Am testat Fitbit Versa 4, un ceas compact, discret, confortabil. Însă rămâne destul de scump pentru ce oferă. Există ceasuri smart de 5-6 ori mai accesibile. Acum desigur, există și modele mai scumpe, după bugetul fiecăruia. Fitbit au fost cumpărați de Google în 2019, iar tranzacția s-a încheiat în 2021. Deci putem vorbi despre aproximativ a doua generație de produse lansate sub bagheta Google.
Pro și contra Fitbit Versa 4
Avantaje:
- design compact și confortabil;
- autonomie bună;
- ecran cu contrast bun;
- aplicație decentă;
Dezavantaje:
- un preț destul de mare;
- este identic cu Versa 2;
- curelele sunt destul de proaste;
- nu are Wi-Fi;
- nu mai merge Google Assistant;
Detalii tehnice Fitbit Versa 4
Ecran: pătrat, AMOLED, 1.58 inch, 336 x 336 pixel
Stocare: 4 GB
Dimensiuni: 38.1 x 38.1 x 11.43mm
Greutate: 40 gr
Baterie: 290 mAh
OS compatibil: Android & IOS
Tehnologii: Bluetooth, GPS,
Preț: aproape 1.200 de lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
S-au înmulțit anul ăsta testele de ceasuri smart și brățări de fitness. Tocmai am terminat cu Garmin, apoi a venit Galaxy Watch 5 Pro, acuma am un ceas și o bandă de la Fitbit. Este unul dintre brandurile pe care le admir, sunt fan de mult timp. Dar pe de altă parte, ca și cei de la Garmin, au mers într-o zonă super-premium, cum fac și Apple, de parcă n-ar avea tot aceiași senzori și aceleași informații ca un produs mai ieftin. Desigur, în ziua de azi companiile trebuie să facă cât mai mult profit. Personal folosesc o bandă Redmi și cred că Xiaomi are unele perfecte, la un preț imbatabil. Dar sunt convins că pot exista diferențe de senzori și înregistrări diferite în funcție de brandul dispozitivului.
Ca istorie, Versa 2 a fost lansat înainte de preluarea de către Google, iar Versa 3 părea modificat. Nu mai avea buton, iar ceasul venea cu asistent Google. Se pare că nu a fost foarte popular, pentru că acum Fitbit revine la design-ul lui Versa 2. Doar butonul, care a fost reintrodus, este mai pronunțat un pic. Iar asistentul Google a dispărut. Poți folosi doar comenzi vocale pentru Alexa.
Ecranul este relativ similar cu cel al Venu Sq 2, este pătrat, cam așa este și Apple Watch. Dar cureaua de silicon oferită de Fitbit este foarte scurtă, abia am reușit să-l țin la mână. Probabil este varianta pentru fete, stătea foarte fix. Este bine pentru senzorul de puls, care citește mai bine datele, dar nu e bine pentru utilizator.
Am tot căutat capacitatea bateriei. Nu am găsit ceva oficial, dar variantele anterioare aveau 266 mAh și țineau mai puțin. Versa 4 ține cam 6 zile și cred că are minim 290 mAh, nu cred că poate fi mai mare, pentru că are un corp similar.
Ceasul recunoaște 41 de activități sportive. Interfața este ok, simplificată. Aplicația mobilă arată decent și înțelegi ușor cifrele și evoluția pe parcursul săptămânii. Ce mă enervează este că nu poate fi conectat la Google Fit. Ceasul rezistă la apă și este considerat destul de precis datorită senzorului GPS.
În timp ce dormi, Fitbit Versa 4 urmărește o varietate de valori de sănătate, inclusiv frecvența respirației, HRV (variația ritmului cardiac), variația temperaturii pielii, saturația de oxigen și ritmul cardiac în repaus. Pe lângă aceste valori, vă urmărește somnul și îl descompune în cantitatea de timp pe care o petreceți în diferite faze de somn.
Fitbit vă folosește valorile de sănătate pentru a calcula un scor, vă arată cât de pregătit este corpul dumneavoastră pentru a face antrenament sau efort suplimentar. Este una dintre cele mai căutate funcții ale Fitbit.
Concluzii Fitbit Versa 4
Este un ceas interesant, compact și bine făcut, care oferă informații utile. Dar pe de altă parte, a pierdut unele din funcții de la versiunile anterioare. Prețul său este destul de mare. E recomandabil pentru cei care au avut Fitbit și vor să revină la un model de genul ăsta. Este mai accesibil decât Garmin Venu Sq 2 de exemplu. Și clar mai ieftin decât Apple Watch 8. Dar pe de altă parte, oferă destule informații și statistici avansate. Este chiar util dacă vă preocupă sănătatea.
Si eu sunt fan Fitbit, am un Blaze de vreo 5-6 ani, pe care il folosesc alternativ cu AW. Nevasta e la al doilea Fitbit. Excelente dpdv al functionalitatii, insa Versa e urat, cel putin pentru un barbat. Ce e interesant la mine este ca sezorii Blaze-ului au acuratete superioara fata de Apple. Le-am purtat simultan de cateva ori, si am comparat numarul de pasi, treptele urcate, calorii, si pulsul. Apple arata balarii, gen 28 de etaje urcate, in timp ce Blaze arata corect 5 etaje. Apple imi arata ca am ars 3000 de calorii in 8 ore de stat pe scaun la birou, samd.
Fitbit Ionic mi-a placut foarte mult ca aspect, dar din pacate au avut probleme cu bateria, drept care l-au retras de pe piata. Daca revin cu un design similar imi cumpar fara sa stau pe ganduri.
Am văzut că unele ceasuri scad și caloriile consumate normal. După înălțime și greutate el consideră că arzi între 1.800 și 2.500 de calorii fără să faci nimic. Și la astea le adaugă pe alea arse prin exerciții 🙂 Am avut și eu pe unul și rămăsesem șocat.