Vodafone a reușit o premieră mondială demonstrând că o hologramă poate cânta pe scenă live alături de Vița de Vie cu ajutorul tehnologiei 5G. Și pentru mine a fost surprinzător să aflu că puștiul care a cântat cu Adi Despot este de fapt o proiecție. Tehnologia a evoluat exponențial.Ca blogger de tehnologie am mai văzut pînă acum demonstrații 5G și holograme în cele mai diverse scenarii pe care vi le puteți imagina. Atât cu personaje desenate, personaje din filme, dar și oameni care au ținut discursuri. Însă niciodată până acum nu am văzut o hologramă atât de realistă și care să se miște atât de natural și fără nicio întârziere. Exact ceea ce ne promite acum tehnologia 5G.

ads

vodafone 5g hologram live

Chiar cred că oamenii din sală, dacă nu ar fi știut că este un moment special, nici măcar nu s-ar fi prins că este o hologramă proiectată cu ajutorul fasciculelor laser. Pur și simplu părea că este pe scenă și cântă. A avut și un dialog cu Adi Despot, ca și cum ar fi fost acolo. Noi citisem pe un panou că era un eveniment legat de 5G și stăteam relaxați, credeam că va fi un concert care să marcheze lansarea, nu ne-am așteptat să fie o hologramă pe scenă.

Vodafone a demonstrat astfel că este posibilă transmisia în bandă largă și latență mică pe care o oferă 5G. A fost exact ce trebuia să arate pentru a înțelege că tehnologia 5G va oferi lucruri neașteptat de interesante, chiar dacă acum nu ne dăm seama prea bine de acest lucru. Demonstrația asta este doar primul pas, prima funcție inedită din gama de funcții noi pe care le va oferi pe viitor 5G. Am enumerat deja mai multe scenarii pînă acum. Internet of Things, mașini autonome care primesc și transmit date în timp real, realitatea mixtă, VR în timp real, medicină virtuală. Vor fi și multe altele la care probabil nu ne gândim acum.

Experiența a fost impresionantă, iar acum am aflat că este și o premieră mondială, prima hologramă 5G live într-un concert a avut loc în România datorită Vodafone.