Am fost astăzi la lansarea oficială a noii generații Panasonic Lumix S, sunt două modele excelente pentru fotografii profesioniști. Sunt unul dintre fanii companiei și am testat primele camere japoneze prin 2004. Am fost printre primii susținători Lumix G1, am susținut de asemenea lansarea în România a lui Lumix G2. Astăzi a fost despre seria S, un model mai accesibil S1 și unul de top, S1R.

panasonic lumix s1 launch (35)

Panasonic Lumix S1

Concepută pentru fotografii și filmări de calitate profesională, Lumix S1 este full-frame, senzorul CMOS având 24.2 megapixeli. Este echipată cu tehnologie stabilizare avansată și un nou procesor Venus Engine, ecran OLED și ISO standard care ajunge la 51.200. Modul High Resolution poate fi utilizat pentru a crea imagini cu o claritate uluitoare de 96 milioane de pixeli. Modul combină informațiile înregistrate în opt expuneri în rafală în timp ce sistemul Body I.S. realizează ajustări de precizie ale poziției senzorului. Rezultatul este un fișier RAW de 12.000 x 8.000 pixeli cu un volum impresionant de informații. O caracteristică a modului de înaltă rezoluție este opțiunea de a corecta neclaritatea în mișcare.

Sistemul 5-axis Body I.S. compensează efectele de tremur al camerei pentru a încetini vitezele declanșatorului de până la 5.5 trepte mai mult decât competiția. Combinat cu 2-axis O.I.S. integrat în obiectivele din seria Lumix S, sistemul Dual I.S. 2 crește nivelul de compensare la 6 trepte, lucrând la eliminarea efectelor unei multitudini de mișcări ale camerei, atât la fotografia statică cât și la filmare.

Combină detectarea contrastului și tehnologia DFD unică de la Panasonic cu procesarea ultra-rapidă. Procesorul, senzorul și noile obiective comunică la o viteză de până la 480 fps permițând sistemului să reacționeze în 0.08 secunde. Autofocusul funcționează cu un nivel minim remarcabil de lumină, de doar -6 EV. Merg și mai rapid cu Advanced Artificial Intelligence Technology (tehnologia avansată cu inteligență artificială) care detectează ființe umane, câini, pisici și păsări.

Vizorul electronic oferă cea mai înaltă rezoluție din lume. Vizorul Real View Finder oferă rate de refresh de până la 120 fps și o defazare practic inexistentă de doar 0.005 secunde pentru urmărirea cursivă și realistă a mișcărilor la panoramarea cu subiecte în mișcare. Rezoluția display-ului, alături de raportul de contrast de 10.000:1, asigură o imagine foarte clară și detaliată. Gradul de mărire al vizorului poate fi ajustat de la 0.78x la 0.74x sau 0.7x pentru confortul fotografului.

Ecranul tactil al camerei de 3.2 inch oferă o rezoluție de 2.1 milioane de puncte și este montat pe un monitor posterior pivotant pe trei axe care permite orientarea imaginii pentru o vedere în unghi jos sau înalt atât la orientarea portret cât și la orientarea tip vedere. Modul nocturn, Live View Boost și butoanele luminoase vin în sprijinul fotografilor care lucrează în condiții de lumină precară, iar partea superioară a camerei este echipată cu cel mai mare ecran LCD de stare cu lumină din spate din clasa sa.

Lumix S1 oferă realizatorilor de film o calitate video excepțională și o gamă variată de instrumente pentru controlul creativ complet asupra înregistrărilor. Calitatea 4K este asigurată la 60/50p, în timp ce citirea la rezoluție maximă este obținută la 30p pentru imagini excepționale, curate și detaliate. Utilizând amplitudinea maximă a senzorului, distanța focală a obiectivelor este menținută oferind posibilități creative cu o adâncime extremă a câmpului vizual.

Camera oferă o varietate de curbe gamma, inclusiv standarde specifice industriei precum Cinelike D/V și Like709. Pentru a ușura activitatea de post-producție, a fost conceput un nou Flat Mode cu un grad mai redus de contrast și saturație, pentru utilizare versatilă. Noul profil Hybrid Log Gamma (HLG)*2 permite înregistrarea într-o gamă dinamică și mai amplă cu culori bogate (Like2100) pentru a imita abilitățile ochiului uman.

Panasonic Lumix S1R

Panasonic Lumix S1R este modelul de top, are un senzor CMOS de 47.3 milioane de pixeli, noul procesor Venus Engine, un sistem AF de mare viteză și vizorul electronic cu cea mai înaltă rezoluție din lume. Abilitatea de captare a detaliilor de care dispune senzorul CMOS full-frame de 47.3 milioane de pixeli (36 x 24 mm) este amplificată de absența unui filtru low pass, asigurând astfel că cele mai fine texturi și fiecare scenă vor fi capturate cu acuratețe.

Noile micro-lentile asferice de pe fiecare pixel îmbunătățesc abilitățile senzorului de captare a luminii, astfel încât și la setări ISO înalte să se mențină un nivel de zgomot redus. LUMIX S1R oferă un interval ISO de până la ISO 25.600, fiind ideală pentru utilizarea în condiții de lumină slabă. Pentru situații în care este necesară o rezoluție de peste 47.3 milioane de pixeli, fotografii pot crea imagini incredibile de 187 milioane de pixeli folosind modul de rezoluție înaltă al camerei. Această funcție combină informațiile înregistrate în opt expuneri în rafală în timp ce sistemul Body I.S. ajustează poziția senzorului. Rezultatul este un fișier RAW de 16.736 x 11.168 pixeli cu un volum impresionant de informații. O caracteristică a modului de înaltă rezoluție este opțiunea de a suprima neclaritatea în mișcare.

Îmbină în rest toate tehnologiile enumerate mai sus, autofocus rapid, procesare rapidă, realizarea de cadre la rafală, sensibilitate ISO mare, dar fără pixelare. Tehnologia nouă Advanced Artificial Intelligence Technology (inteligență artificială) detectează ființe umane, câini, pisici și păsări.

Dezvoltată inițial pentru fotografii excepționale, Lumix S1R este capabilă să realizeze înregistrări video cu o rezoluție de 4K până la 60/50p. High Speed Video permite realizarea 2x slow motion la 60 fps în 4K, și setări de până la 6x slow motion în Full HD cu o frecvență a cadrelor de până la 180 fps. Semnalul poate fi înregistrat în cameră pe SD sau XQD sau extern printr-un port HDMI tip A.

Camerele Lumix sunt compatibile cu o gamă de accesorii inclusiv declanșator la distanță (DMW-RS2), manșon ocular (DMW-EC6), suport pentru baterie (DMW-BGS1) și încărcător pentru baterie (DMW-BTC14). Încărcătorul pentru baterie este compatibil cu USB Power Delivery și permite încărcarea rapidă a bateriei 7.4V 3.050 mAh a camerei în aproximativ 2 ore. În timpul încărcării prin acest adaptor camera poate fi utilizată. Pe camerele LUMIX seria S poate fi montat blițul extern convențional (DMW-FL580L / FL360L / FL200L).

Galerie foto