Ca în fiecare an, odată cu venirea toamnei se lansează și următoarea generație FIFA. De data asta avem FIFA 22, EA Sports fiind mereu cu un an înaintea tuturor.



Pro și contra

Avantaje:

  • grafică modificată prin tehnologia nouă HyperMotion;
  • mișcări mai realiste cu ajutorul Inteligenței Artificiale;
  • portari și atacanți mai buni tot prin tehnologie AI;
  • mișcările mingii au fost apropiate de realitate;
  • se pot crea cluburi noi de la zero;
  • sunt îmbunătăți și pentru Volta, Ultimate Team și celelalte moduri;

Dezavantaje:

Cerințe de sistem minime (PC)

OS: 64-bit Windows 10
Procesor: Athlon X4 880K @4GHz (AMD) sau Core i3-6100 @3.7GHz (Intel)
Memorie: 8 GB
Grafică: Radeon HD 7850 (AMD) sau GeForce GTX 660 (NVIDIA)
Viteza internet: 512 KBPS
Spațiu liber pe disc: 50 GB
Evident, se recomandă să ai dotări mai bune de atât.

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 3.5]

Principalele noutăți din FIFA 22

Electronic Arts a implementat la noua generație tehnologia HyperMotion. Aceasta îmbină capturile avansate de meciuri 11v11 și tehnologia proprie și brevetată de machine learning, pentru a oferi cea mai realistă, fluidă și dinamică experiență de fotbal virtual. Însă tehnologia este disponibilă doar pe platformele next-gen (PS5 sau X Series, plus serviciul Stadia). La mine pe PS4 nu sunt modificări atât de spectaculoase.

Tehnologia next-gen a permis captarea mișcărilor a 22 de jucători profesioniști. Algoritmul proprietar EA de machine learning învață din mai mult de 8,7 milioane de cadre și capturi avansate de joc, pentru a dezvolta noi animații autentice în timp real. Încearcă să genereze mișcări fluide și naturale, acoperind o gamă largă de interacțiuni pe terenul de fotbal. Astfel, fie că este vorba despre un șut, pasă sau un dribling, HyperMotion transformă comportamentul fotbaliștilor recreați în joc.

FIFA 22 aduce noutăți și la capitolul Ultimate Team, regândind modul în care jucătorii concurează în cadrul Division Rivals și FUT Champions. Se creează astfel un mod mult mai accesibil de a testa abilitățile și progresul în funcție de alți jucători. Noua ediție introduce și FUT Heroes, cu cei mai memorabili jucători.

Player Career urmărește parcursul jucătorilor profesioniști cu ajutorul unui sistem Player Growth îmbunătățit și al unor noi atribute in-game – Perks, la care se adaugă obiective generate dinamic. Au fost adăugate noi moduri de a îmbunătăți coeficientul de Manager și o abundență de noi efecte cinematice post-joc adaptate meciului tocmai finalizat.

Manager Career permite crearea unui club unic, se poate concura cu alte cluburi de top din întreaga lume pentru a câștiga trofeul UEFA Champions League. De asemenea, se poate crea propriul blazon, în funcție de viziunea fiecăruia, echipamente pentru jocurile de acasă sau din deplasări. Mai mult pot crea propriul stadion cu ajutorul Stadium Editor.

VOLTA revine cu și mai mult stil și noi moduri în care fanii își pot exprima propria viziune și se pot conecta cu echipele lor, cu un gameplay de mini-fotbal revizuit. Sistemul recompensează jucătorii pentru abilitățile lor și se adaugă un nou sistem sezonier de progres, care le permite jucătorilor să câștige experiență pentru a debloca recompensele din VOLTA FOOTBALL, indiferent de modul de joc ales.

Pro Clubs oferă jucătorilor noi opțiuni de personalizare, pentru a-și diferenția cluburile și va permite fanilor să beneficieze de un nou sistem de progres al jucătorilor, care le oferă controlul dezvoltării Virtual Pro. De asemenea, modul Pro Clubs dispune de îmbunătățiri ale interacțiunii online, care facilitează experiența de joc. În plus, FIFA 22 introduce pentru prima oară jucătoare profesioniste în acest mod de joc.

Impresii după testare

Chiar dacă nu mai am timp pentru jocuri video atât de mult pe cât mi-aș dori, testez cu plăcere tot ce ține de zona de gaming. Am avut ocazia să testez Google Stadia la lansarea în România. Am testat FIFA 20 și apoi FIFA 21, am jucat de mai multe ori FIFA în turneele organizate de Asus ROG. Nu sunt eu mare maestru la acest joc, dar e distractiv și îl joc cu fi-miu de câte ori am ocazia. Ceea ce mă sperie este îmbunătățirea portarilor. Eu oricum făceam multe scheme, dar la macat totdeauna am stat prost. Așa că de anul ăsta o să am și mai multe bătăi de cap.

Din păcate, tehnologia HyperMotion nu poate fi adusă pe PS4, așa că deocamdată nu m-am putut bucura grafica nouă. Nici pe PC de gaming nu este disponibilă tehnologia. Doar pe PS5 sau pe cele mai noi console Xbox, precum și prin Stadia. După vreo trei luni în care am jucat practic 30 de minute în total, mi-am anulat abonamentul la Stadia. Deci nu pot să vă confirm nimic legat de HyperMotion. Poate pe viitor.

Au lucrat mult la prezentare, intro-uri și alte prezentări grafice, care sunt întotdeauna spectaculoase în FIFA. Am trecut prin meciul oficial de deschidere, PSG – Chelsea. Bineînțeles, n-am așteptat prea mult și am jucat un meci clasic. Am început o carieră nouă. Totul este familiar, dar și modificat. Am luat bătaie la primele meciuri, frustrant ca de obicei. Dar ne obișnuim pe parcurs. Timp să am.

La FIFA 21 am jucat de multe ori Volta, abia aștept să reiau jocul pe noua generație. Nu a fost timp pentru el deocamdată.

Concluzii

Sunt multe îmbunătățiri în joc, dar cea mai bună experiență nouă vine pe PlayStation 5, Xbox X sau Stadia. Pentru consolele mai vechi sau pentru PC sunt destul de puține îmbunătățiri pe partea grafică. Desigur, portarii joacă mai bine, atacanții au diverse îmbunătățiri. Folosește AI și Machine Learning tot mai mult. Chiar dacă rămân unele probleme cunoscute deja, tot rămâne unul dintre cele mai interesante jocuri disponibile la ora actuală. Îl puteți lua de le .

Galerie foto