Astăzi sunt la o dezbatere privind neutralitatea Internetului, cum vă scriam se schimbă diverse chestii la nivel P9 european, iar dezbaterea publică continuă doar pînă pe 18 iulie. Există niște riscuri, spun organizatorii evenimentului, APTI.

IMG_20160705_18770-compressor

Care ar fi principalele riscuri:

– un management al traficului în favoarea jucătorilor cu bani, pe când neutralitatea internetului cere ca tot traficul să fie tratat egal de furnizorii de servicii. Astfel, un furnizor de streaming sau apeluri online poate avea avantaj față de competitori sau un website se poate încărca mai rapid decât competiția, lucru care ar dăuna liberei concurențe.

– sunt prezentate servicii „speciale” care ar putea primi tratament discriminator, similar cu ce vorbeam în prima parte.

– zero rating, o chestie care mie mi se pare utilă, dar care într-adevăr nu este fair. Operatorul de telefonie poate stabili ce aplicații beneficiază de trafic zero – nu consumă creditul de date al utilizatorului. Atunci clientul va folosi aceste aplicații și nu pe cele concurente, un avantaj incorect oferit doar unora. Eu zic că totuși ofertele cu trafic zero au fost utile pentru clienți atâta timp cât sunt aplicații utile care primesc asta, gen Youtube nelimitat, HBO Go, Zonga sau Deezer și altele asemenea.

Există o petiție online care cere autorității europene, BEREC – Body of European Regulators for Electronic Communications – să asigure neutralitatea Internetului pe tot teritoriul UE. Știți părerea mea despre petiții, dar poate totuși ajută la ceva semnarea ei.

În cadrul dezbaterii de astăzi, cei de la ANCOM – autoritatea telecom din România – au prezentat planurile proprii și măsurile luate de ANCOM privind neutralitatea Internetului.

Deocamdată nu este clar care va fi poziția fermă a BEREC și nici dacă vor ține cont cumva de petiție și de ceea ce cer oamenii din industrie. Pînă la decizia finală sun puține lucruri care pot fi făcute concret. Informarea utilizatorilor este însă esențială în acest caz.

Sunt și probleme de interpretare – cum poți stabili că un furnizor de Internet a favorizat un serviciu în favoarea altuia? Cum poți stabili că un utilziator a fost defavorizat în favoarea altuia? Cum poți vedea că proprietarul unei aplicații a fost favorizat? Se pot face niște verificări, dar sunt toate șansele să nu existe o rezolvare concrectă.

Rămâne ca autoritățile să discute aceste probleme, să sperăm că le înțeleg și să vedem dacă vin și cu o rezolvare.