Greu de făcut un PC de gaming în 2021. Au cam lipsit modelele bune de GPU de prin toate magazinele, iar când au apărut, prețul a crescut de minim 3 ori față de anunțurile oficiale. Și sursa a fost relativ greu de găsit. Se găsesc fie pocnitori, fie unele super-scumpe. Dar am avut și noroc. Am vrut să fac aici un ghid pentru cei care vor neapărat sistem desktop de gaming și nu un PC oarecare. Este cu mult peste ceea ce poate oferi un laptop de gaming chiar și foarte dotat.
Sumarul articolului:
Principalele componente pentru un PC de gaming
- – Carcasa
- – Placa de bază
- – Procesor
- – GPU
- – Memorii
- – Răcire
- – Sursa
- – Stocare
- – Accesorii
- – Concluzii
- – Galerie foto
Carcasa
Am ales o carcasă Vector RS de la Fractal. Am pornit de la început cu ideea că, dacă tot fac sistem de gaming, o să am nevoie ulterior de diverse modficări și să fie totul cât mai simplu. Evident, este ușor de deschis și manevrat. Carcasa oferă opțiunea de a folosi doar sticlă sau aerisire. La ce componente am pus în el am ales aerisirea deși arăta mai bine sticla. A rămas sticla pe lateral, se văd toate RGB-urile în acțiune.
Am ales carcasa asta pentru că are sloturi pentru 6 HDD-uri și 2 SSD-uri, iar stocarea sigur o să devină tot mai importantă. Pe laptop foloseam HDD-uri și SSD-uri externe, dar e complicat să te plimbi cu ele. Nu știi ce fișiere sunt și unde. O grămadă de bătăi de cap. A venit cu trei ventilatoare preinstalate și este loc pentru nouă ventilatoare. Pe viitor la o eventuală expansiune am loc pentru toate. Suportă și răcire cu apă, iar pentru asta am și un gadget special despre care vă povestesc la rubrica „Răcire”.
Am făcut montajul cu ajutorul Landnet. Carcasa a fost perfectă pentru ce aveam nevoie, destul spațiu, modularitate, cablurile bine așezate. Suportă chiar și carduri grafice de dimensiuni mai mari decât ce am ales eu. Discutăm despre GPU la capitolul respectiv.
Carcasa este din oțel și sticlă și este protejată la vibrații. Arată sobru, dar foarte bine, are și ea iluminare RGB. Mi-a plăcut că are și filtre de praf. De asmenea are un sistem de absorbire a sunetului foarte bun, nu se aude ca un desktop normal. Găsiți această carcasă la PCGarage la un .
Un dezavantaj ar fi că are 12,65 kilograme doar carcasa. Deci sistemul complet devine destul de greu la final.
Placa de bază
Am luat placa de bază la noroc. După ce timp de șase luni nu găsisem GPU și am primit doar „oferte” de 6.999 – 15.000 de lei, până la urmă am reușit să fac rost prin IT Direct. Tot ei mi-au propus placa de bază Gigabyte B550 Aorus Master. M-au convis câteva lucruri. Întâi de toate are WiFi 6, ceea ce pentru mine era important.
Mai mult, vine cu noua generație PCIe 4.0. Cunoscută și sub numele de PCIe Gen 4, este a patra generație de specificații ale magistralei de expansiune Peripheral Component Interconnect Express (PCIe). Oferă transferuri de 128GB/s, este cea mai rapidă generație disponibilă pe piață acum.
Placa include trei sloturi pentru SSD-uri M.2. Este flagship-ul seriei și are tehnologii de top precum LAN de 2.5 GbE (port Ethernet pe care o să am doar 1GBps), dar și codec audio premium. Suportă până la 128GB de RAM, chestie care mă tentează foarte tare pe viitor. Acum nu mai este buget. De cumpărat o găsiți la .
Procesor
A fost o alegere dificilă, mă știți fan Intel. Am vrut să merg pe un Core i9 din ultima generație. Însă am avut la fel parte de o ocazie, am luat mai ieftin AMD Ryzen 7 5800X, un procesor comparabil ca performanțe, dar având prețul cu aproximativ 15% mai mic. Are opt nuclee și 16 fire de execuție cu frecvența de bază de 3.8 GHz și poate atinge la nevoie 4.7 Ghz. Am citit că unii au dus toate nucleele la 4.5 GHz, ceea ce sigur oferă performanțe mai mari. Eu deodamdată nu fac experiemente pe el.
Procesorul este realizat pe arhitectura Zen 3, care oferă o creștere de aproximativ 19% a puterii de calcul (instruction per cycle). El vine cu 4MB Level 2 Cache și 32MB de Cache Level 3. Deși se bazează pe un proces de fabricație de 7 nanometri, ca și varianta anterioră, AMD a schimbat designul Core Die (CCD) pentru a permite doar un singur Complex Core pentru Die. Pentru a compensa această schimbare, fiecare CCX are acum 8 nuclee – față de doar 4 nuclee per CCX la generația Zen 2.
Alesesem inițial un Ryzen 5, dar după o discuție cu specialistul am mers pe varianta mai bună. Fiind un sistem de gaming, am zis că merită investiția.
Fără vreo ocazie specială, un astfel de procesor costă cam .
GPU
Am urmărit evoluția Nvidia din ultimii ani, iar tehnologiile noi precum Ray Tracing sau DLSS m-au fascinat încă de la lansare. Alesesem RTX 2080 pentru varianta de bază a acestui sistem. Cum însă n-am reușit să fac rost de GPU la timp, toate modelele 2080 au dispărut fiind cumpărate de minerii de bitcoin și alte critomonede. A trebuit să aștept să apară plăcile RTX 30XX și aici a fost altă poveste complet.
După lansarea oficială a noii generații, plăcile RTX 3060 au fost anunțate de la un preț de 329 dolari. Ok, am zis, se mai adaugă transport, taxe, adaosuri, cât poate să coste? Bine, la început nu s-au găsit deloc. Apoi prin mai abia am primit oferta unică de a cumpăra la 5.999 lei. Adică 1.440 dolari. Ceva de genul 1000 de dolari profit. Mă rog, poate exagerez, au avut costuri și ei. Dar totuși, enorm. Păi eu atâta am buget pentru tot PC-ul. Nici vorbă de așa ceva.
La un moment dat, eram tentat să aleg AMD sau mai bine zis Radeon pentru GPU. Dar și la ei prețurile erau peste 1000 de euro. Am așteptat. E drept că RTX 3060 Ti nu este cea mai bună ofertă, dar tot am plătit mult mai aproape de realitate. Anunțat pe site la 329 dolari, am plătit pe el cam 625 USD. Nu vă pot spune de unde, că e secret. Am în sistem acum Gigabyte GeForce RTX 3060 EAGLE 8G. Placa costă pe unele magazine online tot . Zău că e curată speculă. Dar e vina minerilor care golesc instant toate stocurile.
Poate după ce separă linia de produse mining de cea pentru gaming, poate atunci se vor vinde și plăci grafice mai accesibile.
Memorii
Modulele de memorie sunt XPG Spectrix D50 la 3600 MHz. Au un exterior curat și elegant, cu linii geometrice simple și un panou RGB triunghiular care se potrivește perfect cu designul general al modulelor. Fix aceste elemente de decior au primit premiu Red Dot Design pentru anul 2021. E drept că la concurs a fost varianta Exteme, dar arată la fel. Designul exterior a fost creat pentru a inspira viteză și robustețe. O folie din metal cu grosimea de 2 mm a fost utilizată ca bază pentru radiatorul exterior spre a crea un produs de înaltă calitate și cu un design atractiv. Pe folia din metal se regăsesc caneluri în formă de V care se încrucișează pe suprafața produsului și crează modele în formă de „x”, reprezentând viteza și prima literă a mărcii XPG.
Puteți să controlați culorile cu aplicația XPG RGB Sync sau un software de control RGB de la producătorii de plăci de bază. Puteți folosi trei moduri RGB – static, puls sau cometă. Pe lângă cele trei moduri, îl puteți seta și pe modul Muzică pentru a se sincroniza cu melodiile preferate. Suportă tehnologia Intel XMP 2.0 pentru overclocking fără probleme și stabil, fără a fi nevoie să intrați în BIOS. Pot atinge frecvența de 4.133MHz CL19 cu voltajul la 1.40v. La 4000MHz CL18 au un voltaj mai sigur de 1.35v.
Exteriorul modulelor este protejat de un radiator din aluminiu de 2mm grosime. Acesta ajută la degajarea căldurii generate de chip-urile de memorie. Memoriile RAM oferă iluminare pe toată suprafaîa superioară a modulului. Vine la fix pentru carcasa mea Fractal Vector RS, care are panouri de sticlă.
Răcire
Răcirea este esențială pentru orice PC de gaming. Primisem și un cooler cadou odată cu procesorul, dar specialistul a ales Celsius+ S28 Prisma, de la Fractal. Pe-ăsta l-am primit odată cu carcasa și se pare că era mai bun decât cel făcut cadou la procesor 🙂
Pe lângă RGB, are și răcire cu apă și este foarte silențios. Celsius Prisma este pe 280 mm, o variantă nouă. S-a potrivit foarte bine cu carcasa lor, așa că totul a mers foarte bine. Coolerul va funcționa doar cu un singur cablu – cel implicit cu patru pini din partea laterală. Pentru lumini va trebui să atașați cablul RGB.
În timp ce originalul Celsius a fost prezentat în doar două dimensiuni (240mm sau 360mm), Celsius+ este disponibil în mai multe variante. Dimensiunile radiatorului includ 240, 360 și o nouă opțiune 280, iar fiecare format are propria gamă de ventilatoare. Celsius+ S28 Prisma include și iluminare RGB, care este practic prezentă la orice componentă din acest sistem.
Sursa
Aici nu am avut multe opțiuni, am vrut de 1.000W, dar am nimerit una de 850W. Deocamdată se descurcă decent. Seasonic G12 GC-850 80+ Gold este disponibilă în format ATX standard. Versiunea aleasă este ok pentru cele mai multe sisteme PC. Atinge standardul 80 PLUS Gold, adică atinge cel puțin 87%, 90% și 87% eficiență de utilizare a energiei la 20%, 50% și respectiv 100% capacitate de funcționare. Această eficiență, combinată cu corecția factorului de putere activ, permite surselor de alimentare din seria G12 GC să reducă risipa de energie. Ceea ce se traduce prin economii la costurile energetice. Perfect pentru un PC de gaming în 2021. Pe lângă faptul că sunt extrem de eficiente, unitățile G12 GC utilizează design inteligent și sunt silențioase.
Stocare
Am pus sistemul de operare pe un SSD NVMe Kingston KC2500, l-am testat și are viteze maxime. Pe scurt: SSD-ul meu cu care laptopul meu a venit din fabrică avea viteze standard, de circa 300Mbps pentru citire și 250Mbps la scriere. Am avut ocazia anul trecut să fac upgrade la un SSD mai rapid, cu circa 650/600Mbps. Însă Kingston KC2500 chiar poate atinge 3500 Mbps, cel puțin în testele DiskMark. SSD-ul este de 1TB și am încă un slot de expansiune pentru momentul în care o să fie nevoie de al doilea. Probabil vreun Samsung, dacă se aliniază astrele.
Pentru stocare suplimentară am pus două HDD-uri clasice de 500GB fiecare, deocamdată este suficient. Ele stăteau prin sertar neutilizate de ceva vreme. Acum o să fie puse la treabă. Cum scriam la capitolul Carcasă, mai este loc și de încă cel puțin alte 4 HDD-uri, numai buget să fie.
Accesorii
– Mergi sus
Monitorul de gaming este BenQ Zowie RL2755, un monitor gândit pentru esports. Singura problemă ar fi că mai am nevoie de un afișaj suplimentar. Eram obișnuit cu combinația laptop + monitor și foloseam ambele ecrane.
Căștile de gaming sunt , se aude decent, microfon ok.
Tastatura de este una mecanică, evident, , evident cu iluminare RGB. Mouse-ul este de la Asus ROG ceva, nu mai știu modelul. Microfonul este Trust GXT 244 Buzz , nu e senzațional.
Concluzii
- a fost al naibii de scump și a durat cam 5-6 luni să fac rost de toate. Justificarea o dă doar distracția și posibilitatea de a face diverse teste și upgrade-uri pe viitor;
- penuria de piese este reală și va mai dura. China a interzis minatul și o să apară acolo foarte multe componente la vânzare, dar în restul lumii se intensifică minatul tocmai din cauza aia. Nu vor fi găsite ușor noi modele GPU. Deocamdată văd că CPU sunt destule pe stoc;
- marii asamblatori de sisteme, chiar și cei cu brand, folosesc 2-3 componente atrăgătoare și restul completează cu ce au în stoc pentru a goli din stocuri. Astfel vând sisteme aparent performante, dar care în realitate merg sub posibilități și vor crăpa rapid;
- am avut noroc să găsesc toate componentele pentru un PC de gaming și sistemul merge brici;
- rezultatele în primele benchmark-uri realizate sunt foarte sus, aproape de scoruri obținute de cei cu Ryzen 9 și RTX3090. Sigur, există diferențe, dar nu sunt mari. În schimb din punct de vedere al prețurilor, diferențele sunt enorme;
- mă tentează să fac în următoarea perioadă și un desktop pentru editarea video, care să aibă GPU din zona Quadro, pentru a face alt gen de conținut vizual, de o calitate mai bună;
Am si eu o curiozitate,mai degraba as avea nevoie de ajutorul tau/sfatul tau 🙂
Vreau sa imi fac si eu din nou un Sistem Desktop(actualmente sunt pe laptop insa simt ca il forjez prea mult).
So si vreau sa imi fac un sistem desktop,exclus gaming ca nu joc. As vrea sa stiu la ce sa ma uit cand aleg o placa de baza/video/ procesor pentru a putea rula continut 4K ( filme,youtube,netflix etc tot ce e 4k in ziua de azi). Adica ce ar trebuie sa cumpar pentru a putea rula fara probleme continut 4K.
Ajutorul tau cu siguranta imi va fi de folos,si astept si recomandarile tale.
Multumesc!
 
Misto! Cat RAM i-ai pus?
Peste vre-o doi-trei ani nu-l bagi la un giveaway? 🙂
Ma uitam ca pentru utilizatorul obisnuit o astfel de configuratie „duce” 10-12 ani. (scriu de pe un PC asambla in 2011 si este OK pentru activitati uzuale). Asta daca nu cedeaza un condensator sau nu te joci cu overclock.
 
Am avut acum doar 16GB de RAM, sunt niște memorii la 3.600GHz. Dar e mișto că susține 128 – la un moment dat o să-l fac rachetă :-))
Depinde cât de repede vin AMD/Intel și Nvidia cu noutăți demne de un upgrade. Probabil câțiva ani.
 
Salut, mergi pe un procesor bun, adică Ryzen 5 / Core i5 și pentru 4K ai nevoie de un GPU de nivel mediu, GTX 1660 sau AMD RX 570. Mergi pe 32GB de RAM și stocare pe un SSD rapid.
 
Ma inscriu primul pe lista :))
Ar cam trebui sa vina Intel cu ceva mai bun. AMD i-a cam depasit la performanta iar Apple vine tare pe turnanta!
 
Am testat produsele Apple din 1997, dar nu m-am adaptat niciodată la ele. Habar n-am din ce cauză 🙂