Am pus câteva întrebări despre telefoanele mobile Nokia, respectiv zona Asha, dual-SIM și entry level, dar și despre strategiile companiei pentru a redeveni numărul unu mondial, lăsând la o parte terminalele cu Windows Phone. Mi-a răspuns Saulo Passos, Head of Mobile Phones Communications, Nokia. Compania finlandeză pariază pe seria Asha, mai ales pe terminalele smart Asha Touch, dar și pe dual SIM, feature-phones și terminalele entry-level. Și vinde destul de bine, au rezultate solide.

Saulo Passos - Nokia
Saulo Passos – Nokia

Telefoane mobile Nokia

„Divizia de telefoane mobile este o afacere solidă în cadrul Nokia, în trimestrul 3, 2012, conform rezultatelor financiare raportate public, divizia de telefoane mobile a vandut 77 milioane de unităţi. De asemenea, am raportat că am vândut 6,5 milioane unităţi de smartphone-uri Asha Touch”, spune oficialul Nokia. Dispozitivele Asha Touch nu mai sunt telefoane cu capabilităţi de bază, a explicat Saulo Passos. Dispozitivele Asha Touch – care includ Nokia Asha 305, 306, 308, 309 și 311 – au fost clasificate recent de către GfK ca smartphone-uri complete. În cifrele de pe trimestrul 3, Nokia a vândut 6,5 milioane de unități Asha Touch. De fapt, GfK a raportat că terminalul full-touch Asha 305 a fost cel mai bine vândut dispozitiv în gama sa de preț.

Strategia Nokia este bazată pe îmbunătățirea experienței și oferirea de mai multe funcții, la prețuri mai bune.

Nokia Mobile Phones include 3 categorii de dispozitive: entry-level, feature phones și smartphone-uri. Ne bucurăm că piața smartphone-urilor este în creștere, iar noi le putem oferi acestor utilizatori produse inovatoare, la prețuri accesibile. Dar există în continuare un segment semnificativ al populației care încă nu are experiența utilizării unui smartphone (sau chiar a internetului); și pentru ei, experiența generală este mai importantă decât specificațiile tehnice ale telefonului.

Iată și explicația lui: „Pentru a reuși în această piață, am reinventat telefonul cu capabilităţi de bază, livrând telefoane mobile care oferă mai mult, chiar si la prețuri mici”.
Noua generație de telefoane mobile Nokia include acces la Internet (făcâd economie la cheltuieli) prin intermediul browser-ului Nokia Xpress, acces la jocuri gratuite și aplicații disponibile prin intermediul Nokia Store, plus serviciile web, precum Nokia Life+ și Nokia Nearby.

Nokia Asha Touch 305 & 306
Nokia Asha Touch 305 & 306

Nokia Ahsa = smartphone

„În piață, Asha este un competitor real pentru smartphone-uri sub 99 USD. Sunt foarte puține smartphone-uri care pot oferi o experiență de utilizare la fel de bună la acest preț”, spune Saulo Passos. Terminalele Asha Touch, de exemplu, au un ecran capacitiv foarte responsiv. Navigarea este fluidă şi intuitivă, numărul de aplicații disponibile în Nokia Store este de ordinul zecilor de mii și sunt multe aplicaţii gratuite pre-instalate, precum Nokia Maps și EA Games.

Continuăm să investim în platforma S40, așa că e departe de a fi „veche”. Este fundamentală pentru strategia noastră de a conecta următorul miliard şi ne menţinem angajamentul de a ajuta dezvoltatorii să beneficieze de această platformă. Este, de asemenea, important să ne amintim că S40 este sistemul de operare folosit de 675 de milioane de consumatori, ceea ce înseamnă că este cel mai utilizat OS la nivel global.

Nokia Dual SIM

Terminalele dual SIM sunt foarte populare. Nokia are o poziție solidă pe piețe dual SIM precum India – o piață strategică, în care tehnologia noastră EasySwap ajută milioane oameni să vorbească, să comunice prin mesaje text și să navigheze pe Internet atunci când sunt în mişcare și să profite, în continuare, de cele mai mici tarife disponibile, prin simpla comutare între cartelele SIM.

Ca și exemple de inovație Nokia pentru această categorie, putem aminti tehnologia exclusivă EasySwap, care permite schimbarea cartelelor SIM fără închiderea telefonului. De asemenea, abordarea noastră originală de design, materialele durabile, precum și o calitatea audio şi a vocii foarte bună se numără printre facilitățile telefoanelor Nokia la acest preț.

Alte telefoane

„Am lansat recent mai multe telefoane destinate utilizatorilor “super-sociali” și vom continua să prezentăm noi inovații în categoriile entry, feature și smartphone. Portofoliul nostru viitor va reflecta încrederea și calitatea pe care utilizatorii o așteaptă de la Nokia”, a mai spus Saulo Passos.