iPhone 5C a fost confirmat oficial și arată exact cum anticipam. Am actualizat acest articol pe 11 septembrie, cu câteva gânduri după lansarea oficială. Nu am apucat să scriu pentru că am fost prins cu alte subiecte. Dar concluzia este asta: Apple a relansat iPhone 5. Telefonul are acum două versiuni – una cu procesor mai bun și culori noi, care se cheamă 5S, și una cu carcasa din plastic și caracteristici similare și un preț extrem de scump. Ce văzusem ieri cu 99 / 199 dolari este cu abonament pe doi ani. Prețul fără abonament este 550 de dolari, la noi va fi în euro.

iPhone 5C

iPhone 5C

Versiunea considerată mai ieftină va dăuna Apple doar din punct de vedere al imaginii. De-a lungul timpului, Apple a fost văzut ca un producător exclusiv de gadgeturi premium. Da, a mai fost un iPhone de plastic, dar aici vorbim despre altceva, de poziționare ca “cheap iPhone”. Și prezentarea unor modele colorate, pentru tineri și așa mai departe. În fine, să vedem detaliile. Tehnic este sub capotă un iPhone 5.

Ecranul este același, diagonală de 4 inch, rezoluție 1136×640 de pixeli, densitate 326 ppi. Este un ecran ok, dar sub cel de la 4S, care oferea o calitate a culorilor mai aproape de realitate. Camera foto este aceeași, senzor de 8 megapixeli, procesor A6, 1GB de RAM. Bateria este aceeași chiar dacă ei promit o autonomie puțin mai mare.

Cam toate celelalte detalii sunt similare cu iPhone 5. Nu știu ce să zic, așteptăm să-l vedem în România. Ca o primă reacție este dezamăgitor.

Articolul de mai jos a fost postat înainte de lansare, când am primit acest dummy. Nu știam atunci ce va fi.

Articolul original dinaintea lansării

Va lansa Apple mâine un iPhone 5C – o versiune mai accesibilă a telefonului său flagship? Nu știm încă, dar există oameni convinși că acest lucru se va întâmpla. Producătorii de accesorii au creat deja huse, folii, carcase, stand-uri pentru noul iPhone 5C. În opinia lor telefonul ieftin va arăta similar modelelor anterioare iPhone 4 sau iPhone 4S, doar că va fi din plastic. Pornind de la asta au realizat această machetă – despre care ei spun că este “aproape identică” cu produsul Apple. Pe acest mock-up vor fi expuse husele și carcasele pentru iPhone 5C în magazinele GSM.
Mâine vom urmări evenimentul Apple și vom vedea dacă se confirmă. Mock-up-ul este de la MobileDirect.ro.

iPhone 5c
iPhone 5c – mock-up

Și pe spate ar arăta cam așa:

iPhone 5c
iPhone 5c – spatele

Eu am început să cred în existența iPhone 5C după ce am văzut lansarea iPad mini. Anul trecut chiar nu credeam posibilă lansarea unei tablete mai ieftine. iPad mini a dovedit că Apple poate renunța la calitate (performanță) pentru volum. Zvonurile despre un “cheap iPhone” sunt de mult timp, dar Apple nu a confirmat niciodată că ar lucra la un iPhone ieftin. Așa că tensiunea continuă.

V-am povestit despre iPhone 5C aici, iar detaliile tehnice sunt aici.

iPhone 5C

Terminalul ar urma să aibă ecran de 4 inch, similar celor de la 4/4S, dar mai degrabă înclin să cred că nu va fi Retina Display. De asemenea, va avea unul din procesoarele mai vechi, probabil un A5 cu 1 GB de RAM. Oricum, suficient pentru o experiență ok. Camera foto este probabil cea de 5 megapixeli, care rămâne și acum una din cele mai bune din piață. Nu știu ce să zic despre celelalte dotări. Probabil 8 / 16 GB intern și 1250/1350 mAh baterie.

Prețul în US va fi de 300/400 de dolari, deci ne așteptăm ca la noi să fie la fel, doar că în euro.

i5C vs S4
i5C vs S4

Galerie foto