La ultimul articol despre reciclarea electronicelor, realizat împreună cu RoRec, mulți dintre comentatori întrebau dacă deșeurile electronice colectate sunt revândute sau dacă sunt cumva reparate și repuse în vânzare. Pentru că știu că nu este așa, am povestit pe tema asta cu cei de la RoRec.
Echipamente electrice și electronice vechi conțin diferite substanţe periculoase care sunt dăunătoare pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător, dacă nu sunt eliminate cu grijă. De-asta trebuie reciclate, iar procedeul implică colectarea echipamentelor, tratarea și eliminarea substanțelor nocive, iare restul componentelor sunt desfăcute și separate – metal, plastic și altele. Cam 90% din materiale pot fi reciclate, iar restul de 10 sunt eliminate de firmele specializate.
De-asta nu e bine să aruncați electronicele – nici măcar bateriile sau becurile, nici la gunoi, nici în natură, nicăieri. Apelați la un centru de colectare autorizat.
Dau un exemplu clar, ba chiar două. Televizoarele cu tub sau monitoarele vechi pot polua serios natura. Tubul conține o grămadă de substanțe precum frită de siclă, care conține plumb, iar sticla este amestecată cu oxizi de metal și lipită cu aditivi care conțin – oxid de bariu, oxid de stronțiu, oxid de plumb. Straturile de pulbere fluorescentă de pe partea interioară a ecranului conţin o gamă largă de metale, metale rare (europiu şi ytriu) şi metale grele (cel mai adesea cadmiu).
Acestea trebuie extrase și separate, se aspiră pudra fluorescentă, se elimină aditivii, acestea sunt stocate corespunzător și apoi tratate prin proceste chimice aprobate special pentru substanțe cu acest nivel toxic. Expunerea pe termen scurt la un nivel ridicat de plumb poate provoca vărsături, diaree, convulsii, comă sau chiar moarte. Este deosebit de periculos pentru copiii mici, deoarece poate deteriora conexiunile nervoase şi provoca tulburări de sânge şi ale creierului.
Componentele care conțin cadmiu pot avea consecințe grave asupra rinichilor. Cadmiul este absorbit prin respirație, dar este de asemenea luat prin alimente. Datorită perioadei de înjumătățire lungi în organism, cadmiul poate fi ușor acumulat în cantități care determină simptome de otrăvire. Expunerea pe termen scurt la bariu ar putea duce la tumoare a creierului, slăbiciune musculară, leziuni ale inimii, ficatului şi splinei.
Televizoarele cu ecran plat (LCD și altele), dar și monitoarele pe aceste tehnilogii conțin alte tipuri de substanțe nocive.
Frigiderele, congelatoarele sau combinele frigorifice și alte dispozitive similare au în componenţa lor diferite tipuri de substanțe (compuşi organici volatili) care se găsesc în spuma poliuretanică şi în circuitele de răcire, precum şi NH3 – Amoniac, mercur (în întrerupătoare), condesatori suspecţi cu PCB – Bifenili policloruraţi şi nu numai. Pentru a neutraliza aceste substanţe periculoase, deşeurile de aparate frigorifice trebuie reciclate conform standardelor de mediu, în fabrici specializate.
Asociatia RoRec stochează deșeurile electronice în Centre de Colectare, de unde expediate, cu mijloace de transport autorizate către stațiile de tratare/reciclare . Asociația monitorizează constant și selectează numai furnizorii de servicii de tratare/reciclare care dețin autorizație de mediu și îndeplinesc normele europene, printre aceștia enumerăm: GreenWEEE Internațional Buzău, Total Waste Recycling Jilava sau Rechoralex Hunedoara. Puteți apela TelVerde 0800 444 800 pentru a a afla mai multe.
M-am ocupat o perioada (in mod oficial) de amplasarea la diferite institutii a unor cutii specializate tip RoRec de recuperarea a desurilor electrice ca: becuri , baterii mici, componente si aparatura casnica de mici dimensiuni. Am intrerupt legatura cu firma pt. care prestam aceasta activitate dar am ramas cu deseurile la mine. L-e am in cca 3 saci de rafie (in podul ap.). Nu am masina si nici posibilitate sa le predau undeva.
Locuiesc in: Bistrita BN, Str. Garoafei 6/G/86. Mobil: 0740 49 63 44.Prefer sa le ridiacti de la adresa mentionata. Am 66 ani si sun bolnav. Multumesc pt. solidaritate in favoarea mediului. Astept oricum un semnal pozitiv sau chiar negativ.
 
Trimit mai departe mesajul, sper sa se rezolve!