La Mobile World Congress 2019 am stat de vorbă cu specialiștii Lenovo despre device-uri 5G și tendințe în industria mobilă. S-au referit la terminalele pliabile, la telefoane 5G, adoptarea tehnologiei 5G și așa mai departe.

Dispozitive 5G și pliabile

Urmează revoluția 5G și economia Internet of Things (IoT). Noua generație de comunicații mobile va avea nevoie nu doar de rețelele terestre, ci și de o nouă generație de telefoane și dispozitive mobile 5G, care vor resuscita vânzările de terminale după o perioadă în care situația a început să stagneze.

Lenovo a fost printre primele companii care au lansat un terminal 5G funcțional, au lansat oficial 5G Moto Mod pentru Moto Z3, iar doar prin atașarea acelui accesoriu telefonul devenea automat compatibil cu 5G. Desigur, a fost doar o demonstrație, dar pe viitor sigur vom vedea telefoane 5G, iar ele vor fi tot mai căutate.

Anul acesta, per-total, se vor vinde la nivel mondial 2 miliarde de telefoane. Industria mobilă rămâne una dintre cele mai mari industrii la nivel global chiar dacă a încetinit creșterea și poate va scădea cu câteva procente. Astfel, pe parcursul anului se vând 64 de telefoane în fiecare secundă. La ora actuală 44% dintre aceste telefoane sunt vândute la nivel global de branduri chinezești, inclusiv Lenovo / Motorola.

Iar în zona device-urilor, urmează evoluția adusă de ecranele flexibile. Nu este o tehnologie complet nouă, se lucrează la ea dinainte de 2010. Primele concepte au fost prezentate odată cu lansarea LG Flex și Samsung Galaxy Round, dar tehnologia a evoluat și acum urmează generația Galaxy Fold și Mate X, noi modele care au fost prezentate la Mobile World Congress 2019. Suntem la începutul unei noi revoluții în modul de utilizarea al terminalului mobil.

Sigur că vor urma alte concepte, probabil este mai logic să ai o tabletă care se pliază, decât un telefon mobil, cert este că inovația tehnologică va continua în următorii ani. Modele similare pot fi considerate Yoga Book cu două ecrane tactile, care a fost lansat acum câțiva ani.

Tendințe 5G în opinia specialiștilor Lenovo

Operatorii telecom încep să renunțe la modelul de business cu telefoane oferite la reducere, iar acest lucru va favoriza producătorii de terminale mai accesibile, precum Moto. Consumatorii se vor uita la brandurile de încredere atunci când vor face achiziții noi, iar Motorola este bine poziționată din punct de vedere al raportului calitate / preț și satisfacția clienților.

Tehnologia 5G nu va fi adoptată poate de la început, dar curba de adopție devine mai accentuată decât 4G la scurt timp după lansarea oficială a tehnologiei, estimează specialiștii Lenovo. Probabil în Dubai și Orientul Mijlociu se va adopta cel mai rapid tehnologia 5G. Dacă 4G a fost tehnologia mobilă cel mai rapid adoptată de consumatori, se pare că 5G va avea o adopție mai lentă la început, dar va accelera dincolo de 4G în următorii ani.

În US, operatorii telecom se concurează în oferte privind tehnologia 5G, iar în Europa au început deja primele implementări ale tehnologiei. Probabil în Marea Britanie Vodafone va lansa 5G în iunie, apoi vor începe și celelalte țări să lanseze serviciile comerciale.

Operatorii telecom din lume nu vor introduce o taxă specială pentru 5G la lansarea noii tehnologii, estimează specialiștii Lenovo. Ei spun că vânzarea se va face prin oferte speciale care vor părea extrem de atrăgătoare pentru consumator în contextul tehnologiei 5G. Astfel, ei dau exemplu un abonament de 25 de euro cu 100GB de date mobile incluse și vei putea opta pentru 30 de euro pe lună cu 500GB pe 5G. Astfel că oferta este logică, iar cei cinci euro diferență nu par să fie o sumă atât de mare, deci probabil majoritatea consumatorilor vor trece treptat la noua tehnologie.

Rămâne într-adevăr o problemă cu guvernele europene care au decis să taxeze foarte mult noile tehnologii, așa cum s-a întâmplat și la lansarea 3G. Deși tehnologia 4G a arătat că este un succes economic să lansezi tehnologia nouă fără alte taxe, iar guvernul câștigă din creșterea economică și taxele mai mari aduse, se pare că la 5G guvernele vor să introducă iar taxe foarte mari. Iar țările în care aceste taxe vor fi mai mari decât media, vor rămâne în urmă în cursa economică.

Galerie foto