Huawei Mate 30 “s-ar putea” să ajungă în România la finalul lunii viitoare, dar “în cantități limitate” și fără serviciile Google. Este păcat pentru că Mate 30 are mulți fani în România, este indiscutabil cel mai performant smartphone foto și are un procesor de nouă generație foarte puternic.

Deocamdată interdicțiile impuse de SUA nu au afectat foarte tare vânzările Huawei, iar compania a bătut deja recordul de anul trecut cu 200 de milioane de unități vândute. De asemenea, Huawei va vinde bine și pe finalul acestui an, modele P30 / P30 Pro vor veni cu Android 10, sunt și modele mid-range pregătite pentru lansare și vor vinde în continuare toate modelele deja lansate.

Dar pentru fanii Mate veștile sunt totuși triste. Un telefon de top, cu tehnologii foarte performante, dar pe care nu puteți folosi Google Play, Youtube, Google Maps, Facebook, WhatsApp. Mă rog, există rezolvarea neoficială prezentată de colegii de la Zona IT. Dan Cadar a găsit o soluție elegantă, doar două aplicații, nu trebuie să stați cu fiecare APK. Varianta cu instalat alte APK-uri este extrem de dificilă: unele nu se instalează deloc, unele se instalează însă nu se conectează și așa mai departe. Iar varianta lui Dan este dificilă pentru utilizatorii normali și nu vă așteptați ca totul să meargă perfect de fiecare dată, plus faptul că nu știm când SUA ar putea interzice și aplicația respectivă pentru a bloca această soluție.

ads

Am testat puțin și camera foto, dar în condițiile date, lumină de sus, reflexii, pereți albi, nu au ieșit cine știe ce imagini. Nici rele nu sunt, dar trebuie testat complet, la review. Să sperăm că vor avea măcar unități pentru test. Revin cu alte informații imediat ce vor fi disponibile.

Altfel, Huawei Mate 30 Pro este impresionant, arată excelent, mă deranjează notch-ul, dar nu foarte tare. Camera foto pe spate arată mult mai bine în mână decât în pozele de prezentare. Telefonul este mult mai ușor decât competitorii, 11 Pro Max este cu 50 de grame mai greu, ROG Phone 2 are și mai mult.

Prețul în România pentru Huawei Mate 30 va fi de vreo 4.500 de lei. Dar faptul că va fi stoc limtiat va fi sigur o problemă pentru fanii din România.