echilibrată, nici prea mare, nici prea mică, te poți distra cu ea, face poze, filmează. Să vă dau și detaliile tehnice.

ads

Toate modelele au trei funcții esențiale: One Key Return, pentru a reveni la poziția inițială, Headless Mode, merge în direcția dorită indiferent de poziția ei față de telecoamandă și Throw to launchvehicule zburătoare fără pilot). Evolio este primul partener al acestui institut. Firma Televoice, care deține brandul Evolio, este importator în România pentru DJI și Phantom.

Drona mică, iFly micro, încape în palmă. Are stabilizare pe 6 axe, știe să facă trucuri în aer, face poze și filme cu camera integrată. Ea este însă cea mai sensibilă la vânt și poate fi pierdută ușor afară, este o dronă de interior. Bateria de 120mAh permite o autonomie de 5-7 minute, iar încărcarea completă se face în 30 de minute. Distanța de control este de 30-50 de metri. Drona are un preț de circa 179 lei.

Drona medie, iFly Mini, are cam 18.5 centimetri lățime, e un pic mai mare, mai stabilă. Știe toate tehnologiile menționate, dar are o baterie de 450 mAh și distanța de control de 50-80 de metri. Autonomia este de 6-8 minute, cu încărcarea într-o oră. Prețul dronei este de circa 379 de lei.

Drona mai mare, iFly Pro, poate fi numită dronă semi-profesională. Este mai stabilă, are raza mai mare de acțiune, poate duce o cameră GoPro. De asemenea, se poate controla din smartphone, iar bateria de 2.000 mAh permite o autonomie de 9-10 minute. Bateria poate fi schimbată cu una încărcată și drona pornește iar la drum. Are în plus Altitude Function – Control al altitudinii. Prețul ei este de 579 lei.