Am avut ocazia să joc God of War PS4 (2018) înainte de lansarea oficială de pe 20 aprilie. Aveți mai jos și niște imagini din joc și un pic din atmosferă în video. Nu am jucat seriile anterioare, așa că sunt la prima întâlnire cu el, dar mi-a plăcut și am să continui să joc.

După cum v-am mai spus, abia în decembrie am trecut pe PlayStation, așa că încă descopăr cele mai populare jocuri și încă mă mai încurc în controller. Dar cu timpul o să mă perfecționez. Îmi place foarte mult grafica oferită de consolă, nu se compară cu ceea ce jucam eu pe Xbox, iar puține titluri de pe PC oferă povești la fel de captivante. Am mai jucat Shadow of the Colossus cu acțiuni relativ similare.

God of War are o istorie foarte lungă, fiind lansat prima oară pentru PlayStation 2 în 2005. Au fost multe variante ale jocului, pentru telefoane mobile, pentru consolele PSP, dar acum este al patrulea episod principal. De prin 2014 se vorbește despre următoarea versiune, echipa SIE Santa Monica Studio a lucrat la fiecare detaliu pentru ca jocul să fie perfect.

Eroul este Kratos, un spartan care este fiul zeilor, care îl ucide pe Ares și devine zeul războiului. După seria de povești bazate pe Legendele Olimpului, Kratos termină cu zeii Greciei (ajunge pe Olimp și omoară tot, inclusiv pe Zeus), iar noua serie îl duce prin mitologia nordică. God of War 4 începe cu fiul lui Kratos, Atreus, pe care îl învață să vâneze și să lupte. Mama acestuia a murit, nu știm clar de ce, probabil a fost ucisă. Cei doi pregătesc ritualul final, incinerarea, iar cenușa ei trebuie dusă undeva, o să descopăr pe parcurs unde.


Am pus la final imagini de dimensiuni mai mari în galeria foto.

După ce am învățat cum să controlez mișcările și cum se folosește toporul, au început să apară diverși adversari. Dacă la început sunt foarte slabi, pe parcurs devin tot mai puternici, ai parte și de troli, căpcăuni și un soi de zombie (draugr, vampirul din mitologia nordică). De asemenea, am fost învins de un tip care pare unul dintre greci (vedeți în clip la final), nu am reținut exact cine era. O să reiau zilele următoare. Copilul învață și el să tragă cu arcul, nimic complicat.

Jocul este single-player, deși ar fi fost interesat să joci măcar cu două personaje, cred că fix pentru tată/fiu ar fi fost excelent. Oricum, acțiunea este foarte faină, ești ghidat pe parcurs la primele misiuni, descoperi cum să folosești diverse unelte, poți colecta obiecte, găsești soluții să îți crești energia dacă ești rănit și așa mai departe.

Kratos are o armă nouă, toporul botezat Leviathan Axe, care este fain și pentru că poate fi aruncat, nu doar folosit la lovituri. De asemenea, este chemat înapoi ca un bumerang, ceea ce poate fi super în luptă. De exemplu, vedeți în clip când apar zombie, arunci toporul printre ei și când revine îi omoară de tot. Și am făcut asta din greșeală, evident, dar a fost super.

Are de asemenea scut, protecții, iar pe parcurs se pot descoperi altele și se pot cumpăra diverse obiecte. Am citit undeva că primii care precomandă jocul vor primi trei scuturi diferite. Scutul nu e doar pentru protecție, l-am folosit și să lovesc cu el și este bine făcut, este eficient și ca armă. Apoi mi-am adus aminte că pot chema toporul să vină înapoi 🙂

Există și diverse obstacole care trebuie trecute, unele trebuie sparte cu toporul, altele se deschid prin diverse acțiuni, în alte cazuri arunci cu toporul la țintă și tot așa. Alteori sari peste gropi sau te cațeri pe diverse chestii, nimic neobișnuit. Copilul se descurcă singur. M-am luptat și cu o chestie uriașă, trebuie să îl lovești continuu pînă îi scade energia, apoi are un punct vulnerabil unde trebuie lovit pentru final. De monstru am trecut eu, dar de tipul micuț care are super-puteri încă nu am reușit. O să trec dupămasă, dacă am timp să joc azi.

Am zis că pare grec pentru că are tatuaje cu Grecia și pare să fie și el semizeu, are puteri și vrea să se răzbune pe Kratos. Aflu eu care e treaba.

Concluzii

God of War 4 (zis și God of War 2018 sau God of War PS4) este un joc de acțiune cu o grafică excelentă, care se lansează pe 20 de aprilie. Atât povestea interesantă cât și control foarte bun al personajului merită lăudate, nu doar grafica. Pentru cei care au jucat seria God of War este o continuare naturală a poveștii, pentru cei care descoperă acum jocurile video este o aventură interesantă, plus că vor descoperi pe parcurs și elementele mitologice. Pe scurt, este de recomandat.

Jocul este disponibil în PS Store la precomandă la un preț de 269.90 de lei.

Galerie foto

Click pe imagini pentru mărire.