Am fost astăzi la lansarea oficială a noilor telefoane Nokia by HMD Global în România. Văzusem modelele, iar acum doar două dintre ele sunt disponibile în magazine. Sper să ajungă la teste Nokia 7 Plus mai rapid.

Eu văzusem deja telefoanele Nokia la Barcelona, respectiv 7 Plus, 8 Sirocco, Nokia 6 2018, Nokia 1 și Nokia Banană. Acum aceste modele urmează încet-încet să ajungă pe piață. Primele sunt Nokia 7 Plus care ajunge la 1.799,99 lei, iar al doilea este Nokia 8 Sirocco, vârful de gamă, cu un preț de 3.321 lei. Am mai aflat că Nokia Banana cu 4G va fi disponibil din iunie, la un preț de 320 de lei.

Nokia 7 Plus

Terminalul are un design bun, dar este foarte mare, seamănă cu modelele mai vechi de HTC, totuși nu pot să zic că arată rău. Are spatele din material ceramic, foarte plăcut de ținut în mână. De asemenea, procesorul este bun, Snapdragon 660 chiar este cel mai puternic procesor mid-range, peste orice oferă concurența. Pentru un preț bun recomand telefoanele cu 660.

ads

Camera foto de pe spate are optică Carl Zeiss, senzori de 12 și 13 megapixeli, cu zoom optic 2X, aplicație de cameră care oferă modul Pro cu setări manuale avansate. De asemenea cea frontală este de 16 megapixeli, perfectă pentru poze selfie. Camerele se pot folosi simultan față/spate pentru ceea ce Nokia numește #Bothie, o poză formată din alipirea celor două poze realizate. Nu arată însă prea spectaculos – face două poze pătrate, una cu tine și una cu ce vezi în față.

Ecranul este cu diagonala de 6 inch, format modern 18:9 Full HD+, iar telefonul dispune de 4GB de RAM, 64GB intern, slot de carduri microSD. Bateria este însă de 3.000 mAh, genul ăsta vine de obicei pe telefoane cu ecran mai compact sau de rezoluție mai mică, deci nu știu la ce să mă aștept. O să testez autonomia în mod special.

Nokia 7 plus se alătură familiei Android One, oferind o experienţă software de înaltă calitate proiectată de Google. Va rămâne actual în timp datorită celor mai noi inovaţii Google şi a actualizărilor regulate de securitate, şi deoarece rulează Android pur, Nokia 7 plus vine fără schimbări UI inutile sau procese ascunse, care ar putea reduce durata de viaţă a bateriei sau să-l încetinească, astfel încât vă puteţi bucura de telefon mai mult timp. La fel ca toate smartphone-urile Nokia din programul Android One, modelul va veni cu un număr limitat de aplicaţii preinstalate, ca să puteţi dispune de un spaţiu de stocare mai mare.

Nokia 7 plus este disponibil la Emag, Telekom și Vodafone, la un preț începând de la 1.799,99 lei.

Nokia 8 Sirocco

Flagship-ul HMD Global la ora actuală, Nokia 8 Sirocco este disponibil spre achiziţie de la Telekom și partenerii din online, la un preț recomandat de 3.321 Lei, începând cu luna mai. Este modelul cu ecran cu ambele margini curbate, seamănă cu telefoanele de top de la Samsung. Are procesorul de top QUalcomm Snapdragon 835 – vârful de gamă anul trecut, cu 6GB de RAM și 128GB de stocare internă. Cu alte cuvinte, este un smartphone de top. Sigur, componentele de top atrag un preț pe măsură, de aceea a ajuns la peste 3.000 de lei.

Nokia 8 Sirocco are ecran POLED (plastic-OLED) de 5.5 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, margini subțiri de 2 milimetri, acoperit cu sticlă rezistentă. Are un body realizat dintr-o singură bucată de oțel inoxidabil.

Pentru a oferi fuziunea optimă între rezistenţă şi frumuseţe, Nokia 8 Sirocco este acoperit în proporţie de 95% cu sticlă curbată premium, şi are corpul construit cu precizie dintr-o singură bucată de oţel inoxidabil. Stilul compact îi conferă un profil ultra-subţire, cu margini de doar 2 milimetri, combinând un ecran pOLED 2K de 5,5 inci curbat de la o margine la cealaltă cu puncte de prindere mai mici şi un corp curbat care să-i confere aspectul zvelt și subțire.

Camera foto are doi senzori de 12 și de 13 megapixeli, cu zoom optic 2X, optică Carl Zeiss. Aplicația de cameră foto permite controlul manual pentru setări, pentru a obține cele mai bune rezultate. Bateria integrată este de 3.260 mAh, deci mai mare decât cel cu ecran de 6 inch, ceea ce este ok. E adevărat însă că acest model are rezoluție mai mare, rămâne de văzut cum este consumul pentru POLED.

Nokia 8 Sirocco se alătură familiei Android One, oferind o experienţă software de calitate proiectată de Google. Va rămâne actual în timp datorită celor mai noi inovaţii Google şi a actualizărilor regulate de securitate. Prin intermediul sistemului Android pur, Nokia 8 Sirocco vine fără schimbări UI inutile sau procese ascunse, care ar putea reduce durata de viaţă a bateriei sau ar putea să-l încetinească, astfel încât să vă puteţi bucura de telefon mai multă vreme. La fel ca toate smartphone-urile Nokia din programul Android One, Nokia 8 Sirocco va veni cu un număr limitat de aplicații preinstalate, pentru a obține mai mult spațiu de stocare.

Disponibil în culoarea Black, Nokia 8 Sirocco poate fi achiziţionat începând din mai, la un preț recomandat de 3321 Lei, la Telekom și partenerii din online.

Am văzut la eveniment și Nokia 1 cu Android Oreo Go Edition și Nokia 8110 Banană cu 4G, ambele urmează să ajungă pe piața locală. De asemenea, era Nokia 6 2018. Oficialii HMD Global au amintit că Nokia a rămas cel mai mare vânzător de feature-phones la nivel global, modelele care amintesc de telefoane clasice cu butoante, dar au cameră foto și aplicații smart, acces la Internet și multe altele. Au vândut anul trecut 70 de milioane de telefoane și vor ca anul acesta să dubleze vânzările.

Urmează să lanseze telefoane noi pe parcursul acestui an, eu sper să lanseze un model cu Snapdragon 845 care să le dea fiori rivalilor. Chiar au zis că vor să revină în topul jucătorilor mondiali și este greu de făcut asta fără un flagship mai puternic.