Sunt la conferința de presă a Huawei care încearcă să răspundă celor mai arzătoare întrebări. Este a șaptea ediție a evenimentului care aduce oficialii Huawei în fața presei din Europa.

Legat de acuzațiile lui Trump, oficialii Huawei cred că experții trebuie să dovedească că produsele Huawei sunt sigure sau nu, ele nu pot fi interzise doar pentru că cineva a acuzat că există probleme. Mai ales că nu au fost prezentate public și dovezile în acest sens, spune William Xu, president of the Institute of Strategic Research, Huawei.

Anul acesta au înființat centre de securitate IT Huawei (Cyber Security Transparency Centre) în Londra, Bonn și Bruxelles, tocmai pentru a răspunde tuturor acestor acuzații. Deocamdată nu a existat niciun singur incident informatic legat de produsele Huawei, asigură oficialii chinezi. Nu a fost descoperit niciun “backdoor” care ar fi oferit acces serviciilor de informații chineze, cum acuzau oficialii americani.

Din ce știm la ora actuală Uniunea Europeană nu are o poziție oficială comună privind echipamentele Huawei. Oficialii români au spus că deocamdată așteaptă o decizie de la Bruxelles. România a semnat și un memorandum cu SUA privind 5G, dar documentul făcut public nu menționează Huawei, dar spune că 5G trebuie securizat, iar noi trebuie să limităm amenințările venite din China. Lucru cu care este clar că suntem de acord, dar care nu împiedică de facto utilizarea echipamentelor. Acest memorandum nu a fost transpus în vreo lege clară.

Oficialii Huawei au apreciat că România este un important hub regional pentru companie, cu centre de servicii foarte bune. De asemenea au subliniat o foarte bună colaborare cu operatorii telecom din România, care speră că va continua.

Tocmai astăzi au circulat informații că există 260 de companii americane care au cerut oficialilor să le permită colaborarea cu Huawei. Oficialii americani au declarat că nu se așteptau să fie atâtea și că “unele vor fi aprobate în curând”. Evident, s-au făcut multe speculații, dar Huawei are practic nevoie doar de Android cu servicii Google pentru a deveni cel mai mare producător de terminale smartphone la nivel mondial. Dar poate fi și o simplă speculație și să nu primească de fapt nimic.

Cei de la Huawei cred că industria IT&C va avea mari probleme dacă marile puteri aleg conflictul economic și refuză colaborarea și inovația. Dincolo de impactul Huawei asupra economiei europene, oficialii Huawei cred că pe viitor vor crește investițiile în economia europeană. Și vor continua să colaboreze cu centrele de cercetare, specialiști și companii din industria europeană.

Plus: Huawei despre tehnologia 6G pe viitor ->>